Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kolorkoloro

Straszny ból zęba w ciąży

Polecane posty

Gość kolorkoloro

Witam :) Od wczorja wieczorem strasznie boli mnie ząb . Nie mogę sobie z nim poradzić. Jestem w 12 tygodniu ciązy. Poszłam dzisiaj z samego rana do dentystki na nfz to powiedziała mi że znieczulenia mi nie da więc wyszłam . Dzwoniłam po innych ale Ci co mogą mnie dzisiaj przyjąć mają tak kosmiczne ceny , ze aż strach. Wieć najszybciej mogę się wybrać w poniedziąłek i teraz pytanie jak z takim bólem wytrzymać do poniedziałku. Czy mogę brać jakieś tabletki? Jak tak to jakie ?

Gość palalaka
Uuuu kochana, nie chcę Cię martwić ale za dużo nie da się zrobić. Ja miałam problem z rosnącą ósemką... nie mieściła się w dziąsłach, rosła na podniebieniu, zrobiła mi się kieszeń i okropny stan zapalny... byłam wtedy na początku drugiego trymestru, dostałam apap i tyle. Z tym niesamowitym bólem czekałam do około 7 mca aż można było podać antybiotyk. Żadne znieczulenie ani rentgen nie wchodziło w rachubę. Nie wiem co dokładnie dzieje się z zębem ale jest znieczulająca maść stodal, działa krótko ale bardzo dobrze :)

PAracetamol mozesz wziąć. Co do znieczulenia dają- specjalne dla ciężarnych nie obkurczajace naczyń, ale fakt faktem że nie jest takie jak to zwykłe tzn nie działa tak dobrze.

Gość no ro to
"Co zrobić, gdy boli ząb, a jesteśmy w ciąży i boimy się, że lek przeciwbólowy może zaszkodzić dziecku? Ogólna zasada podawania leków przeciwbólowych w ciąży jest taka, że do ukończenia trzeciego miesiąca ciąży powinno się unikać przyjmowania jakichkolwiek leków. Przy wystąpieniu dolegliwości bólowych powinno się jak najszybciej zgłosić do stomatologa. Po dokładnym zbadaniu stwierdzi on przyczynę bólu i w inny sposób postara się ją usunąć. Gdy ból będzie już bardzo rozległy to będzie trudniej go znieść i usunąć. Także większa będzie wtedy potrzebna dawka leku znieczulającego, gdy rozwinie się stan zapalny. Znieczulenia miejscowe w ciąży Jeżeli tylko kobieta upewni się, że jest w ciąży, powinna natychmiast powiadomić o tym swojego dentystę. Należy unikać zbędnego leczenia stomatologicznego w ciąży - czyli takiego, które można odłożyć na okres połogu lub tuż po nim. Nie należy jednak lekceważyć infekcji dziąseł. Mogą one być na tyle poważne, że mogą zaszkodzić zdrowiu kobiety i wtedy będzie konieczne podjęcie bardziej toksycznych leków i antybiotyków, a na pierwszym miejscu stało będzie zdrowie i życie matki. Ogólnie stwierdza się, że ciąża nie jest przeciwwskazaniem do podawania znieczulenia miejscowego. Od czwartego miesiąca ciąży zakończony jest proces organogenezy (czyli kształtowania się wszystkich ważnych życiowo organów) i można bez większych problemów podawać leki. Oczywiście tylko te, dopuszczone do stosowania u kobiet ciężarnych. Jeżeli wystąpi silny ból zęba lub stan zapalny to nie należy czekać z leczeniem do ukończenia pierwszego trymestru ciąży. Leki, które lekarze dentyści podają do znieczulenia miejscowego zawierają dodatek środków obkurczających naczynia. Teoretycznie mogłoby to zwiększyć ryzyko wystąpienia skurczów macicy. Jednak dawki stosowane są tak niskie, że jest to czysta teoria. Sam strach przed leczeniem zębów bez znieczulenia powoduje większe wydzielanie hormonu stresu z nadnerczy, niż jego ilość zawarta w ampułce z lekiem znieczulającym. Badanie rentgenowskie w ciąży Samo w sobie promieniowanie rentgenowskie jest bardzo szkodliwe i teratogenne dla płodu. Szczególnie, gdy prześwietlenie wykonuje się w pierwszym trymestrze ciąży. Jeżeli sytuacja nie jest na tyle poważna powinno się odłożyć robienie prześwietlenia na okres połogu. Niestety, gdy stan zapalny jest bardzo ostry, towarzyszy mu ból, należy to natychmiast zdiagnozować. Prześwietlenie jest wtedy konieczne. Zdjęcie rentgenowskie wykonywane wewnątrzustnie jest jednak bezpieczne dla płodu. Wiązka promieni nie jest w żadnej projekcji kierowana na płód. W trakcie jego wykonywania ciężarna jest chroniona od szyi w dół ołowianym fartuchem. Chroni to macicę przed rozproszonym promieniowaniem. Dzisiejsza technika leczenia kanałowego (urządzenia tzw. Endometry) nie wymusza na ciężarnych robienia dużej ilości prześwietleń. Leczenie chirurgiczne w ciąży Leczenie chirurgiczne wiąże się z podaniem leków znieczulających i przeciwbólowych. Należy wszystkie zabiegi planowe w ciąży odkładać na okres drugiego trymestru. W przypadku ostrych stanów, wymagających podjęcia natychmiastowego leczenia, nie należy się wahać. autor: lek. stomatolog Centrum Medycznego Puławska (CMP) - Joanna Pieczyńska"

przecież ósemka nie wychodzi cała jak np.piątki czy 6 :D mi wyszła tylko jakieś 3mm a dwie inne ósemki mam z boku trochę jakieś 3-4mm zęba lekko czuję a inna to czuję ja pod dziasłem i tyle kolorkoloro a po co ci zniczulenie ? raczej lekarze nie dadza cxi go jak jestes wciazy ... a dlaczego cie boli-masz dziure ? jesli tak to polecam czeste mycie zębów i np.posilek z czosnkiem,lub troche potartego daj na dziąsło-mi pomogło ;)

Gość gość
Dziwni dentyści... Ja miałam również problemy z zębami w ciąży zero objaw ciąży tylko na zęby mi poszło Mimo to miałam normalnie znieczulenie i w dodatku zabieg usuwania korzenia Wiem tylko że takie zabiegi wykonują w II trymestrze a jeśli chodzi o ukojenie bólu to paracetamol możesz płukać buzie wodą z łyżką wody utlenionej i okładać lodem.