Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wisniewska Pautz

W Polsce prezenty zgodnie z tradycja przynosi Gwiazdor

Polecane posty

Gość Wisniewska Pautz

Dlaczego w glupich reklamach jest mowa o jakims swietym mikolaju? Swiety mikolaj zwiazany jest tylko z mikolajkami

Gość anna.....XXXXX
nie, to zależy od rejonu polski w małopolsce prezenty przynosi św Mikołaj 6 grudnia, a 24 grudnia dziadek mróz ale wiem że co rejon polski to dziadek mróz inaczej jest nazywany

Gość Wisniewska Pautz
Wiem, ze w niektorych regionach jest inaczej. Jednak w wiekszosci dominuje gwiazdor

jakos się rozpowszechniło tak, niby jest często tradycja że Gwiazdka przynosi prezenty, ale często spotyka się też przekonanie co do tradycji, że to Mikołaj podkłada prezenty ;) Spotkałam się z roznymi wersjami, pewnie zalezy od regionu. Poza tym Mikołaj to taka symboliczna postać i wg mnie też kojarzy się z całym okresem przedświątecznym i świątecznym.

Gość Wisniewska Pautz
Tylko, ze w zadnym regionie Polski nie wystepuje Sw Mikolaj. Na slasku jest chyba Aniolek, pojawia sie takze dzieciatko. Nie rozumiem, dlaczego w reklamach ciagle wplataja tego Mikolaja, mimo, ze jest to sprzeczne z nasza tradycja

no tak ale ja od małego pamiętam jednak tradycje związane ze św. Mikołajem, nie jest to przeciez jakiś nowy wymysł. Związane jest to z wcześniejszym swiętem i prezentami 6 grudnia choć fakt, 24 bezposrednio zawsze u mnie kojarzony byl z Gwiazdką.