Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MoniSs19x20

Co z ciaza .? Pomozcie.

Polecane posty

hej. bylam 2listopada u gina na badanie czy jestem w ciazy. zbadal mnie i powiedzial ze okolo 9-10tydz ciazy :) ale dla potwierdzenia wyslal mnie na badanie krwi (hcg). nastepna wizyte mialam 3tyg pozniej (23listopada) i gin po badaniu hcg powiedzial mi ze nie ma ciazy :( dal mi luteine 3x1 przez 5dni zeby wywolac okres. ale minelo juz 5dni i nie dostalam okresu czy jest mozliwe ze zaszlam w ciaze w przeciagu tych 3tyg co byly po badaniu hcg .? czy jak pojde teraz do gina wykrylby juz ta ciaze .?

Gość no ro to
jeszcze raz. na jakiej podstawie stwierdził ciążę i to 9-10tydzień? Usg było czy tylko badanie zwykłe? po drugie jaka ci wyszła beta?

tylko badanie zwykle usg mi nie robila chociaz ja prosilam zeby sprawidzila.. a wyniku beta nie podala mi

Gość no ro to
wiesz no tak to sobie mógł gdybać a do tego jeszcze ten wiek ciąży. Niepoważny jakiś ten lekarz. Trzeba było prosić o podanie wyniku bety. A zwykłe testy robiłaś może?

tak robilam ale przed wizyta. byla 1kreska a druga byla tak lekka ale troche widoczna pod swiatlem :( juz nie wiem naprawde co wkoncu z ta ciaza. teraz okresu nie dostalam.

Gość no ro to
wiesz co gdyby to była tak zaawansowana ciąża to wyszłyby wyraźne kreski. Idź sama na betę i będziesz miała jasne.

Gość no ro to
a to zależy od laboratorium ale zazwyczaj ok 30-40zł. Zadzwoń i zapytaj. Wyniki powinny być dość szybko a i nie trzeba być na czczo więc możesz iść choćby i dziś.

Gość no ro to
nie znam się na luteinie więc nie pomogę. Ale zapytam o coś innego -pisałaś że wg gina to był już 9-10tc (2.11). To jak długo nie masz już okresu?

we wrzesniu mialam normalny a w pazdzierniku takie bardzo obfite krwawienia jak nigdy. teraz juz w listopadzie nie mialam wcale.

luteina nie zaszkodzi nawet jak jesteś w ciąży wręcz może pomóc na jej utrzymanie :P

a jeśli nie masz okresu z innych powodów niż ciąża luteina pomaga go wywołać

ale wlasnie w pazdzierniku mialam bardzo obfite krwawienie a 2listopada gin stwierdzil ciaze a 3tyg pozniej juz brak ciazy nie rozumiem tego.. nawet jezeli bylo to poronienie to chyba gin powinna takie cos mi powiedziec i do szpitala na czyszczenie.. prawda .?

Gość no ro to
nie no, nawet zakładając że okres był miesiąc przed badaniem to nie wyszedłby to 9-10tc. Wynikałoby że 2.11 był już wg gina 3mies. ciąży.

Gość no ro to
poza tym bez badania usg to można tylko przypuszczać ciążę. Rozumiem że na kolejnej wizycie też usg nie miałaś?

z chlopakiem staramy sie o dziecko od poczatku wrzesnia i ona wziela pod uwage to wlasnie ze mialam okres ale wedlug niej bylam w ciazy. bo takie przypadki tez sie zdarzaja ale dziwi mnie dlaczego mi usg nie zrobila..

radzę zmienić gin bo ten to chyba nie jest za dobry w swej spec

Gość no ro to
no patrzcie ginekolog który bez usg wie że nie miałaś okresu a krwawienie ciążowe. Kobieto idź do innego lekarza bo to jakaś żenada normalnie. Co to za gin który obfite krwawienie uznaje za normę w domniemanej ciąży?

teraz 7grudnia mam wizyte u niej jeszcze bo wyslala mnie na badanie krwi jakies ( PRC ) nie wiem co to jest. powiedziala mi ze jak bede brala ta luteine to dostane okres i odrazu jak dostane okres to mam isc na to badanie do 10d cyklu. ja bralam ta luteine ale okresu nie dostalam i wlasnie nie wiem czy isc na to badanie..

Gość no ro to
PRC na pewno? A nie PRL czyli na prolaktynę?

czy jezeli nie dostalam tego okresu mam isc na to badanie .? bo z tego co wyczytalam to trzeba zrobic je w wyznaczonych dniach cyklu ja np musze je zrobic do 10dc

Gość no ro to
"Prolaktyna jest hormonem produkowanym przez przysadkę mózgową, a jego nadmiar (czyli hiperprolaktynemia) powoduje występowanie objawów takich mlekotok, osłabienie libido, nadmierne owłosienie, niepłodność. Hiperprolaktynemię stwierdza się u 10-40% kobiet, u których doszło do zatrzymania miesiączkowania. Prolaktyna w nadmiarze Organizm okresowo nadmiernie wydziela prolaktynę w odpowiedzi na bodźce takie jak stres, sen, stymulacja brodawek sutkowych, stosunek płciowy. Sytuacje te u zdrowego człowieka powodują niewielki wzrost stężenia hormonu hiperprolaktynemia taka nazywana jest „czynnościową. Do nadmiernego wydzielania prolaktyny przez przysadkę mózgową może dochodzić także w następujących sytuacjach: w przysadce mózgowej obecny jest guz (tzw. gruczolak przysadki, prolactinoma) wydzielający hormon, wątroba bądź nerki nie pracują prawidłowo - nie są w stanie metabolizować prolaktyny, przez co dochodzi do jej kumulacji, w niedoczynności tarczycy, podczas przyjmowania niektórych leków (m.in. przeciwdepresyjnych, przeciwnadciśnieniowych), po odstawieniu hormonalnych środków antykoncepcyjnych. Zaburzenia miesiączkowania i inne objawy Objawy zależą od stężenia prolaktyny we krwi. Jako pierwsze pojawiają się zwykle zaburzenia miesiączkowania krwawienia miesiączkowe stają się nieregularne, odstępy pomiędzy nimi są coraz dłuższe. Miesiączki mogą być skąpe, bądź wręcz przeciwnie bardzo obfite. Zaburzeniom tym towarzyszy zwykle niepłodność i osłabienie libido. Następnie pojawić się może mlekotok (obecność mleka w piersiach u kobiety, która nie karmi). Z hiperprolaktynemią związane może być także nadmierne owłosienie. Jedną z możliwych przyczyn hiperprolaktynemii jest, jak już wspomniano, guz przysadki mózgowej jeśli jest on duży, pojawić się mogą zaburzenia widzenia (ograniczenie pola widzenia) oraz bóle głowy. Polecamy: Hiperprolaktynemia a ciąża Diagnostyka Podejrzewając hiperprolaktynemię lekarz zleca oznaczenie stężenia prolaktyny we krwi. Badanie to można wykonać w każdej fazie cyklu miesiączkowego. Na pobranie krwi należy zgłosić się na czczo. Jeśli okaże się, że stężenie prolaktyny we krwi jest zbyt wysokie (przekracza 20-25 ng/ml) konieczna jest dalsza diagnostyka: przede wszystkim należy sprawdzić, czy kobieta nie jest w ciąży, czy nie ma niedoczynności tarczycy, czy nie przyjmuje leków mogących podwyższać stężenie prolaktyny we krwi. Kolejnym etapem jest wykonanie tzw. testu czynnościowego z metoklopramidem. Jeśli po przyjęciu tabletki stężenie prolaktyny we krwi wzrośnie ponad 6-krotnie rozpoznaje się hiperprolaktynemię czynnościową. Jeśli wzrost jest mniejszy, konieczne jest wykonanie badania rezonansu magnetycznego przysadki mózgowej, w której to może być obecny guz przysadki."

czytalam wlasnie to na jakies stronie. ale nie wiem czy mam isc na to badanie czy isc do gin i powiedziec ze nie dostalam okresu.. co mAm robic;(

Gość no ro to
ja zrobiłabym tak: jeśli masz tel do gina to zadzwoniłabym i powiedziała jak sprawy stoją. jeśli nie masz to poszłabym na betę żeby ostatecznie rozwiązać sprawę ewentualnej ciąży. A co do badania to nie wiem co ci poradzić.

Dzis ide do gina .. i powiem mu zeby dal mi skierowanie na badanie hcg.. Mysle ze moje dzieciatko juz tam jest :))