Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jihuygfvcb

upiekłam przepyszny chleb z ziarnami

Polecane posty

Gość jihuygfvcb

słonecznika,dyni i kminkiem-pyyyychaaaaa Nie wiedziałam że to takie proste!

Gość jihuygfvcb
Jutro zaserwuje swojemu niejadkowi z masełkiem prosto z koziej farmy-nie ze sklepu:PPP

Gość jihuygfvcb
40 dag mąki pszennej (najlepiej chlebowej) 1 szklanka mleka 2,5 dag świeżych drożdży 1 czubata łyżeczka soli łyżeczki cukru jajko kminek, sezam, słonecznik coś do posypania Ale ja jeszcze oleju daję i te wszystkie ziarna i kminek)))

Gość dobre ,dobre...
Ja od 3 lat piekę własny chleb w odpowiednim do tego urządzeniu i oprócz ziaren dodaję często cebuli albo czosnku a ostatnio spróbowałąm suszonych warzyw i była rewelacja, wszystko chrupkie i aromatyczne.

Gość jihuygfvcb
a jak potem wydale solidnego ekologicznego klocka czy podac przepis?

Gość jihuygfvcb
rozrabiam drożdże z ciepłym mlekiem ociupinkę cukru wstawiam w misce przykrytą ściereczką do piekarnika 30-40stopni na 20-25 min Wyjmuję wsypuję przesianą mąkę wymieszaną z ziarnami dolewam resztkę mleka w której jest reszta cukru i sól, Wyrabiam i znów do piekarnika jak wcześniej Wyjmuje i formuję bochenki układam na pergaminie nacinam i smaruje rozbełtanym jajem i obsypuje ziarnami itd. Pieke ok35 min.w około180-200stopniach

Gość jihuygfvcb
Ja się wyspecjalizowałam w drożdżowym cieście z kruszonką potrafie zrobić takie co stoi tydzień i jest mięciutkie,więc wyrabianie nie jest mi straszne. Podszyw won!

Gość jihuygfvcb
dobre dobre Jak się robi z cebulą?

Gość jihuygfvcb
Ja też pizze wyrabiam podobnie ale daję oliwy z oliwek a tu zwykłego oleju ale może gdybym użyła świeżego prawdziwego tłustego mleka to bez oleju by wyszedł taki? Nie sprawdziłam bo mleka mi się nie chciało przegotowywać i użyłam siuśków z marketu.

z tego mojego przepisu to robie z maka taka juz gotowa z ziarnami, zmieszana z pszenna i grahama. i zamiast swiezych drozdzy daje suszonych instant bez wyrastania zeby nie czekac. takze przygotowanie wszystkiego zajmuje mi jakies 5 min no i 15 min sobie jeszcze stoi w foremce.

Gość jihuygfvcb
to wszystko pysznie smakuje i tak pachnie że nie mogłam się powstrzymać żeby nie spróbować troszkę a teraz mam wyrzuty że tak późno. Upiekłam 3 bochenki i dwa pokroiłam i wrzuciłam do zamrażary niech mój kolega z piekarni żałuje że mi bochenków żałował bo ja nie lubie codziennie do piekarni biegać...

Gość jihuygfvcb
A rybę po grecku jak robicie?

Gość jihuygfvcb
czy ktos lubi używać kostek cebulowych i czosnkowych knor? -Ja mam do nich słabość...

Gość jihuygfvcb
Z takich niezdrowych to jeszcze lubię bulion cielęcy knor i wegete i jeszcze marynata staropolska a poza tym wszystkie inne podobne mogą dla mnie nie istnieć. Naturalne zioła i przyprawy.

Gość jihuygfvcb
A pierogi z kapustą i grzybami jak robicie? Jakiej kapusty używacie-kupiona gdziekolwiek czy może ma ktoś fisia na punkcie puszkowanej z lidla? Ja z niej nie robiłam jeszcze ale faktycznie jest smaczna.

Gość kijevna
glutaminian sodu - pychotka - fakt;)

Gość jihuygfvcb
Ser do ruskich też ma znaczenie-hm ja zawsze używałam tego ze srody śląskiej a ostatnio użyłam tego gotowego z lidla i lipa wyszła-ni dośc że nie powalają smakiem to jeszcze rzadzizna ten ser!

Gość jihuygfvcb
O jak miło! Glutaminian pychotka ale ociupinusię poproszę bo mam słabość którą i tak pokonałam w 90 % bo nie jadam już czipsów a takowych przypraw używam sporadycznie i w mikroskopijnych ilościach.

Gość jihuygfvcb
Lubie gotowac tylko wtedy kiedy wychodzi coś extra jak nie wychodzi extra to sie szybko i skutecznie zniechęcam-rodzina ma ze mną przerąbane bo jak mi coś nie wyjdzie to nie zobaczą tego przez najbliższy rok.

Gość jihuygfvcb
Dlatego tez często wekuje,bo inaczej dzieci by głodne chodziły))) He żartuje ...

Gość jihuygfvcb
lubie jesc sneksy mam po nich dosc obfite gazy, a jak robicie kiche ziemniaczana i kapuche zasmażana?

Gość jihuygfvcb
Ok uciekam spać . Jeśliby jakimś cudem,jakimś niezwykłym zbiegiem okoliczniści ten topik przetrwał do rana i do południa i popoludniowego poniedziałku to podzielcie sie tutaj swoimi przepisami i odpowiedzcie na powyższe pytania ... Buźiaczki pa!