Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mandaryna147

urlop a zwolnienie

Polecane posty

hej. jestem obecnie na urlopie bezplatnym od paru dni i zachorowalam i dostalam zwolnienie. wie ktos co teraz sie liczy? urlop czy zwolnienie?

Gość powiem i ja....
jeśli jesteś na bezpłatnym to nie masz co zanosić zwolnienia do pracy ....tutaj masz i poczytaj Korzystanie przez pracownika z urlopu bezpłatnego nie pozostaje bez wpływu na jego prawo w tym okresie do zasiłków w razie choroby i macierzyństwa, tj. zasiłku chorobowego, opiekuńczego, macierzyńskiego, wyrównawczego oraz świadczenia rehabilitacyjnego. Zgodnie z art.12 ust.2 pkt.1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2005 r. Nr 31, poz.267, ze zm.), w dalszej części nazywanej ustawą chorobową, jeżeli niezdolność do pracy pracownika przypada w okresie urlopu bezpłatnego, zasiłek chorobowy pracownikowi nie przysługuje. Urlop bezpłatny jest przerwą w ubezpieczeniu chorobowym. W okresie urlopu bezpłatnego nie są odprowadzane składki na to ubezpieczenie. Jeżeli zatem pracownik przebywający na urlopie bezpłatnym stanie się niezdolny do pracy, nie ma prawa do zasiłku chorobowego, za okres niezdolności do pracy przypadający w czasie tego urlopu

Gość powiem i ja....
no dokładnie tak ....przepisów nie zmienisz no chyba że kadrowa u Ciebie w pracy czy też osoba zajmująca się tymi sprawami nie zna przepisów w co wątpię