Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zdecydowanie w kropce

Trudny wspolpracownik - co robic?

Polecane posty

Od pewnego czasu pracuje w malej firmie, gdzie jestem jedyna kobieta. Z jedym wspolpracownikiem mam spory klopot - czesto pod swoim adresem slysze kiepskie zarciki(szowinistyczne), czy generalnie rozne dziwne zachowania jak - sprawdzanie przez niego co akurat robie w innym pomieszczeniu ( tam mam swoje stanowisko pracy), czesto staje za mna w odleglosci paru metrow za plecami nic nie mowiac i obserwuje co robie .. Mam wrazenie, ze to jakis psychol, ktory chce mnie zastraszyc bo albo jest sfrustrowany swoja zona albo chce mnie wygryzc bo jestem mloda i szybsza w tym co robie. Ta praca to moja pasja i widac moje zaangazowanie. Wspomnialam szefowi o tym, zareagowal jednak po pewnym czasie znow jest to samo. Ostatnio uslyszalam, ze akuratna praca dla mnie to wyrzniecie smaty z wiadra ......... ten czlowiek zatruwa mi zycie - jednoczesnie jesli znow bede sie skrazyc, szef mnie zwolni, bo tamten juz pracuje z 20 lat, a ja rok .. Nie mowiac, ze z tym czlowiekiem nie sposob sie dogadac - gdy zaczyna gadke, to najpierw jest mily, a nagle przywala jakims dennym tekstem, na ktory mi tylko rece opadaja ..

Gość raz dwa trzy cztery
zgloś go do pipu o mobbing w pracy

Gość ggggggooogle
to mobbing, typowy jakiś palant z problemami widzi w Tobie atrakcyjną kobietę i smali cholewki nieudolnie, on dłużej pracuje tam no nie ? więc szef Ci nic nie pomoże ale wiesz co, kup sobie dyktafon albo miej kamerkę i nagrywaj, bo taki az się prosi o liptona w pysk, współczuję, bo to rzadko spotykana sytuacja by ktoślubił swoją pracę a może on chce Ci ją obrzydzić byś daelko nie zaszła ? może na Towim stanowisku pracował jakiś jego ziomal albo on sobie ostrzy zeby na ta posade? uważaj żeby Ci nie podłozył świni, wyłączaj kompa i pilnuj kluczy, teczek etc

Tak, on tam pracuje conajmniej 20 lat, moglby byc moim ojcem. W szefie nie widze pomocy - mialam wrazenie, ze on go jakos tam "pouczyl" pro-forma, bo przeciez wie jaki to typ. Od drugiego wspolpracownika uslyszalam, ze on zawsze nowym fundowal taki chrzest - wiec wszyscy o wszystkim wiedza. Jesli zas zglosze to do tego Pipu, strace miejsce pracy. Firma ma troche za uszami i wtedy przy takim zgloszeniu na pewno wylece .... ( bo stwarzam "problemy")

oczywiscie ze to mobbing - ale biorac pod uwage ze pewnie sytuacja ma miejsce w pl a nie w kraju rozwinietym - to takie zachowania sa akceptowalne spolecznie a ty niewielka realna szanse obrony/ucieczki "Wspomnialam szefowi o tym, zareagowal jednak po pewnym czasie znow jest to samo. Ostatnio uslyszalam, ze akuratna praca dla mnie to wyrzniecie smaty z wiadra ......... ten czlowiek zatruwa mi zycie - " niestety nie masz wplywu na czyjes kompleksy i sposob radzenia sobie z nimi czyli nieska samoocene - ja proponuje to zbywac najlpeij radosnym usmiechem - nawet jesli zarty sa mocno uwlaczajace - nie musisz pograzac tego chloptasia bo pn doskonale pograzy sie sam - po prostu mu nie przeszkadzaj i traktuj czysto sluzbowo - stoi za plecami (wiem jakie to niebezpieczne i niemile) niech stoi , najlepiej 8h, ty sie nie krepuj jedz sobie kanapke , podspiewywuj i rob swoje;-) on bedzie cie probowal sprowokowac coraz bardziej - absolutnie nie wchpdz z nim w zadne dyskusje/wyjasnianie/ obrazaanie jego - to wszystko go bedzie tylko napeadzac - a tak dtaniesz sie niedostepna dla niego - badz nawet uprzejma jesli sytuacja sluzbowa cie zmusi do dialogu - powiedz swoje a jesli on zmieni temat rozmowy na to ze powinnas mu buty pastowac -usmiechnij sie - ja wiem ze brzmi to okropnie ale za to barzdo dobrze dziala na ludzi agresywnych stosujacych przemoc jak on

Na pewno boi sie o swoje miejsce - intuicyjnie to wyczuwam. Slyszalam od tego drugiego wspolpracownika, ze ostatnio na moj ostatni projekt polecial do szefa i zasygnalizowal mu, ze sie nie nadaje .. Pomysl z dyktafonem jest dobry, dzieki. Moze kurcze sama mam z nim przeprowadzic "meska" rozmowe - w stylu jak nie zamknie mordy to wiem, gdzie z tym isc .. nie mowiac juz nic szefowi.

Gość a jakby mu ktoś
ostrzegawczo obił gębę za rogiem ?

Gość raz dwa trzy cztery
niestety ale na takie kanalie działa tylko delikatna przemoc fizyczna....rzeczywiście z formalnym załatwieniem możesz miec problem, jeśli zależy Ci na tej pracy

ROR dzieki, ja nie reaguje, udaje ze nic nie widze nie slysze - ale pozniej przychodze do domu i przezywam ... jak widac ...

Moze kurcze sama mam z nim przeprowadzic "meska" rozmowe - w stylu jak nie zamknie mordy to wiem, gdzie z tym isc .. nie mowiac juz nic szefowi." odradzam wszelkie rozmowy z nim - z awraiatami /frustratami to jedynie sensownie jest trzymac sie z daleka pomimi ze to ty sie meczysz w tych niemilych sytuacjach - to nie ty jestes tutaj osoba kt sie tak naprawde czuje zastraszona tylko on, dlatego cie "atakuje" zeby uprzedzic twoj, nawet niezamierzony "ataK", on jest przewidywalny jak 4-letnie dziecko kt glosno tuupie nozkami bo nikt sie nim nie chce zajac - twoja obrone i sile widze w calkowitej izolacji od jego zachowan - on tego sie bedzie bal najbardziej - ze jego "metody" cie nie dosiegaja, no bo to oznacza ze nie ma zadnej kontroli nad toba czyli mu zagrazasz, jelsi bedziesz plakac, dogadywac sie, klocic - wtedy bedzie mial zludne poczucie kontroli nad toba - a oto chodzi ludziom kt sie boja... przemoc fizyczna tez odradzam - bo on tylko na to czeka, wtedy cie bedzie ciagala po policji i jeszcze wygra (jeli udowdni ze to ty zaatakowalas jego , nnawet posrednio..) wbrew pozorom tu chodzi tylko o silna psychike - ktoretowj pozorny oprawca nie ma.. aha - uprzedzam ze jego zachowanie - im bardziej bedziesz ignorowac - tym bardziej bedzie sie nasilac/mocniej prowokowac az do momentu....w ktorym sie podda.... potraktuj go jak ekshibicjoniste - tego najbardziej bolibrak jakiejkolwiek reakcji ze strony "ofiary" tu jest posdobnie nie zadreczaj sie ze to przezywasz - to jest normalna reakcja i kazdy na twoim miejscu czulby sie wlasnie tak, glowa do gory i trzymam kciuki - dowal mu ...przez ignorancje/.brakiem jakichkolwiek emocji w stosunku do tego frustrata;)

Gość a masz faceta ?
może jakby wpadł parę radzy po Ciebie po pracy to by ten gościu miał się z pyszna a jak nie masz to poproś jakiegoś rosłego kolegę i najepiej żeby ten współpracownik był świadkiem jak Mr Biceps na Ciebie czeka

Tak, to dobra lekcja wypracowania w sobie totalnej olewki ... Dzieki jeszcze raz ROR. a masz faceta - no wlasnie nikt po mnie nie przycodzi czy nie podjezdza furą, może też procz ignorancji kolejny dobry sposob ... :D nawet mam takiego 2-u metrowego kumpla:D ze sporym samochodem:classic_cool:🖐️ - zabawne to troche