Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Agawa_Agawa

Czy niemowlę moze jeść ciemny ryż i razowe pieczywo?

Polecane posty

Jak w temacie. Czy niemowlę (powyżej 8 mies..) moze jesć pełnoziarnisty ryż i razowy chleb? Nie chcę go karmić nic nie wartym białym ryżem i białym chlebem (zero błonnika i witamin), ale nie jestem pewna czy pełnoziarniste rzeczy nie będą za cieżkie na start. I druga sprawa - synek nie ma jeszcze zębów, czy zatem mozna mu w ogole podać chlebek? Nie ma ryzyka, ze połknie większy kawałek? Czy może niemowlaki rozmiękczają sobie to w ustach i połykają potem bez problemu? Ale do dobrego trawienia chyba powinny pogryzć?

Ciemny ryż,nie jestem pewna. Jeśli chodzi o razowe pieczywo,to wiem napewno,że nie. Jest za" ciężkie "dla niemowlaka.

Jeszcze jedna kwestia czy mały bedzie cgciał jeść chlebek,bo poradzi sobie z nim napewno,ale dawaj malutkie kawałki. Mój syn ma roczek a chleba nie wogóle,nie chce.

no mój to za chlebem wręcz przepadał, teraz średnio, ale wtedy tak trzeba też uważać na parówki, bo podobno jej kształt idealnie pasuje do przełyku dziecka i łatwo o zachłysniecie gdzieś był o tym artykuł

Gość dzieci nie powinny jeść
ani chleba razowego ani brązowego ryżu tak samo jest z makaronem razowym i innymi "zdrowymi" odpowiednikami jedzenia dla dorosłych

Doszukałam sie właśnie w necie, ze razowe pieczywo dopiero po skończeniu 1 roku. Nie wiem jak z ryżem - mam ochotę przetestować i dodać synkowi małą ilość do papki warzywnej .....

Gość QueenElisabeth
Ja też uważam, że pieczywo razowe jest za ciężkie dla takiego małego dziecka. Spróbuj raczej pieczywo pszenne, może nie jest i tak zdrowe jak razowe, ale mitem jest myślenie, że jest bezwartościowe. Zapoznaj się jednak dokładnie ze składem pieczywa i poczytaj trochę o producencie, warto wybrać zaufanego. Ja np. polecam pieczywo Limaro, bo używają tylko naturalnych metod i składników. Jeśli chodzi o ciemny ryż, to też bym się na razie wstrzymała. Ale oczywiscie zrobisz jak uważasz.