Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość weroszperoska

przedluzenie stazu z PUP ...

Polecane posty

Gość weroszperoska

Witam! Jestem obecnie na urlopie na stazu. Przed urlopem pancie tam gdzie pracuje zlozyly pisemko o przedluzenie mi stazu. Nie chce byc dluzej na stazu, ale mniejsza z tym ... 30 listopada konczy mi sie urlop. Wiec w czwartek teoretycznie powinnam isc do pracy. Dzwonilam do pan w poniedzialek, ale decyzji z PUP jeszcze nie dostaly. Kazały mi jednak przyjsc w czwartek do pracy. Mam wiec pytania. Czy powinnam isc na ten staz ? Jak wyglada przedluzenie stazu? Chyba powinno podpisywac sie nowa umowe, a moze sie myle ? Jak to u was wygladalo ?

Gość tak to Ty
oczywiscie, ze najpierw to Ty powinnas wyrazic zgode. a jeszcze wczesniej napisac podanie o przedluzenie stazu do dyrektoraa/ ewentualnie pogadac z kadrowa do kogo masz takie podaniekierowac ! i o ile wyrazi zgode dyrektor firmy wtedy kadrowa moze pisac podanei z prosba o przedluzenie stazu. Byc moze to wszystko stalo sie za Twoimi plecami. Zapewne firma chce miec jak najdluzej stazystow. Nie musisz sie na to godzic. Pogadaj z kadrowa jak to sie stalo...

Gość tak to Ty
jesli UP wyrazi zgode na przedluzenie stazu, to zadzwonia do Ciebie, zebys przyszla do nich i podpisala umowe... Ja bylam na takim stazu przedluzonym i zaluje, niby bylo fajnie ale wiedzialam, ze nie zostane i to byl blad, bo powinnam na 2 staz wybrac sie do firmy ktora moze zatrudnic.. ale moze Tobie sie uda po takim przedluzeniu zostac w firmie?

Gość tak to Ty
aa i byc moze cos sie zmienilo teraz bo ja bylam dosc dawno na stazu? moze teraz jest inaczej... nie mam pewnosci co do tych informacji jednak przeciez UP czy tez firma musi Ciebie zawiadomic to jest pewne.

Gość weroszperoska
nie chodzi mi o fakt, ze zrobily to za moimi plecami ;) szanse na zostanie mam ;/ sekretarki idzie bowiem na macierzynski - ale tylko na kilka miesiecy wiec nie chce tam juz tracic mojego czasu ... moge jeszcze tam troche pobyc bo w lutym mam juz zalatwiona robote. chodzi mi wlasnie o sposob w jaki mam sie dowiedziec czy bede dalej miala ten staz. sama powinnam sie zglosic do PUP, czy wlasnie czekac na telefon itp. mi na tym stazu nie zalezy iwec wiecie, wali mnie to ... chodzi mi tylko o ubezpieczenie z PUP :P bo wiadomo jak utrace staz z moejj winy to wykresla mnie z listy bezrobotnych.

Gość powinnaś zgłosić się do
PUP i zapytać kogoś kto zajmuje się stażami jak to z tobą jest. Czy koniecznie musisz ten staż odbyć czy nie. Ale jeśli będziesz miała w lutym pracę to nawet jak dostaniesz jeszcze kilka miesięcy tego stażu to i tak potem będziesz mogła z niego zrezygnować bez żadnych konsekwencji.

Gość normalnie w urzędzie zapytaj
osoby, która zajmuje się stażami jaka jest twoja sytuacja. Powtórz to co ci te panie powiedziały i dowiesz się jak jest naprawdę.

jak nie chcesz to nie idz, jest wiele osob ktore czekaja na pieniadze na staz a ich jak wiadomo nie ma wiec nie blokuj srodkow skoro tam ci sie nie podoba a staz mozesz wypowiedziec w kazdej chwili nawet teraz

Gość normalnie w urzędzie zapytaj
Może wypowiedzieć, ale czekają ją jakieś konsekwencje jeśli np. powodem przerwania stażu nie jest podjęcie pracy albo zwolnienie lekarskie. Zakładając oczywiście, że faktycznie musi ten staż odbyć.