Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość isssiiaa

wiek kobiety a dziecko

Polecane posty

Gość isssiiaa

Mam 30 lat i ginekolog pogania mnie do dziecka, ale ja to chciałabym za 5 lat, dopiero koncze studia i zaczynam kariere, wczesniej bylam na dorobku w Niemczech. Ile Wy macie lat? i Jakie macie doswiadczenia z poganianiem do rodzenia? pozdrawiam!

Gość isiiiaa
w Twoim wieku też nie myslałam o tym :) ale dzięki za info!

Gość kolllla23
mam 32 i nie zamierzamw ciagu 5lat, uwazaj bo zaraz zlinczuja cie tu ze zastara bedziesz itp

Gość NMBHJFVGHFMJ
Miałam skończone 30 jak urodziłam córke. Uważam, że 35 lat to za późno na 1-wsze dziecko

Gość 23lata 2 letnia córka
tak jak wyzej, mąż stała praca, dom na własność,

Gość mamama27
ja ur mając 25 - jak bede miała 35 to bedzie dwójka odchowana i ja wtedy będe mogła robić kariere -a ty bedziesz miała wtedy zupki, kupki i nocne wstawania.. nie mówiąc o samym staraniu sie o dziecko które może toche potrwać, ryzyku wad genetycznych itd

autorko to jest tylko Twoja decyzja. Nie ma czegoś takiego jak dobry wiek do rodzenia dzieci - jesli czujesz że powinnaś miec dziecko wtedy lub wtedy to tak zrób. W każdym wieku macierzyństwo ma swoje wady i zalety, zresztą jak wszystko inne. Powodzenia.

Ja wyprzedziłam wszelkie poganianie i wpadłam w wieku 19 lat. A w planach miałam dziecko przed trzydziestką, około 27 roku życia :) W każdym razie nic straconego mogę mieć wtedy drugie :p

Gość NaCoMiTo
tylko nie mamy swojego mieszkania to jest najgorsze. I chciałabym żeby moje dziecko miało wszytsko a teraz nie moglabym mu nic zaoferować

do mammmy 27 - nie ma takich chorób gesnetycznych które przytrafiają się tylko w starszym wieku, w każdym wieku może urodzić się dziecko z wada.

I uważam że nie powinnaś brać pod uwagę opinii innych, chyba że lekarz podaje jakieś konkretne wskazania dlaczego miałabyś koniecznie już teraz mieć to dziecko :)

Gość mamama27
ale ryzyko jest większe...

Ja mam skonczone 27 lat - nie chcialam wczesniej dzieci. Staramy sie juz od ladnych kilkunastu miesiecy i nie wychodzi - nie ma medycznych przeciwskazan, mam jednak nadzieje ze przed 30 urodze, wiec jesli zajde w ciaze za rok, poltorej - uda mi sie byc mama przed 30, czego wlasnie zawsze chcialam. Urodzic przed 30 - w ostatecznosci. Nie namawiam do niczego, to musi wyjsc z glebi Ciebie i nie wbrew Tobie, ale pamietaj autorko, nie zawsze chciec, to znaczy moc! Co jesli w wieku 35 lat postanowisz - ok, zaczynam sie starac.... a w ciaze nie bedziesz mogla zajsc pierwszy miesiac, drugi, trzeci, dziesiaty, pietnasty, dwodziesty.... zrobi sie z tego 36-37 lat....Plus 9 mcy ciazy... mamy prawie 38 lat - ups - nie za pozno troszke? Oczywiscie nie zycze Ci tego, ale bierz to pod uwage w podjeciu swojej zyciowej decyzji.

Gość anooo
ally, ma rację, nigdy nie wiadomo ile się z tym zjedzie i nieważne ile się ma lat...dopiero jak zaczniesz się statać, to się okaże, żaden nawet najlepszy lekarz z góry ci nie powie, że za 2, czy 5 cykli na pewno pani zajdzie...

Gość anooo
z papa też się zgadzam, jeśli lekarz podaje konkretne medyczne wskazania, że powinnaś teraz, czasem takie są, bo później może być ciężko, ale sam wiek to za mało, to w dzisiejszych czasach mało znaczy i niczego nie przesądza...

Gość azja)))
Masz 30 lat dopiero kończysz studia i zaczynasz karierę to co ty wcześniej robiłaś????

Gość azja)))
aaa sory nie doczytałam. I tak ci bedzie zaje ciezko, bo większość z nas w wieku 30 lat ma dużo większe doświadczenie w zawodzie w który celuje.

Gość juuuuuuujuu
osoba która pisze że w wieku 35 lat rozpocznie karierę bo dzieci odchowa chyba się z choinki urwała, jak do tego czasu nie bedziesz miała już kilku szczebli za sobą to wybacz, ale żadnej kariery nie zrobisz, będziesz za stara na start

Gość anooo
to nie jest topik o "karierze" a tym bardziej wyrokowaniu kto ją zrobi,a kto nie, wiem często nie ma nic do rzeczy...

Gość anooo
Subiektywnie to ja bym nie czekała aż do 35 roku życia z decyzją o dziecku...co nie oznacza, jak pisałam wyżej, że będziesz mieć choćby małe problemy z zajściem.

Gość mama dwojeczki
A dlaczego ty chcesz sie sugorwac jakims forum??? :) Rob tak, jak uwazasz. Przeciez to twoje zycie, a nie wszystkich tu piszacych :) Ja mam 32 lata i dwojeczke (synka 2 lata i niespelna 7mio tygodniowa corcie), ale swietnie ciebie rozumiem i gdybym byla w takiej sytuacji, jak ty to rowniez poczekalabym na stabilizacje, takze ja tam uwazam, ze nie powinnas sugerowac sie forum, tylko zrobic tak, jak sama chcesz.

Rob tak jak myslisz i nikim sie nie przejmuj. Nie ma jakis granic n arodzenie dzieci , oprocz wygody i twoich sil. A te cholre granice typu oooo38 to juz za pozno, a kto tak powiedzial ....? Kobiety i po 40 rodza i co.... i tak robi si ezawsze badania na wszelkie choroby , i tak nie ma znaczenia wiek , bo i mlode matki rodza chore dzieci....zrob jak ci rozum podpowiada...i jak masz zajsc to zajdziesz bez zadnych specjalnych staran.

Gość azja)))
juuuuuuujuu osoba która pisze że w wieku 35 lat rozpocznie karierę bo dzieci odchowa chyba się z choinki urwała, jak do tego czasu nie bedziesz miała już kilku szczebli za sobą to wybacz, ale żadnej kariery nie zrobisz, będziesz za stara na start Autorka też jest za stara na karierę;-)

im starsza kobieta tym większe ryzyko wystapienia u dziecka wad rozwojowych. I świadczy o tym chociażby fakt, że po 35 roku życia badania prenatalne są wykonywane za darmo. Poza tym organizm starszej kobiety wolniej i trudniej się regeneruje. Myslę, że te właśnie czynniki wziął pod uwagę Twój gin. Nigdy nie będzikesz mogła dac dziecku wszystkiego, bo w tym kraju sie po prostu nie da. Poza tym nikt nie może mieć wszystkiego ;) Myśląc tymi kategoriami nigdy się nie zdecydujesz, bo zawsze będziesz miała jeszcze coś do zrobienia. Poza tym nie zawsze masz co chcesz więc nie myśl, że jak sobie zechcesz zajść w ciążę to natychmiast się to stanie. Niektórzy starają się latami... Ale Twój biznes przecież. Wyrażam tylko swoje zdanie Ty powinnaś zrobić jak uważasz za słuszne