Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wiola:)

DŁUG PO ZMARŁEJ MATCE CZY DZIECKO MUSI ZAPŁACIĆ?

Polecane posty

Gość khfkjf
do jakas panna anna- zgadza sie jesli chodzi o dlug w postaci kredytu czy innego. Ale tu chodzi o zadłuzenie mieszkania w ktorym maz autorki był zameldowany.

Gość malwinkaaa 2333
Ja mam podobny problem. Otoz moj ojciec narobil dlug na mieszkaniu ok 3 tys. zł a ze ja bylam tam zameldowana to dlug musze splacic. Odnosnie dlugow matki dzieci sa odpowiedzialne i natychmiast idzcie do notariusza i odrzucie spadek i takze do sadu. Macie tylko 6 miesiecy od smierci rodzica. Moj ojciec mial dlugow na ok.50 tys. Niedynie coo musze splacic to dlug zamieszkanie.

ok pójdziemy do notariusza i wypytam o wszystko..... z góry wszystkim serdeczne dzięki za porady:)

Gość khfkjf
W sytuacji gdyby komornik nie sciagał kasy od mamy meza autorki to juz wczesniej by sie zgłosił doniego

Gość khfkjf
dokladnie jak mowi malwinka. Tyle ze moja mama zrobiła dług wysokosci prawie 30 tys zl

tak pójdziemy...bo matka zmarła 19 lipca to pół roku mija 19 stycznia...jak długo się czeka na to pismo u notariusza??/

Gość wioletta**
czy ma jakis spadek czy nie do 6-ciu miesiecy trzeba sie zrzec u notariusza(moj maz mial taka sytuacje),a co do zadluzen w mieszkaniu dopóki byl tam zameldowany to dlug jest tez jego i musi zaplacic i nie wazne czy tam przebywal czy nie,no chyba ze mial gdzies tymczasowe zameldowanie to juz nie wiem .

jego matka była głownym najemcą tego mieszkania...i jak żyła to komornik jej ściągal z emerytury......no ale po 4 miesiącach już ściąga mężowi..nawet żadnego pisma nie mamy o tym zajęciu komorniczym.

Gość fsdgdfgdgd
trzeba było pomagać matce, pewnie biedna kobiecina nie miała na życie, trzeba było się zainteresować.

malwinka....ale napisz mi jeżeli pójdziemy do notariusza i zrzekniemy się spadku.....to mąż będzie musial zapłacic te zaleglości za mieszkanie??/ po matce

Gość khfkjf
niestety ze spłatą zadłużenia mieszkania nic nie zrobicie.Bedziecie musieli zapłacic ale idzcie zapobiegawczo zrzec sie spadku. Chociaz mysle ze jesli bylyby inne dlugi to juz by sie odezwali do twojego meza

nigdy się nie skarżyła zawsze mówiła że jej nic nie brakuje i że jest ok.....

moi drodzy napiszcie mi jeszcze ile pieniędzy z wyplaty komornik może ściągnąc jeżeli moj mąz zarabia 2200 zł już na rękę.

Gość super pomysł
wiola:) JEGO matka miala mieszkanie socjalne.....bo już kiedyś z 15 lat temu wyeksmitowali ją bo nie płaciła i tego socjalnego jak widać też co za nieodpowiedzialna baba no i wszystko jasne, przyjecie lub nieprzyjecie spadku w tym przypadku nie ma nic do rzeczy. Twoj mąz jako lokator mieszkania ma obowiazek pokryc wszelkie zaległosci:O Komornik sciaga kase, ponieważ zostało zakonczone postępowanie egzekucyjne i otrzymał on tytuł wykonawczy. Jedyne co mozna zrobic to udac sie do urzedu miasta , spółdzielni i podjac próby w celu umorzenia chociaz czesci zaległosci. A notariusz nie ma tu nic do rzeczy.

Gość khfkjf
do wiosna 24- w kwesti długow mieszkaniowym w momencie gdy byl tam zameldowany to ponosi konsekwencje dlugow.i to nie zalezy od tego czy przyjmie spadek czy nie

Mąż twój odpowiada za dług tylko powstały w okresie w którym był zameldowany.Stąd komornik. Jednak mimo to zróbcie odrzucenie spadku, ponieważ może za jakiś czas odezwie się bank lub inny wierzyciel,że coś innego będzie trzeba spłacać...

Gość khfkjf
wiola a ile mu potracili z wyplaty?

Gość malwinkaaa 2333
U notariusza to doslownie od reki.Mowisz u notariusza ze chcesz odrzucic spadek po zmarlej matce.'Dokumenty potrzebne to akt zgonu. I wypisuje akt notarialny. Ja u siebie pLACILAM ok. 80zł . To bylo 2 lata temu. I potem musisz zlozyc wniosek do sadu wydzial sad rodzinny.Nie pamietam dokladnie jak to pismo do sadu ma wygladac. Musisz isc i sie dowiedziec albo poszukac na necie. Ja mam problem z glowy. Jedynie dalej splacam ten dlug za mieszkanie ale mam o tyle dobrze ze teraz w nim mieszkam.

tak po jej śmierci znależlismy tytuł wykonawczy i wyrok zaoczny......groziła jej juz eksmisja....

na pismie nic nie mamy ile ściągnął....tylko zawsze wypłate mial między 2200- 2500 zależy od nadgodzin a teraz dostal 1900 zl.

Gość malwinkaaa 2333
Tak. Dlug za mieszkanie musi splacic. Ale tylko i wylacznie za okres w ktorym byl zameldowany. Po za tym nie wie czy jego matka nie ma jakis innych dlugow wiec lepiej odrzucic ten spadek. I bedzie po problemie. A ile ma twoj maz dlugu za mieszkanie?

ok 7000 zł...sporo..ja już jestem zalamana...odechcialo mi się wszystkiego...bo mamy swoje raty

Gość malwinkaaa 2333
wspolczuje ci autorko wiem co teraz przezywacie. To spora kwota.Mi zostalo juz nie duzo do splaty bo jakies 500zł.

Gość mama_mikołąjka
no ale jesli spłaca ten dług to co wtedy z tym mieszkanie??