Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bizneswo26

PRZESTAŁAM CHODZIĆ DO KOŚCIOŁA BO

Polecane posty

Gość bizneswo26

zawsze chodziłam regularnie, wierzyłam i nadal wierzę w Boga. Ale. Przestałam chodzić bo raz jeden młody ksiądz nie dał mi rozgrzeszenia za to, że mieszkałam na studiach z narzeczonym przed ślubem. Nigdy tego nie zapomnę. Był dzień przed Wigilią, wybiegłam z kosciola z płaczem, nie czekałam do konca spowiedzi. Od tej pory mineło kilka lat, narzeczony jest mężem, jestem w ciąży, a ja nadal o tym myślę... nie wiem co robić... męczy mnie że nie chodzę do kosciola...

Gość NatankaLaLa
A wiesz co najlepsze-na erotycznym, cichodajki XX twierdza ze dostaja rozgrzeszenie :o

Gość zegda
Wiara ma pewne dogmaty i nakazy jeśli jesteśmy wyznawcami tej wiary to winni jesteśmy tego przestrzegać nie przestrzegamy - mamy pretensję do siebie, nie do wiary inaczej każdy chciałby naginać przykazania do siebie i co by z tego zostało nie można się obrażać na wiarę albo chcemy żyć zgodnie z nią, albo... idziemy własną drogą tyle

Gość bizneswo26
Tak, to dlaczego wszyscy inni księża jak im to mówiłam, pytali, czy to będzie mój mąż?? Ja mówiłam że tak, i rozgrzeszenie dawali!!!!! Czyli co, kazdy ksiądz był innej wiary?????????

Gość bizneswo26
Jestem dobrym człowiekiem, nigdy nikomu nic złego nie zrobiłam, całe życie do kosciola z wlasnych chęci, czasem ku wyśmiewaniu znajomych i co?

Gość zegda
a co ma ksiądz do tego? wierzysz w księdza? to tylko ludzie wiara to coś innego dziewczynko a ty wyskakujesz z argumentami 5latki tutaj

tak na prwde to wszytsko zalezy od ksiedza pamietam jak bylam na spowiedzi przedslubnej - za mna sopowiadal sie maz. ja mialam dlugie kazanie (mieszkalismy razem przed slubem), a do mojego obecnego meza nawet zdania ksiadz nie powiedzial na ten temat ja tez chodzilam do koszciola, ale przestalam - przez to wszytsko, co sie dzieje z ta instytucja, ale wierze dalej

Gość bizneswo26
Co ma ksiądz do tego? Jak to co? Skoro wiara jest jedna a księża jej nauczyciele inaczej ją interpretują to chyba cos tu nie halo jest tak?

Gość taaaaaa..........
a księża to wszyscy tacy święci, że hej :) daj spokój, dziewczyno, wyzuluj! taka ich robota, co Ci miał powiedzieć?? musiał trochę pomarudzić, nakrzyczeć ;) oni też muszą sobie jakoś radzić z ochotą na sex ale o tym Ci nie powie bo nie wypada o tym mówić w kościele

Gość zegar z kukułką
no własnie... ja znam człowieka który odszedł od żony, mieszka z inną... To małe miasteczko - wszyscy o tym wiedzą, wie więc i ksiądz z tej parafii a komunii mu udziela.... ....można się pogubić na prawdę...

Gość bizneswo26
A zresztą Bój nie wymyślił zakazu mieszkania z narzeczonym tylko ludzie ustalili reguły, wlasnie księża

Gość bizneswo26
zegar z kukułką - a moją ciocię z 2 dzieci zostawił mąż, ciocia mieszka na wsi i co? do komunii isc nie moze :O:O:O:O

Gość zegda
" całe życie do kosciola z wlasnych chęci" z własnych chęci - to jest meritum i tego się trzymaj chodzisz do boga nie do ludzi/czyt. księży/ żaden ksiądz nie powinien mieć władzy nad twoim umysłem, bo to tylko niedoskonały człowiek, a ty w boga wierzysz - w istotę doskonałą masz prawo błądzić, nie przestrzegać czasem przykazań ale tylko w rozmowie z bogiem możesz się z tego rozliczyć nie z księdzem ja nie jestem wierząca i nie chodzę do kościoła, ale uważam, ze wiara to jest coś co mamy w sobie a nie coś co pokzujemy przed innymi jeśli wierzysz szczerze, to nikt i nic tego nie zmieni pók sama nie będziesz chciała

Gość taaaaaa..........
ja wyzuzowałam, jak nasz wikary popił sobie u nas na święta (taki zwyczaj na wsi zapraszania księży na obiad świąteczny) i zapytał się mnie czy pojadę z nim do Niemiec po samochód ;) i chyba nie chodziło mu o rekolekcje ani o doractwo bo ja się na samochodach nie znam!

Gość bizneswo26
Wierze szczerze, ale gryzie mnie kosciol, mam wyrzuty ze nie chodzę... ja to w ogole mialam fajnie - 2 księży uczących mnie religii mialo kobiety i dzieci i juz nie są księżmi...

Gość zegda
bizneswo26 A zresztą Bój nie wymyślił zakazu mieszkania z narzeczonym tylko ludzie ustalili reguły, wlasnie księża wiesz, nie znam dokładnie wiary katolickiej, ale jakby nie było - masz prawo zbłądzić, tylko zachowaj otwarty umysł - wiara jest w tobie, bo tak chcesz i tak wybrałaś i nie pozwól by człowiek sprawił, ze zwątpisz... chyba, że inny człowiek dostarczy argumentów przekonywujących

Gość zegar z kukułką
no tego nie rozumiem z tą ciocią... jeśli nie czuje się winna rozpadowi związku to czemu niby ksiądz nie daje jej rozgrzeszenia...?

Gość bizneswo26
Bo rozwodnikom nie wolno! Nie ważne że to z jego winy!

hihi,moja kumpela miala to samo.okazuje sie,ze nie o sex chodzi,ale sam fakt mieszkanie,nie wiem co to za roznica? sex przedmalzenski odpuszcza szybko,nawet puszczanie sie na prawo i lewo,a mieszkanie zukochanym to tragedia!:P

Gość zegda
przekonywujących dla ciebie oczywiście a wiara to nie latanie do kościoła moim zdaniem chodzisz do koscioła jeśli to dla ciebie ważne i pomaga ci w jakiś sposób bo czujesz się na przykład bliżej boga, ale to powinno być z twojej potrzeby a nie bo tak cię nauczono, czy tak wypada nie trzeba podążać za stadem jeśli natomiast ktoś równie dobrze może wierzyć i czuć się blisko boga bez chodzenia do kościoła - to też dobrze tylko nie dać się stłamsić ludzkiemu stadu, które twierdzi, że tak trzeba a tak nie wypada - każdy powinien myśleć sam za siebie

Gość zegar z kukułką
...ten gość o którym pisałam się nie rozwiódł - czyli nieoficjalnie można... dostaje się wówczas i rozgrzeszenie i komunię a wszystko na oczach innych wiernych, którzy potem borykają się z takimi dylematami jak my tutaj....

Gość zegda
bizneswo26 Bo rozwodnikom nie wolno! Nie ważne że to z jego winy!,,,,, skupiasz się na rzeczach nieistotnych, nie mających nic wspólnego z wiarą dlatego masz te problemy... ludzie zawsze będą wypaczać wszystko dookoła siebie, ale czy bóg w którego chcesz wierzyć jest temu winny? skup się na wierze nie na tych szczególikach wynikających ze słabości ludzkich (księża to też tylko ludzie - pamiętaj)

Gość bizneswo26
zegda co ty pierdzielisz??? Ciocia dobra kobieta wazne dla mniej chodzenie do komunii, to ją umacnialo, a teraz kuzwa co? łajdak zostawił ich, siedzi sobie w UK a ona nie dosc ze ich zranił do szpiku kosci ma jeszcze byc przez to praktycznie wyklęta z kosciola? to nieistotne? nie zgadzam sie z toba!

Gość bizneswo26
Jesli komunia wg ciebie jest nieistotna dla katolika to faktycznie nic nie wiesz

Gość mikamikaaaaaaaaaaaaa
cały kościół oceniasz według tego co Ci jeden ksiądz powiedział? ja spotkałam wielu fantastycznych księży, którzy bardzo dobrze rozumieli swoich wiernych i byli bardzo wyrozumiali a ponadto wiara w Boga ma nic do tego jak Cię traktuje ksiądz

Gość zegda
dobra...dla niej to istotne ludzie mają rożną konstrukcję psychiczną, różne poziomy wrażliwości i możliwość pojmowania rzeczy otwarty umysł pomaga, ale trudno, by każdy mial otwarty... nie każdemu da się pomóc, bo mylą to co ludzkie i wymyślone/ustalone przez ludzi z tym co boskie to nie jest może najmądrzejszy sposób wierzenia, ale każdy wierzy na swoją miarę - jeden w boga, inny w ludzi i ich obrzędy nie mnie wyrokować jak powinna wyglądać wiara wspólczuję twojej ciotce, ale sama uwierzyła nie w boga a w instynkt stadny

Gość bizneswo26
Ja niestety nie spotkałam wspaniałych, jak wyzej pisałam wszyscy mieli kobiety i dzieci, a jeden z LO to podbijał do wszystkich sexy lasek. Inny - znajomy mojej babci jak do nas przyjezdzał to chlał na umór pijak konkretny... A co do postrzegania po 1 osobie... tak, czasem 1 osoba moze zranic tak ze świat sie zawala...

Gość zegda
bizneswo26 Jesli komunia wg ciebie jest nieistotna dla katolika to faktycznie nic nie wiesz,,, ależ zapewne jest, bo wiara to stan umysłu i to on wyznacza nam, co dla nas ważne... za stan umysłu twojej ciotki odpowiada jej osobnicza konstrukcja, warunki, w jakich wyrosła, środowisko ludzkie i nauki, które pobierala to ukształtowalo jej umysł w sumie duży wpływ mieli inni ludzie i teraz trudno to odkręcić naprawdę wspólczuję, szczerze, bez podtekstów

Gość zegda
i wiesz, nie wiem jak pomóc... chyba tylko rozmowa z taką osobą, mądra rozmowa by pomogła a księżom to bym dupę stłukła ;)