Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawwwska

Jakie geny przewazaja?

Polecane posty

Gość ciekawwwska

Jak ojciec ma ciemne wlosy a matka jasne , to dziecko prawdopodobnie odziedziczy te ciemne, bo są dominujące... Jak Ojciec ma np brazowe oczy a matka niebieskie to dziecko odziedziczy brazowe.. Jak Ojciec ma odstajace uczy a matka nie to dziecko odziedziczy te odstajace.. Czy to jest regułą???? Jak to u was jest???

Gość azja)))
Znasz podstawy genetyki?

Gość no ciekawe
to jest dla Ciebie jakis wielki problem?

Gość ciekawwwska
Znam podstawy genetyki . I wiem jak jest w teorii , pytam z ciekawosci po prostu jak bylo w waszych przypadkach..

Gość no ciekawe
dziewczynki ida po ojcach synowie po matkach ale tez nie zawsze - chodz u mnie w rodzinie jest tak od lat

Ja mam ciemne oczy, ciemne włosy, ciemniejszą karnację mąż blond włosy, niebieskie oczy, jasną karnację, syn Blond włosy, niebieskie oczy i ciemną karnacje. Po mnie ma tylko karnacje i ciemne długie rzęsy, reszta cały tata.

Gość dziecko dostaje te geny
które przekażą mu rodzice i zawsze ma je 2 jeden od ojca, drugi od matki więc nawet osoba, która ma ciemne włosy, oczy i karnację na pewno ma jeden allel dominujący, ale ten drugi może już być recesywny wiec wszystko zależy do tego, który allel rodzic przekaże dziecku zatem nie ma reguły na to jaki gen zostanie przekazany dziecku pewne jest tylko wtedy, gdy jeden i drugi rodzic ma obydwa allele recesywne, że dziecko będzie jasnookim blondynem, a gdy maja po dwa dominujące, że dziecko będzie mieć ciemne włosy, oczy czy karnację w innych przypadkach - dowolna kombinacja;)

Gość ciekawwwska
czyli jedna wielka ruletka :)

Gość Nie ma reguły.
To prawda, że cechy ciemne są dominujące, ale reguły nie ma (przykłady: mała Ermakova, średni Becker, średni Samuel, dwukolorowe bliźniaki z UK i USA, mały Woods, dzieci Nadyi Suleman wśród których są i niebieskoocy bladzi blondyni).

Gość studmed
Dodać należy że trzeba brać pod uwagę geny BIOLOGICZNEGO ojca....więc czasami to nie żadna ruletka genetyczna( np.rodzice blondyni dziecko szatyn) a tylko fakt że(___) . W Polsce ok co 12 dziecko ma innego ojca niż ten który jest wpisany w metryce.... Na zachodzie np Niemcy nawet co 10 może co 8....stąd zawsze pewność po kim są takie a nie nie cechy można mieć po badaniu DNA...Dopiero wtedy.

mysle ze ciemne geny typu oczy wlosy bardziej są dominujące i czesciej spotykane niz wlasnie jasne .Ciemny nie zawsze ale czesciej przewazy nad jasnymi :)

Gość u mnie jest tak
maz ciemne oczy, czarne wlosy, ja kasztanowe wlosy, niebieskie oczy, 2 corki niebieskie oczy, blond wlosy , mlodsza ciemniejsze

Gość u mnie jest tak że:
mąż jest niebieskookim blondynem z jasną cerą zatem ma dwa geny recesywne ja mam ciemne oczy, ciemną karnację i tylko włosy dosyć jasne zatem ja muszę mieć na pewno jeden gen dominujący zaś drugi musi być recesywny ponieważ: nasz synek jest niebieskookim blondynem o jasnej cerze;)

Gość gość
JA mam ciemne wlosy niebieskie oczy i snada cere ojcie dziecka blondyn noebieskie oczy i jasna cere. Syn ciemne wlosy niebieskie oczy i ciemna karnacje...