Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

pco mam

CHUDNIEMY z Nordic Walking-dieta i codziennie chodzenie, kto ze mną?

Polecane posty

Witajcie pisałam na różnych tematach, teraz zakładam swój. Zamierzam chodzić codziennie z kijkami, nawet jak bedzie padał deszcz. Do tego dieta i efekty powinny być. Mam zespół policystycznych jajników, więc bardzo trudni mi schudnąć. Kto się przyłączy do kijkowania i odchudzania? A OTO KILKA INFORMACJI: Dlaczego Nordic Walking pomaga w odchudzaniu? Nordic Walking to energiczne chodzenie z kijkami, które pozwala zdobywać kondycję oraz rozwijać poszczególne grupy mięśni, zaniedbane w codziennym trybie życia. Treningowi poddawane są jednocześnie nogi, biodra, jak i cała górna część ciała ręce, ramiona, obręcz barkowa, mięśnie klatki piersiowej oraz kręgosłup. Podczas takiego marszu czynnie bierze udział około 600 mięśni naszego ciała, co stanowi 90% całego układu mięśniowego. Uruchomienie całej górnej części tułowia zwiększa tętno do poziomu, który utrzymuje serce i układ krążeniowy w dobrej kondycji zwiększenie tętna w stosunku do zwykłego marszu o 10-15 uderzeń na minutę. Podczas Nordic Walking zmienia się też sylwetka ćwiczącego jest bardziej wyprostowana. Dzięki temu zwiększa się objętość płuc i dotlenienie całego ciała. Równie ważnym czynnikiem jest spalanie kalorii, które to wzrasta o około 20% - przy czym redukuje się obciążenie stawów i kręgosłupa o 5-20 kilogramów w zależności od dynamiki marszu. Mało, która aktywność ma tak dużo pozytywnych cech przy takiej łatwości jej uprawiania. Badania potwierdzają, że chodzenie w połączeniu z podpieraniem się kijami jest ponad 40% bardziej skuteczne dla poprawienia naszej kondycji fizycznej niż zwykły spacer. Bardzo ważnym elementem tej aktywności jest odpowiednie dopasowanie kijów. Ich długość zależy od wysokości człowieka oraz jego predyspozycji fizycznych. Inne kije będą odpowiednie dla siedemdziesięciolatka, a inne dla kobiety w ciąży. Dlatego pierwsze kroki w wędrówkach nordyckich powinno się stawiać razem z instruktorem. "Kijki wzmagają małą ruchomość górnego odcinka tułowia, co jest dobre dla pleców i stwarza "pompujący" ruch dla obszaru barków. Ponieważ wzrasta krążenie krwi, ruchomość się poprawia i powoduje uczucie większego rozluźnienia. Trening Nordic Walking powinno się rozpocząć od marszu z kijkami luźno zwisającymi u wyprostowanych wzdłuż tułowia kończyn górnych, szukając odpowiedniego rytmu marszu" - napisała w artykule Sirpa Arvonen, która wyszkoliła i przetestowała 80,000 Finów w tym 2,500 instruktorów spacerów z kijkami. Spacery z kijami niewątpliwie poprawiają nasze zdrowie. W porównaniu do zwykłego marszu, Nordic Walking angażuje więcej mięśni i stymuluje ich pracę. Poprzez wbijanie kijków w podłoże i odpychanie się nimi, wzmacniamy mięśni ramion, brzucha i piersi. Podczas szybkiego chodu, zalecanego młodym i zdrowym osobom, rozwija się przede wszystkim siła i wytrzymałość ramion. Sami możemy decydować o trudności tego sportu poprzez urozmaicanie tras i szlaków. Niektórzy wolą spokojne spacery po lasach, lub wzdłuż wału, inni wybierają bardziej ekstremalną formę wędrówek nordyckich. Cena kijków waha się od 150 do 600 złotych, więc sport ten nie jest drogi. Coraz częściej stosuje się tę fińską odmianę spaceru w celach rehabilitacyjnych. Podczas chodu przy pomocy kijów jest mniejszy nacisk na piszczele, kolana i biodra. Jest to zalecane przez lekarzy szczególnie dla osób z urazami kolana. Podczas marszu kijki łagodzą sposób, w jaki pięta kontaktuje się z podłożem i sprawiają, ze kolana poruszają się bardziej elastycznie. Bieganie, czy normalny marsz wymaga większej kondycji fizycznej. Kijki świetnie modelują sylwetkę, czynią ją bardziej wyprostowaną. Podczas chodu ciało powinno być pochylone lekko w przód, by pozwolić mięśniom grzbietu skutecznie zwiększyć wsparcie dla pleców. Kijki poprawiają także równowagę ciała. Ich liczne funkcje wpływają na poprawę sylwetki bioder. Nordic Walking odciąża stawy i zmniejsza napięcie mięśniowe. Dobrze wykonany marsz z kijami stymuluje ok. 90% mięśni ciała. Niektórzy cenią sobie ten rodzaj spaceru ze względu na właściwości odchudzające. Już 45 minut regularnego marszu z kijami pozwala spalić do jednego kilograma masy ciała. Fenomen tej aktywności polega nie tylko na doskonaleniu swojej kondycji czy walce z nadwagą. Przede wszystkim jest to sport, który ułatwia nawiązywanie kontaktów i gwarantuje mile spędzony czas na świeżym powietrzu, przez cały rok. Marszom w grupach towarzyszą rozmowy lub uwagi dotyczące techniki chodu. Obok siebie mogą iść seniorzy i studenci, także osoby niepełnosprawne. Idąc możemy podziwiać piękne widoki i delektować się naturą. A to, że Nordic Walking jest sportem naprawdę dla każdego, stanowi główną przyczynę olbrzymiej popularności tego rodzaju aktywności ruchowej. Aktywność ta jest bardzo często uprawiana przez osoby cierpiące na stres i brak czasu. Sami decydujemy przecież o tym kiedy i gdzie będą miały miejsce nasze nordyckie wędrówki. Możemy dostosować tempo chodu do naszych własnych upodobań i możliwości. Wystarczy wygodne obuwie, kupione lub wypożyczone kijki, oraz w zależności od preferencji- dobre towarzystwo, lub cisza i spokój pobliskiego lasu. Najczęściej pojawiające się pytania i nasze odpowiedzi. 1. Kto może uprawiać Nordic Walking? Każdy, bez względu na wiek i stopień sprawności. Zarówno dzieci i młodzież jak również dorośli w każdym wieku, również osoby z problemami zdrowotnymi. 2. Gdzie można się nauczyć Nordic Walking? Proszę zadzwonić i umówić się na zajęcia 601-509-173. 3. Gdzie można kupić kije do Nordic Walking? Najprościej umówić się z nami na marsz Nordic Walking i spróbować jakie kije są dla Państwa najlepsze. Potem wystarczy zamówić i już można zacząć maszerować ze swoimi kijkami Nordic Walking. 4. Jak się ubrać na zajęcia Nordic Walking? Przede wszystkim wygodnie. Dobrze jest założyć ubranie sportowe i wygodne sportowe obuwie. 5. Czy Nordic Walking jest trudne? Nie. To prosta forma ruchu, oparta na marszu. Ruch jest bardziej dynamiczny i bezpieczny ponieważ do odbicia od podłoża używamy kijków, które pomagają nam maszerować w szybszym tempie. 6. Kto może chodzić z kijami Nordic Walking? Każdy, komu lekarz nie zabrania się poruszać w ogóle. Wszyscy, nawet chorzy, dla poprawy zdrowia muszą się poruszać, kijki ułatwiają poruszanie się i poprawiają poczucie bezpieczeństwa. 7. Mam chore biodra, czy mogę chodzić z kijami Nordic Walking? Jeśli tylko lekarz nie nakazał leżenia, na pewno tak. Oparcie na kijkach zmniejszy obciążenie na bolący staw, co ułatwi poruszanie się a ruch pozwoli utrzymać nasz aparat ruchowy w koniecznej do życia sprawności. 8. Jestem po operacji kolana, czy mogę chodzić z kijkami NW? j.w. 9. Czy dużo czasu trzeba aby nauczyć się chodzić z Nordic Walking? Nauka chodzenia z kijkami nie jest trudna, ale czas nauki zależy od indywidualnych predyspozycji każdego z nas. Ważne jest też czy prosimy o pomoc „fachowca czy też uczymy się sami. Aby opanować technikę marszu warto skontaktować się z nami. 10. Mam dużą nadwagę, czy mogę uprawiać Nordic Walking? Chodzenie z kijkami bardzo ułatwia zrzucenie nadwagi. Oczywiście przy równoległym zastosowaniu diety. W marszu Nordic Walking łatwo jest osiągnąć taką intensywność ruchu, która ma wpływ na spalanie kalorii. 11. Jak dołączyć do grupy, która chodzi z Nordic Walking? Wystarczy zadzwonić pod numer 601-509-173 i spytać o już istniejące grupy. 12. Gdzie można uprawiać Nordic Walking? Najlepiej w lasach i na terenach zielonych. 13. Jakie kijki mam sobie kupić? Nim podejmie się decyzję o kupnie kijów warto skontaktować się z nami 601-509-173. Jako osoby kompetentne pomożemy dobrać długość, także doradzimy gdzie kupić i jakie kije mogą być dla Państwa najlepsze. 14. Jak można nauczyć się chodzić z kijkami Nordic Walking? Najlepiej skontaktować się z nami - pomożemy dobrać sprzęt i udzielimy wszelkiej pomocy. 15. Czy każdy może chodzić z kijami Nordic Walking? Każdy komu lekarz nie nakazał kategorycznie leżenia. Jest to najbezpieczniejsza forma ruchu, naturalna, odciążająca stawy kończyn dolnych. 16. Jakie są przeciwwskazania do uprawiania Nordic Walking? Trudno znaleźć przeciwwskazania. Jedynie osoby, którym lekarz nie pozwolił opuszczać łóżka, nie mogą podjąć spacerów z kijkami. Kijki ułatwiają spacerowanie i usprawnianie poprzez marsz. 17. Jakie buty trzeba mieć do uprawiania Nordic Walking? Przede wszystkim wygodne. Dobrze, aby były sznurowane i miały grubszą podeszwę. 18. Gdzie w Bydgoszczy można chodzić z kijkami Nordic Walking? Nad Kanałem Bydgoskim w każdy poniedziałek i środę od 17.00, w każdy piątek zbiera się grupa "chodzących wzdłuż wału" w starym Fordonie. Cały czas pytacie Państwo kiedy powstaną kolejne grupy - już niedługo powstaną kolejne miejsca gdzie Będzie można chodzić z kijkami Nordic Walking 19. Co to jest Nordic Walking? To dynamiczny marsz z wykorzystanie specjalnie skonstruowanych kijków. 20. Dlaczego Nordic Walking jest lepszy od zwykłego marszu? Marsz z kijkami jest bardziej dynamiczny, oprócz nóg wzmacnia również mięśnie ramion i barków. Oparcie na kijkach odciąża stawy nóg. Pozwala czuć się bezpieczniej. Ułatwia wchodzenie pod górę, 21. Dlaczego kije Nordic Walking są lepsze od kijków narciarskich? Kijki Nordic Walking są zbudowane ze specjalnie skomponowanych, elastycznych materiałów, które amortyzują wstrząsy spowodowane odbiciem od podłoża. Są również lżejsze i mają wymienne końcówki dostosowane do marszu po różnym podłożu. Posiadają specjalne uchwyty, które pozwalają umocować kije na ręku , co pozwala w pełni wykorzystać technikę marszu. 22. Mam w domu kije do nart biegowych, czy mogę ich używać do Nordic Walking? Kije do nart biegowych są w wielu wypadkach zbyt długie. Nie można również wykonać pełnej techniki ponieważ nie mają uchwytu do umocowania na ręku. Są również zbyt mało elastyczne. 23. Czy można iść z kijkami Nordic Walking na spacer z psem? Jeśli pies umie chodzić bez smyczy i reaguje na zawołanie to tak. W innym wypadku jest to utrudnione. Poza tym trudno jest utrzymać tempo marszu ponieważ pies często się zatrzymuje

Troszkę informacji, które mi się nie wkleiły. Ja od dziś zaczynam marsze z kijkami wraz z męzem. Choruję na PCOS i jest mi trudno zgubic kilosy, dlatego codziennie marsz przynajmniej 60 minut i do tego dieta, powinno być ok. Dlaczego Nordic Walking pomaga w odchudzaniu? Nordic Walking to energiczne chodzenie z kijkami, które pozwala zdobywać kondycję oraz rozwijać poszczególne grupy mięśni, zaniedbane w codziennym trybie życia. Treningowi poddawane są jednocześnie nogi, biodra, jak i cała górna część ciała ręce, ramiona, obręcz barkowa, mięśnie klatki piersiowej oraz kręgosłup. Podczas takiego marszu czynnie bierze udział około 600 mięśni naszego ciała, co stanowi 90% całego układu mięśniowego. Uruchomienie całej górnej części tułowia zwiększa tętno do poziomu, który utrzymuje serce i układ krążeniowy w dobrej kondycji zwiększenie tętna w stosunku do zwykłego marszu o 10-15 uderzeń na minutę. Podczas Nordic Walking zmienia się też sylwetka ćwiczącego jest bardziej wyprostowana. Dzięki temu zwiększa się objętość płuc i dotlenienie całego ciała. Równie ważnym czynnikiem jest spalanie kalorii, które to wzrasta o około 20% - przy czym redukuje się obciążenie stawów i kręgosłupa o 5-20 kilogramów w zależności od dynamiki marszu. Mało, która aktywność ma tak dużo pozytywnych cech przy takiej łatwości jej uprawiania. Badania potwierdzają, że chodzenie w połączeniu z podpieraniem się kijami jest ponad 40% bardziej skuteczne dla poprawienia naszej kondycji fizycznej niż zwykły spacer. Bardzo ważnym elementem tej aktywności jest odpowiednie dopasowanie kijów. Ich długość zależy od wysokości człowieka oraz jego predyspozycji fizycznych. Inne kije będą odpowiednie dla siedemdziesięciolatka, a inne dla kobiety w ciąży. Dlatego pierwsze kroki w wędrówkach nordyckich powinno się stawiać razem z instruktorem. "Kijki wzmagają małą ruchomość górnego odcinka tułowia, co jest dobre dla pleców i stwarza "pompujący" ruch dla obszaru barków. Ponieważ wzrasta krążenie krwi, ruchomość się poprawia i powoduje uczucie większego rozluźnienia. Trening Nordic Walking powinno się rozpocząć od marszu z kijkami luźno zwisającymi u wyprostowanych wzdłuż tułowia kończyn górnych, szukając odpowiedniego rytmu marszu" - napisała w artykule Sirpa Arvonen, która wyszkoliła i przetestowała 80,000 Finów w tym 2,500 instruktorów spacerów z kijkami. Spacery z kijami niewątpliwie poprawiają nasze zdrowie. W porównaniu do zwykłego marszu, Nordic Walking angażuje więcej mięśni i stymuluje ich pracę. Poprzez wbijanie kijków w podłoże i odpychanie się nimi, wzmacniamy mięśni ramion, brzucha i piersi. Podczas szybkiego chodu, zalecanego młodym i zdrowym osobom, rozwija się przede wszystkim siła i wytrzymałość ramion. Sami możemy decydować o trudności tego sportu poprzez urozmaicanie tras i szlaków. Niektórzy wolą spokojne spacery po lasach, lub wzdłuż wału, inni wybierają bardziej ekstremalną formę wędrówek nordyckich. Cena kijków waha się od 150 do 600 złotych, więc sport ten nie jest drogi. Coraz częściej stosuje się tę fińską odmianę spaceru w celach rehabilitacyjnych. Podczas chodu przy pomocy kijów jest mniejszy nacisk na piszczele, kolana i biodra. Jest to zalecane przez lekarzy szczególnie dla osób z urazami kolana. Podczas marszu kijki łagodzą sposób, w jaki pięta kontaktuje się z podłożem i sprawiają, ze kolana poruszają się bardziej elastycznie. Bieganie, czy normalny marsz wymaga większej kondycji fizycznej. Kijki świetnie modelują sylwetkę, czynią ją bardziej wyprostowaną. Podczas chodu ciało powinno być pochylone lekko w przód, by pozwolić mięśniom grzbietu skutecznie zwiększyć wsparcie dla pleców. Kijki poprawiają także równowagę ciała. Ich liczne funkcje wpływają na poprawę sylwetki bioder. Nordic Walking odciąża stawy i zmniejsza napięcie mięśniowe. Dobrze wykonany marsz z kijami stymuluje ok. 90% mięśni ciała. Niektórzy cenią sobie ten rodzaj spaceru ze względu na właściwości odchudzające. Już 45 minut regularnego marszu z kijami pozwala spalić do jednego kilograma masy ciała. Fenomen tej aktywności polega nie tylko na doskonaleniu swojej kondycji czy walce z nadwagą. Przede wszystkim jest to sport, który ułatwia nawiązywanie kontaktów i gwarantuje mile spędzony czas na świeżym powietrzu, przez cały rok. Marszom w grupach towarzyszą rozmowy lub uwagi dotyczące techniki chodu. Obok siebie mogą iść seniorzy i studenci, także osoby niepełnosprawne. Idąc możemy podziwiać piękne widoki i delektować się naturą. A to, że Nordic Walking jest sportem naprawdę dla każdego, stanowi główną przyczynę olbrzymiej popularności tego rodzaju aktywności ruchowej. Aktywność ta jest bardzo często uprawiana przez osoby cierpiące na stres i brak czasu. Sami decydujemy przecież o tym kiedy i gdzie będą miały miejsce nasze nordyckie wędrówki. Możemy dostosować tempo chodu do naszych własnych upodobań i możliwości. Wystarczy wygodne obuwie, kupione lub wypożyczone kijki, oraz w zależności od preferencji- dobre towarzystwo, lub cisza i spokój pobliskiego lasu. Najczęściej pojawiające się pytania i nasze odpowiedzi. 1. Kto może uprawiać Nordic Walking? Każdy, bez względu na wiek i stopień sprawności. Zarówno dzieci i młodzież jak również dorośli w każdym wieku, również osoby z problemami zdrowotnymi. 2. Gdzie można się nauczyć Nordic Walking? Proszę zadzwonić i umówić się na zajęcia 601-509-173. 3. Gdzie można kupić kije do Nordic Walking? Najprościej umówić się z nami na marsz Nordic Walking i spróbować jakie kije są dla Państwa najlepsze. Potem wystarczy zamówić i już można zacząć maszerować ze swoimi kijkami Nordic Walking. 4. Jak się ubrać na zajęcia Nordic Walking? Przede wszystkim wygodnie. Dobrze jest założyć ubranie sportowe i wygodne sportowe obuwie. 5. Czy Nordic Walking jest trudne? Nie. To prosta forma ruchu, oparta na marszu. Ruch jest bardziej dynamiczny i bezpieczny ponieważ do odbicia od podłoża używamy kijków, które pomagają nam maszerować w szybszym tempie. 6. Kto może chodzić z kijami Nordic Walking? Każdy, komu lekarz nie zabrania się poruszać w ogóle. Wszyscy, nawet chorzy, dla poprawy zdrowia muszą się poruszać, kijki ułatwiają poruszanie się i poprawiają poczucie bezpieczeństwa. 7. Mam chore biodra, czy mogę chodzić z kijami Nordic Walking? Jeśli tylko lekarz nie nakazał leżenia, na pewno tak. Oparcie na kijkach zmniejszy obciążenie na bolący staw, co ułatwi poruszanie się a ruch pozwoli utrzymać nasz aparat ruchowy w koniecznej do życia sprawności. 8. Jestem po operacji kolana, czy mogę chodzić z kijkami NW? j.w. 9. Czy dużo czasu trzeba aby nauczyć się chodzić z Nordic Walking? Nauka chodzenia z kijkami nie jest trudna, ale czas nauki zależy od indywidualnych predyspozycji każdego z nas. Ważne jest też czy prosimy o pomoc „fachowca czy też uczymy się sami. Aby opanować technikę marszu warto skontaktować się z nami. 10. Mam dużą nadwagę, czy mogę uprawiać Nordic Walking? Chodzenie z kijkami bardzo ułatwia zrzucenie nadwagi. Oczywiście przy równoległym zastosowaniu diety. W marszu Nordic Walking łatwo jest osiągnąć taką intensywność ruchu, która ma wpływ na spalanie kalorii. 11. Jak dołączyć do grupy, która chodzi z Nordic Walking? Wystarczy zadzwonić pod numer 601-509-173 i spytać o już istniejące grupy. 12. Gdzie można uprawiać Nordic Walking? Najlepiej w lasach i na terenach zielonych. 13. Jakie kijki mam sobie kupić? Nim podejmie się decyzję o kupnie kijów warto skontaktować się z nami 601-509-173. Jako osoby kompetentne pomożemy dobrać długość, także doradzimy gdzie kupić i jakie kije mogą być dla Państwa najlepsze. 14. Jak można nauczyć się chodzić z kijkami Nordic Walking? Najlepiej skontaktować się z nami - pomożemy dobrać sprzęt i udzielimy wszelkiej pomocy. 15. Czy każdy może chodzić z kijami Nordic Walking? Każdy komu lekarz nie nakazał kategorycznie leżenia. Jest to najbezpieczniejsza forma ruchu, naturalna, odciążająca stawy kończyn dolnych. 16. Jakie są przeciwwskazania do uprawiania Nordic Walking? Trudno znaleźć przeciwwskazania. Jedynie osoby, którym lekarz nie pozwolił opuszczać łóżka, nie mogą podjąć spacerów z kijkami. Kijki ułatwiają spacerowanie i usprawnianie poprzez marsz. 17. Jakie buty trzeba mieć do uprawiania Nordic Walking? Przede wszystkim wygodne. Dobrze, aby były sznurowane i miały grubszą podeszwę. 18. Gdzie w Bydgoszczy można chodzić z kijkami Nordic Walking? Nad Kanałem Bydgoskim w każdy poniedziałek i środę od 17.00, w każdy piątek zbiera się grupa "chodzących wzdłuż wału" w starym Fordonie. Cały czas pytacie Państwo kiedy powstaną kolejne grupy - już niedługo powstaną kolejne miejsca gdzie Będzie można chodzić z kijkami Nordic Walking 19. Co to jest Nordic Walking? To dynamiczny marsz z wykorzystanie specjalnie skonstruowanych kijków. 20. Dlaczego Nordic Walking jest lepszy od zwykłego marszu? Marsz z kijkami jest bardziej dynamiczny, oprócz nóg wzmacnia również mięśnie ramion i barków. Oparcie na kijkach odciąża stawy nóg. Pozwala czuć się bezpieczniej. Ułatwia wchodzenie pod górę, 21. Dlaczego kije Nordic Walking są lepsze od kijków narciarskich? Kijki Nordic Walking są zbudowane ze specjalnie skomponowanych, elastycznych materiałów, które amortyzują wstrząsy spowodowane odbiciem od podłoża. Są również lżejsze i mają wymienne końcówki dostosowane do marszu po różnym podłożu. Posiadają specjalne uchwyty, które pozwalają umocować kije na ręku , co pozwala w pełni wykorzystać technikę marszu. 22. Mam w domu kije do nart biegowych, czy mogę ich używać do Nordic Walking? Kije do nart biegowych są w wielu wypadkach zbyt długie. Nie można również wykonać pełnej techniki ponieważ nie mają uchwytu do umocowania na ręku. Są również zbyt mało elastyczne. 23. Czy można iść z kijkami Nordic Walking na spacer z psem? Jeśli pies umie chodzić bez smyczy i reaguje na zawołanie to tak. W innym wypadku jest to utrudnione. Poza tym trudno jest utrzymać tempo marszu ponieważ pies często się zatrzymuje.

Kurcze, wkleiło mi się troche reklamy:( Ale chodziło mi o ogólne informacje, ja nawet z Bydgoszczy nie jestem:D

Gość sosnowiec-bór
Szukam towarzystwa do chodzenia z kijkami-Sosnowiec Oś. BÓR

Gość FGDFGDFGFDGFDG
ja niestety z pogoni

Wczoraj dzień minął super. Byłam prawie 2 godziny na kijkach. Szkoda,ze robi się wczesnie ciemno, tak musze chodzić z mężem, który opuźnia mój marsz. No ale lepszy rydz, jak nic. Dziś znowu się wybieram. Dieta ok, kolejny wpis jutro, bo widzę,że nikt się tutaj nie dołaczy.

Hej. Ja też "zaraziłam się" nw:) Ostatnio trochę odpuściłam na rzecz basenu i łyżew, ale może Ty mnie zmobilizujesz:) Pozdrawiam

agunieńka miło było by, gdybyś się podłączyła:) Ja napewno będe tutaj pisała, może nie będę siedziała na necie godzinami, bo wole ten czas wykorzystać na ruch, ale sprawozdanie zdam. Łyżwy-fajna sprawa, nie pamiętam kiedy na nich jeździłam... Jeśli w któryś dzień nie napiszę, to znaczy,że jestem w szpitalu, bo nadal czekam na @, które nie przychodzi, a jest warunkiem przyjęcia mnie na badania:o

Wczoraj zaliczyłam szybki marsz i dziś też godzinkę szybkim krokiem, mąż mało zawału nie dostał, tak gnałam. Dieta ok. Jutro znów wyruszam na kijki, wstaje o 5.00 i śmigam. Chcę zobaczyć czy uda mi się rano wstać i wyjść, jeśli tak, to codziennie przed pracą będę chodziła na godzinkę NW. Pod kurtkę zakładam górę od "dresu sauny" wracam spocona jak mysz. Miłego dnia, do kolejnego sprawozdania.

Witaj. NW dziś o 7.00 zaliczone 5.4 km w godzinę, 7400 kroków, spaliłam 414 kcal.Dietka oki. Miłego dnia.

Dziś wstałam rano i zrobiłamwczorajszą trasę czyli 5,5 km/g wróciłam do domu chwilkę po 6, wzięłam prysznic, zjadłam jajeczniczkę i szykownaie do pracy. Czuję się jak nowonarodzona:)

Witam. Dziś 5.5 km kijki zaliczone, dieta ok. Kijki z rana dają powera na cały dzień. W pracy zapierdzielam jak królik na duracell-u:D:D:D Zakochałam się w NW. Miłego dnia.

Dziś było bardzo mroźno rano, ale mnie to nie zniechęca. Rano o 5 zrobiłam 5,5 km, potem prysznic, śniadanko i do pracy. Miłego dnia,ruch to zrowie, moje gacie luźniejsze:D

Ja jestem z Wrocka, chodzę po wałach wzdłuż cmentarza Osobowickiego w kierunku Rędzina;) Ostatnio w niedzielę - 90 minut:)

Gość mkjujhiii
mkjuiiiiibbvbb bbjjjjj

Gość mati77
Chodzę 2 razy w tygodniu po 1-2 godziny. Zimą jak jest śnieg to natry biegowe. W dwa sezony straciłam 12,5 kg. Jem prawie wszystko w rozsądnej ilości i nie tyję. Polecam sympatyczny sklep kije do nordic walking, rękawice do nordic, kije trekkingowe a w zimie narty biegowe. Warszawa. ul. Rusiecka 8A. Całą ofertę można obejrzeć na www.nartybiegowe.biz.pl Jest to realny sklep z towarem i obsługą na miejscu. Właściciel jest pasjonatem nart biegoweych i nordicu