Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pusiooooo

Puszące się i suche włosy...

Polecane posty

Gość Pusiooooo

Moje włosy okropnie się puszą i są suche. Z natury mam falowane i chciałabym, żeby takie zostały :) Co mam zrobić ? P.S. Włosy mam do ramion :D

Gość mam długie włosy rozjaśniane
ostatnio są bardzo suche i nie mogłam sobie poradzić, żadne maseczki nei pomagały, nawet te do bardzo zniszczonych włosów ostatnio odkryłam serum Gliss Kur Hair Repair Eliksir z olejkiem do codziennego stosowania, to mieszanka wygładzających silikonów (ułatwiają rozczesywanie włosów, nadają połysk i miękkość) oraz olejku słonecznikowego i arganowego. Olejki odżywiają i nadają miękkość. Serum ma nietłustą forułę i szybko wchłania się we włosy, nei zostawia ich tłustych. Preparat można używać na 3 sposoby: przed myciem włosów, po myciu jako wygładzającą odżywkę lub na suche włosy jako nabłyszczacz. Używam tego produktu od kilku dni i włosy kóre były sianowate, szorstkie i trudno się rozczesywały stały się gładkie, lśniące i miękkie. Po kilku dniach używania zdecydowałam sie pofarbować włosy (miałam już odrosty bo bałam się je znowu pofarbować) i widzę że farbowanie ich nie wysuszyły, włosy są super. Nakładam kilka kropli preparatu na plastikową szczotkę i szczotkuję suche włosy, olejek wygładza je i natychmiast się wchłania. Dzięki temu włosy nie plączą się przy czesaniu i nie kruszą. Polecam

Gość izkkka
Na silikony to trzeba mocno uważać: http://wizaz.pl/forum/showpost.php?p=15734354&postcount=1 Exclamation Pigułka - czyli co każda zaKręcona powinna wiedzieć! Pielęgnacja kręconych włosów - w pigułce: Włosy kręcone są mają trochę inną strukturę niż włosy proste ich łańcuchy keratynowe w miejscach skrętu mają mniejszą średnicę, przez co włosy są słabsze. A dlaczego są bardziej suche niż ich koleżanki włosy proste? Bo nawet jeśli nasza skóra głowy ma skłonność do przetłuszczania, to skręty stanowią trudność w przemieszczaniu się sebum wzdłuż włosa stąd najwięcej gromadzi się ono na włosach przy samej skórze. Nasze włosy z natury są suche, porowate, co sprawia, że słabo odbijają światło, więc są matowe, a na domiar złego się puszą. To chyba jest wystarczający powód, by włosom kręconym poświęcić trochę więcej uwagi przy pielęgnacji i doborze odpowiednich kosmetyków. Korzystając z zasobów wizażu (KWC + wątki pielęgnacyjne o lokach + FAQ + tłumaczenia artykułów + podobne wątki) i chcąc pomóc wszystkim wizażankom okiełznać i prawidłowo pielęgnować swoje kręcioły, postanowiłyśmy zrobić małą ściągawkę, która wiele ułatwi. Podstawy podstaw: 4-etapowy program pielęgnacyjny (dostosowany do własnych potrzeb) 1. prawidłowe mycie i oczyszczanie 2. odżywianie (nawilżanie, wzmacnianie) 3. zabezpieczanie (będące jednoczesnie odżywianiem, bowiem chodzi o nakładanie odżywki bez splukiwania) 4. stylizacja Pierwsze etapy programu to elementy stałe i niezbywalne (można dodać maskę czy olejowanie przed myciem). Jedynie ze stylizacji można zrezygnować. 1. prawidłowe mycie - czyli szampony, szampony delikatne i odzywki-myjadła Polega ono na doborze deliktanych detergentów (szczegółowo o detergentach), które nie pozbawią włosów naturalnej ochrony i technik mycia. W tym celu zaleca się 2 sposoby oczyszczania: a - mycie włosów odzywką b - mycie z zastosowaniem metody OMO Do stosowanie obu metod można przystąpić dopiero po dokładnym oczyszczeniu włosów i skalpu. Należy to uczynić szczególnie wtedy, gdy były używane przez nas kosmetyki z silikonami. Najlepszy na to sposobem będzie dodanie do szamponu, którym dotąd myłyśmy głowę, sody oczyszczonej lub aspiryny. Można równiez użyć najzwyklejszego szamponu (Barwa, Familijny, Eva Rzepa) i to nim umyć włosy. Pamiętajmy też o oczyszczaniu włosów prostym szamponem raz na jakiś czas, by zmyć nabudowane składniki - proteiny, polimery i oleje. ad. a - do mycia odżywka używamy odżywki o najprostszym składzie - bez silikonów, protein, nawilżaczy. Prawidłowość jest taka, że najlepiej spisują się najtańsze z odżywek, co zresztą trzeba mieć na uwadze, ponieważ używamy odżywki więcej niż szamponu. Jednak nie wszystkie tanie odżywki nadają się do mycia. Produkty z CG (w tym produkty do mycia) Odżywkę nakładamy obficie na mokre włosy i skalp - cały czas masując skórę głowy. Pozostawiamy ją chwilkę na włosach, po czym słukujemy obficie, wciąż delikatnie masując skalp. Dla tych które nie są przekonane co do tej metody lub chcą poczytać jeszcze więcej: dodatkowe informacje w tej kwestii. Odpowiedzi na najcześciej zadawane pytania w kwestii mycia odżywką znajdziesz w FAQ ad.b - mycie włosów metodą OMO(odżywkowanie, mycie odżywkowanie) - krótki opis tej metody Pierwszą odżywkę nakładamy od ucha do dołu (rodzaje odżywek jak do metody mycia samą odżywką), 2 odzywka dowolna - według uznania . Szampon może być z detergentami (ale nie musi), o ile nie będziemy maziać nim całych włosów. Spłukując go ze skalpu, najlepiej resztę włosów trzymać w garści abo luźno związać, by jego piana nie spływała po kudełkach. Odpowiedzi na najcześciej zadawane pytania w kwestii mycia metodą OMO znajdziesz w FAQ. 2.Odżywianie, nawilżanie i regeneracja włosów kręconych w pielęgnacji bez silikonów - czyli maski i odżywki By wzmocnić kręcone i jednocześnie uczynić je pięknymi, niezbędnym jest dostarczenie im skladników odżywczych, nawilżających i regenerujących. Tym składnikom towarzysza jednak zwykle polimery, dzięki którym włosy mają wyglądac na zdrowsze i błyszczące, a produkt ma się łatwiej rozprowadzać na włosie. Metoda CG, na ktorej opiera się pielęgnacja kręconych, zakłada rezygnację z większości polimerów stosowanych we współczesnych kosmetykach. Do tej grupy polimerów należą: - silikony, - polyquaternia i quaternia (pq i q) - PVP i inne copolymery. Dlaczego pielęgnacja bez silikonów? Silikony mają w większości dostępnych źródeł złą prasę, nie taki jednak diabeł straszny, jak go malują. Umiejętne ich stosowanie może przynieść naszym włosom więcej dobrego niż złego, jednak pielęgnacja z ich użyciem to zawsze sprawa osobnicza, wymagająca nadto sporej wiedzy o własnych włosach. Pierwsze źródło, na które się powoływałyśmy, jak choćby Laboratorium Urody nieco odstręczało od stosowania ich w pielęgnacji. Winniśmy im jednak rehabilitację, bowiem nie wszystkie nabudowuja się na włosie, blokując dostęp substancji odżywczych. Niezaprzeczalnym faktem jest, że silikony - czyli grupa polimerów z charakterystycznym ugrupowaniem Si-O - powlekają włosy rodzajem filmu, który stwarza iluzję równej powierzchni, a co za tym idzie - błyszczących i zdrowych włosów. Oznacza to, że działają one kondycjonująco. Dla włosów suchych z natury, zniszczonych, poddawanych licznym zabiegom stylizacyjnym wydają się być idealnym rozwiązaniem. Problem jednak w tym, że większość z nich nie rozpuszcza się w wodzie, co niemal całkowicie wyklucza je z metody CG. Trzeba zaznaczyć, że niektóre z tych polimerów usuwa się przy pomocy silnych detergentów, które jednocześnie pozbawiają włosy cennych lipidów, jak choćby chroniącego je sebum. Skutkiem tego jest postępujące wysuszenie włosów, bowiem brak bariery lipidowej sprawia, że cenna woda wyparowuje z włosa bez przeszkód. By temu zapobiec ponownie sięgamy po odżywkę z silikonem i tak oto wpadamy w błędne koło.

Gość gość
Na moich lokach sprawdza się spray loreala CURL CONTOUR na trena.pl jest dostępny np. tyle że ja mam baardzo kręcone włosy - spróbuj i na swoich lokach, moze akurat i tobie podpasuje.

Gość gość
odstawic sulikony i parabenty...maski sklapowe i szmpony wiekszoscc ma.. olejowac wlosy//wejdz na blogas Anwen-tam sie dowiesz wszystkiego

Gość gość
Polecam zabiegi Amazon Keratin. Można zrobić keratynowe prostowanie, ale można tez zrobić keratynowe zapobieganie puszeniu - wtedy włosy zachowują naturalne fale, ale przestają się puszyć i łapać wilgoć.

Gość gość
Suche siano na głowie! To częsty skutek uboczny rozjaśniania. Mój sposób myje szampanem bingospa 100% kreatyny. Preparat dokładnie oczyszcza, działa jak tonik! Włosy po nim są czyste i sztywne , przygotowane do zabiegu. Następnie przygotowuje eliksir po łyżeczce olejku jojoba, arganowego , oliwy z oliwek, rycynowego i płynnej kreatyny. Wszystko razem zmieszane nakładam na włosy, owijamy folią i ręcznikiem. Po 30 minutach zmywa i szampanem lagodniejszym niż ten z kreatyną takim do codziennego użytku. Nakładam maskę z kreatyną , po 10 minutach ja zmywam. Efekt widoczny po 1 zabiegu! Proponuję wykonanie 10 zabiegów raz w tygodniu! Włosy lśniące, miękkie, nawilżanie i zdrowo wyglądające! Uwaga: kreatyną jest hydrofobowa i nie do końca miesza się z olejkami. Dodatkowo włosy po zabiegu średnio pachną, za to świetnie wygładają.

Gość gość
Mam takie same wlosy jak ty. Kupilam olejek z loreala w takiej szklanej buteleczce i teraz sa super lsniace i miekkie.

Gość gość
gość dziś Zamiast zadbać, zakleiłaś... to tak, jakbyś na dziurawej ścianie obrazek powiesiła, zamiast ją załatać. Dziury nie widać, owszem, ale dalej tam jest :D

Gość gość
Polecam kurację różnymi ampułkami i też maseczki robić na włosy +też je po prostu podciąć. Ja miałam to samo, pusz straszny. Poszłam do fryzjera na kolor 3D, bo mi polecała przyjaciółka i wyszło super + zrobiłam sobie saunę na włosy i to mega je odżywiło. Fryzjerka mówiła, że włosy się odbudują, tylko trzeba dbać regularnie. Bardzo fajne fryzjerki, poleciły mi też różne olejki nawilżające itd. Salon In Harmony w Wwie :) :)

Gość gość
Po pierwsze nawilżanie. Zrób sobie olejowanie na podkładzie nawilżającym, np odżywka Petal fresh, albo Holika Holika. I daj im protein, keratyna hydrolizowana, lub proteiny mleczne. Odstaw alkohole z kesmetykow, i najpierw zmyj silikony, żeby cokolwiek mogło wniknac w twoje włosy. Poczytaj o metodzie pielęgnacji włosów cg, genialnie niweluje suchość włosów, zmniejsza porowatosc.