Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamacóreczki

co to jest?moja córka nigdy nie miała czegoś takiego

Polecane posty

Gość mamacóreczki

witam moja córka ma 19 miesięcy jak była mała wszystko było ok dbałam o główke by nie miała tych łuszczycy;/ i nie miała a teraz patrze a ona ma na górze głowy coś podobnego do łupieżu ale na głowie nie na włosach;/ strasznie sie jej to łuszczy ech. co z tym zrobić?

Gość wredna franca
Kup porzadny szampon, np mustela w piance, wlasnie przeciwko ciemieniuszce. Oliwienie i wyczesywanie to przestarzala metoda, duzo roboty i nie kazdemu dziecku sie podoba. Poza tym dobrze splukuj wlosy przy myciu glowy.

może i dużo roboty ale skuteczne :) córce te wszystkie kosmetyki przeciw ciemieniusze gówno dawały a oliwienie po kilku razach dało ekstra efekty ale ona bardzo lubi wyczesywanie włosków tzn lubiła jak była w takim wieku bo teraz to szczotka największy wróg a ma 5 lat

Gość mamacóreczki
nigdy nie słyszałam by ciemieniucha robiła sie tak póżno;/ dbam o małą ech normalnie szok właśnie wziełam ją naoliwiłam i wyczesałam umyłam i dobrze spłukałam główkę ale nadal jest;/ jak to możliwe że w takim wieku dziecko ma ciemieniuchę;/ musze kupić jakiś dobry szampon ale czy są takie które to usuwają? czy moze znacie jakieś skuteczne sposoby? czy wylecą jej włoski przez te wyczesywanie?;/nie chce by była łysa a ma piękne grube włosy;/ ech jestem przewrażliwiona juz;/

nic jej nie wyleci! przecież czeszesz jej włosy prawda??? a to to samo! jak naoliwisz główkę to to zejdzie. jest też metoda z masłem - smarujesz główkę, zakładasz czapkę i po 2-3 godzinach myjesz główkę i wyczesujesz. 2-3 razy i ciemieniuchy nie ma. u nas oliwka, apteczne specyfiki nie działały, a masło od razu :)

Gość mamacóreczki
o masle nie słyszałam :D a to musi byc prawdziwe masło? czy obojętnie jakie? i co wam bardziej i szybko to usuwało ? oliwka czy masło?

Gość mamacóreczki
to dopiero po myciu wyczesujesz? myślałam ze jak sie nałoży to po jakimś czasie wyczesuje sie a potem myje no ale moge sie mylić jak mówie córka nigdy tego nie miała

zwykłe, najprawdziwsze masło :) ja (a raczej moja mama, bo ja byłam we wczesnej ciąży i na sam zapach masła robiło mi się słabo) wyczesywałam i przed i po umyciu. u nas też ciemieniucha pojawiła się bardzo późno, bo syn miał 2,5 roku. ale 1 dnia akcja z masłem, za 2 dni kolejna i ciemieniucha zniknęła całkowicie

Gość życiowa niemota
najlepsza jest Delma, ale może też być Kasia :-D

Gość mamacóreczki
no to wypróbuje to masło tak jak piszecie a co jaki czas to robicie ile razy na dzień czy moze codziennie? córa myje sie dzień w dzień bo lubi więc mi bez problemu .. i to musi być nałożone aż 2-3 godz wcześniej?

no im dłużej posiedzi to na głowie tym bardziej ciemieniucha nasiąknie tym tłuszczem i łatwiej będzie ją wyczesać. dlatego pisałam o czapce, bo ona ma za zadanie nie tyle ogrzanie główki co ochronę mebli, ubrań itp przed tłuszczem. ja robiłam co 2 dni, codziennie nie żeby czasem nie podrażnić główki wyczesywaniem.

Gość mamacóreczki
aha rozumiem dziękuje bardzo za opinie :)

Gość kokotihlava
🌼