Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Młodociana Piromanka

Zachowania autystyczne, zespół Aspergera

Polecane posty

Witam, pisałam na innym temacie ale niestety nie ma odpowiedzi. Poniżej przedstawiam swoją sytuację, może ktoś coś podpowie, czy moje obawy są słuszne. Jeśli tak jak inni rodzice sobie radzą i jak ich dzieci się zachowują. Jestem mamą dwóch dziewczynek 7 i 6 latki. Młodsza córka przejawia zachowania autystyczne. Podejrzewam nawet Zespół Aspergera. Próbuje dostać się państwowo do lekarza, ale to bardzo trudne. Terminy są strasznie odległe. Prywatnie mnie nie stać. Czytałam, że dobry specjalista to podstawa, ale czy na początek wystarczy np konsultacja psychiatry? Mała dziwnie zachowuje się od urodzenia. Konsultowałam już ją u psychologów, ale kazali czekać, że może z tego wyrośnie. Nie wyrasta, a zachowanie co raz bardziej mnie niepokoi. Teraz córka jest w pierwszej klasie, nauczycielki zaczęły zwracać uwagę na jej zachowanie. A zachowuje się mniej więcej tak: - zawiesza się - wpada we własny świat - nie zawsze reaguje na imię i widać że to nie z przekory tylko tak jakby była nieobecna - ucieka wzrokiem, ale sam kontakt wzrokowy potrafi nawiązać (jak była młodsza nie robiła tego) - ma takie maniakalne, namolne zachowania (np zobaczy psa na ulicy, od razu głośno wychwala go, zachwyca się nim i dotąd będzie pytać czy ja też go widzę i czy mi się podoba, aż odpowiem twierdząco) - układa rzeczy w rzędzie, równo - ma nieadekwatne do danej sytuacji lub zbyt intensywne reakcje emocjonalne (chwalę ją za coś a ona zaczyna płakać, histerią reaguje na jakieś wydarzenia wokół niej, np dzieci zmieniają salę, ona nie chce - histeria) - jest niestabilna fizycznie, potrafi przewrócić się na prostej drodze - z trudem przychodzi jej przestrzeganie zasad Jako 4latka przeszła drenaż uszu i usunięcie trzeciego migdałka. Wtedy też jej zachowanie miało ulec poprawie. Owszem zmienia się, uczy się nowych rzeczy, ale nie ukrywam, że mam porównanie ze starszą córką i jest między nimi diametralna różnica właśnie w kwestii emocjonalnej. Wiem, że dzieci różnie się rozwijają, ale tutaj ewidentnie widać, że jest to na rzeczy.

No wiesz chyba jednak konsultacja lekarska, bo to najlepsza odpowiedź....choć tez nie zawsze...bo nawet co niektórzy nie potrafią ustalić, że dziecko choruje często na zapalenie oskrzeli z przy silniejszym natężęniu alergenów...wrrr...

Gość 938293892
Ja mam sama Aspergera, mam 33 lata, czytam o tym tez sporo. Moim zdaniem to sa zachowania autystyczne. Ja bym ci polecała zakup suplementów które na pewno nie zaszkodzą, nawet jakby dziecko było zdrowe. Kwasy omega 3 - pomagaja przy napadach złego humoru i polepszają koncentrację. Magnez na układ nerwowy, super tez sie sprawdza witamina B15 lub B 17- usuwa toksyny z organizmu, zresztą poczytaj o jej działaniu. Mozna kupic tylko na allegro bo w aptece jak sie psytasz to ci powiedza że ci się pomyliło z B12... :p A co do diagnozstyki- W polsce nikt tego nie stwierdzi na 100%, jak ci zalezy na opinni tych w kitlach to zapisz sie do takiego co się specjalizuje w tym.

Gość 938293892
I osobisice odradzam branie antydepresantów na to, albo nie daj Boże neuroleptyków. Niedawno czytałam zresztą artykuł, że antydepresanty okazały sie wg najnowszych badań, nieskuteczne na Aspergera, oczywiscie psychiatrzy lubią je zapisywac i rzadko co czytają... :(

Gdybym była na Twoim miejscu nie czekałabym na wizytę w przychodni;psychiatra,neurolog,badania...znam temat i wiem,że jeśli nie zadbasz teraz o zdrowie dziecka potem będzie trudno,zwlaszcza jemu.Swoją drogą życzę dużo cierpliwości a w szkole wyrozumiałych nauczycieli.

Enfant, do psychiatry już się zapisałam na grudzień, ale z doświadczenia już wiem, że właśnie trzeba trafić na dobrego specjalistę. Córka od 3go roku życia jest "oglądana" przez psychologów, psychoterapeutów i żaden ani razu nie powiedział autyzm, czy asperger. Dopiero teraz w szkole trafiłam na dziewczynę, jedną z mam która jest pedagogiem i zna takie przypadki. I temat znowu wrócił, bo właśnie powyżsi "specjaliści" uśpili moją czujność zrzucając to na karb charakteru małej. Jak już wspomniałam, kazali czekać aż może wyrośnie :O

Szpilki tak wiem, że muszę działać szybko. Znalazłam obok miejsca gdzie mieszkam prywatną klinikę zajmującą się tym przypadkiem. Muszę tylko znaleźć teraz dodatkowe fundusze i zapiszę córkę. Ja chcę jej pomóc i nauczyć się jak z nią pracować. Jak znosić jej zachowania by nie pogarszać sprawy.

Młodociana Piromanka no to prawda, wszystko zależy do tego na kogo trafisz. Zrób wywiad i dowiedz sie jaki jest dobry w Twojej okolicy dziecięcy psychiatra. Jednocześnie odwiedz psychologa, również dzieciecego i neurologa.

Gość 938293892
Ja ci mogę napisac po sobie: miałam takie napady złego humoru że nawet nagle jak szłam to przestawałm isc i nie chiałam isc dalej na przód. Nie nalezy wtedy krzyczec bo to tylko pogarsza zly humor. Jesli już jakies kary to nie za cięzkie, z umiarem. Duuzo cierpilwosci. Oczywisćie jakieś granice też musza byc. Ale suplementami da się poprawic nawet humor. Może ją sporo rzeczy denerwowac, np. jak ktos podchodzi blisko, moze słyszec coś głosniej, wtedy nalezy tolerowac że jej się nie podoba coś. Nic na to sie nie poradzi.

Ważne jest także,aby w szkole wiedzieli,wychowawca przede wszystkim.Dzieci bywają okropne a nauczyciel jest od tego,aby wytłumaczyć.Nie wiem jak tam z nauką,ale syn kumpelki miał indywidualne nauczanie przez rok chyba.Jednak teraz chodzi normalnie do szkoły i chyba jest szczęśliwy;kontakt z rówiesnikami itp.Jednak sa różni pedagodzy i znajdą się tacy na 100%,którzy powiedzą,żeTtwoje dziecko jest knąbrne czy inne takie.A jeszcze powiem tyle,że moja kumpelka zgłosiła w szkole dyrekcji i nauczycielce,że jej dziecko na Aspergera i miała potem konsultacje tzn.z wszystkimi nauczycielami i ona sama.Centralnie szkoła pomaga matce,ja byłam pozytywnie zaskoczona :)

U mnie wychowawczyni zareagowała pozytywnie. Córka ma dobry początek w szkole pod względem nauki. Orłem nie jest, ale np dobra jest z matematyki. Bardzo mnie zaskakuje jak dobrze liczy. Jak już będę miała konkretną diagnozę i plan działania jak z córką pracować to oczywiście przekaże to nauczycielom. 938293892 rzeczywiście, zauważyłam taką drażliwość z jej strony. Czasem nawet nie da się dotknąć. Ale generalnie funkcjonuje jak normalne dziecko, tylko że mają miejsce i to dość często takie "odchyły" w zachowaniu.

Gość mnie się
wydaje że to autyzm. ucieka wzrokiem, nie reaguje na imię, nie wiem jak z relacjami z innymi ludźmi. a czy swoje rzeczy ma konkretnie na swoim miejscu i nie pozwala ich ruszac? mam na mysli np zabawki.

Gość kuropatwa***********
Wiesz, ja mam synka 5-letniego i też miomentami niepokoi mnie jego zachowanie. Jego pasja sa pociagi, tory, rury :-O (oczywiscie nie tylko, ale to jest pasja gigant) Potrafi układac przepiekne i naprawde pomyslowe konstrukcje z torów, ja bym na takie nie wpadła, zapowiada sie inzynier niby, ale z drugiej strony graniczy to juz z obsesja. Np mowi, ze jest pociagiem, jak widzi np zamkniete drzwi do pokoju, to powie, ze jest szlaban na torze itd. wiem, ze to wyobraźnia, ale obawiam się, ze to przekracza juz pewne granice.....

Gość 938293892
Przy Aspergerze jest często niedobór serotoniny w mózgu, skutkuje to podwyzszoną wrazliwoscią na bół, i chyba własnie to wywołuje nadwrazliwosc... Ja miałam tzn w zasadzie mam tak, że strasznie nie lubie jak ktoś głosno mówi i słysze to głośniej, tzn dzwięki srednie, podczas gdy muzyka inna nawet głosna nie przeszkadza mi w ogóle. Z muzyką mam tez to zabawnego, że potrafię słuchac nawet z godzinę jednego utwory że a kolei wszyscy inni domownicy się wkurzają. Mam nadwrazliwą skóre i wygodnie mi tylko w bawełnie, zupełnie nie toleruję niczego wełnianego... Nie znosze też niektórych silnych zapachów zwłaszcza perfum. CZęsto przy Aspergerze jest nadpobusliwosc, i głównie te dzieci sprawiają trudnoscie w szkole. Ja byłam odwrotnoscią- byłam bardzo spokojna, powolna, wyczytałam że chłopcy sa najczęściej nadpobusliwi przy tym, a dziewczynki odwrotnie, ale sa też wyjątki od reguły.

syn koleżanki zadziwiająco szybko wkuwał regułki z fizyki,chemii..szok!:)Podziwiam moją kumpelkę za tyle cierpliwości i zrozumienia,bo to ciężki kawałek chleba,czasem nie wiadomo jak się zachować.Dodam jeszcze,że ona dostaje jakąś rentę czy coś podobnego.Nie pracuje,składki ma płacone ze względu na syna,na opiekę nad nim.

Gość 938293892
kuropatwa, - dzieci z Aspergerem mają właśnie problemy z zabawami w których musza uzywac wyobrazni, w ogóle ta częśc mózgu co za to odpowiada jest nieco uposledzona.

Gość kuropatwa***********
do 93..... Czyli słusznie podejrzewam u niego aspergera??? Z nim też jest tak, że sprawia wrażenie nieposłusznego dziecka, ale własnie dzisiaj mezowi mowilam, ze to moze nie jest tak, ze on nie chce wypelnic jakiegos polecenia, ale moze ze pojawia sie jakis problem w odbiorze komunikatu, juz nie wiem :-O np. dzisiaj jak sie ubieralismy na dwór (mam tez inne dzieci), to zamiast sie ubieral, recytowal ... "Lokomotywe" :-O

kuropatwa znam to zachowanie. Moja córka kilka dni temu zrobiła mi taki nr: Codziennie rano jest schematyczne działanie, ja wstaje pierwsza, myje się ubieram, szykuje śniadanie. Budzę dzieci, idą jeść, myć, ubrać się i wyjść. Tego dnia pakowałam dzieciom śniadanie do plecaków i młodszej wyjęłam ze środka cały plik kartoników z ptakami. Nie było czasu sprzątać tego, więc położyłam na blacie kuchennym i poszłam się malować. Starsza córa zjadła i przyszła się myć. Bez problemu. Potem młodsza. Wołam i wołam, nic zero reakcji. W końcu wchodzę do kuchni i proszę by szła do łazienki. Kątem oka rzuciłam na blat, a tam te kartoniki równo poukładane według ras ptaków :O Szok!

Gość 938293892
Czyli słusznie podejrzewam u niego aspergera??? nie, raczej niesłusznie.... Przecież nie mozna Aspergera podejrzewac bo dziecko sie w coś chętnie bawi... :( Dzieci w ogóle sa niezmordowane i potrafią zamęczyc dorosłego w zabawach. Wg mnie przy Aspergerze musza byc: -znaaczne zaburzenia koncentracji uwagi- takie dziecko zwłaszcza w szkole to widac, większosc czasu nie slucha na lekcji -nadpobusliwosc lub odwrotnie spowolnienie -zaburzone kontakty społeczne -nadwrazlisoc na pewne bodzce typu śiwatło, dzwięk, itp. Jest oczywiscie tez masa innych objawów, ale ogólnie wokół tego funkcjonuje wiele mitów, zwłaszcza słynne nietypowe zainteresowania, które nie występują u kazdego i naprawdę nie każdy z Aspergerem lubi dinozaury czy pociągi. Ja przepadałam za końmi, ale czy to typowe czy nietypowe? Bzdury... :p

Autorko skąd jesteś? Mama mojej przyjaciółki specjalizuje się w zespole Aspergera, więc jak mieszkasz gdzieś na południu Polski to mogę pomóc:)

Gość mama innego dziecka
Ja też mam podobne problemy jestem z krakowa napisze więcej rano dobranoc

Witam z rana mamo innego dziecka napisz coś więcej o swojej pociesze. Ile ma lat i jakie objawy Cię niepokoją. Przyznam, że ja jestem świeża w temacie. Dopiero ogarniam sytuację, szukam informacji i próbuję dostać się do dobrego lekarza. Moja córa miała dzisiaj dwie krótkie "zawieszki". Na pozór to wygląda jak zwykłe zamyślenie, ale ta jej buźka się tak zmienia wtedy w taką maskę i te oczy robią się jeszcze większe niż ma. Wtedy już wiem, że ona gdzieś tam sobie odpłynęła i błądzi po tym swoim świecie. Poza tym była strasznie nakręcona mówiła i mówiła. O wszystkim i o niczym. I co jeszcze mi daje do myślenia, że ona jest taka pozbawiona konsekwencji, tzn np rano nie odczuwa takiej mobilizacji i dyscypliny, że trzeba zjeść, umyć się i ubrać, wyjść by zdążyć na czas do szkoły. Ona będzie sobie tak lawirować, zajmować się innymi rzeczami np kolorowaniem, rysowaniem. Ma też swój "ulubiony" kąt do którego chowa się jak coś jej nie podpasuje. Poranki są bardzo ciężkie u nas, bo praktycznie we wszystkim muszę nad nią stać, inaczej "rozpływa się".

Gość yyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
w sumie niepokojące jest to zawieszanie się, czy miała kiedykolwiek robione eeg głowy? to są objawy też padaczkowe lawirowanie - no cóż właśnie zalezy od charakteru, tym to bym sie nie przejmowała, ale zawieszanie to już problem gadanie też moze być normalne dla niektórych dzieci

czekaj czekaj, przeczytałam tez Twoje wypowiedzi dot. sparwy o alimenty itd. chyba też masz zmaiar wyprowadzic się od męża, tak? co on takiego robił, bo pisałaś, ze źle zachowywał sie w obecności dzieci ja go nie oceniam, bo nie zanm, ale moze właśnie jego zachowanie ma istotny wpływ na zachowanie młodszej córki, co?

Miała robione eeg i padaczka jest wykluczona. Pisałam wcześniej, że np ustawia wszystko w rzędzie, komunikuje się z otoczeniem tylko wtedy kiedy chce. Nie przestrzega zasad, ma bardzo niskie poczucie konsekwencji, a w niektórych sytuacjach wcale. Nie uczy się na błędach. Jest ruchliwa, ale przy tym niezdarna fizycznie, przewraca się, obija.

to chyba jednak nie ty, ale o alimenty chcesz podać męża, tak, dlaczego?

mój mąż też czasem potrafi przewrócić sie na prostej drodze, to zadne wskazania do diagnostyki