Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kto wie niech pomoze

zadanie dla bardzo inteligentnych osób

Polecane posty

zadanie: Do małej księgarni zamówiono 6 egzemplarzy książek, których autorem był Julian Tuwim i 5 egzemplarzy z wierszami Jana Brzechwy. Książki Tuwima miały po 48stron. Ich cenę ustalono na 7zł. Książki Brzechwy miały po 52 strony. Ich cenę ustalono na 9zł. Po tygodniu ze sprzedaży części książek wpłynęło do kasy 44zł. Ile książek Tuwima sprzedano w ciągu tygodnia a ile - Brzechwy?

zadanie z podstawówki, kto odpowie jest wielki

bardzo proszę o pomoc. Moj syn nie umie tego zadania, jest w 3 klasie podstawowej.

tu jest potrzebne obliczenie i to nie jakies wymyślne tylko na poziomie ucznia 3klasy. Kompletnie nie wiem jak to rozwiązać. przecież tu nie piszę ile czyich ksiażek sprzedano.

dziecko 9 lat i układ równan? prosze was...

ile stron jest w dwóch egzemplarzach ksiazek juliana tuwima? 48*2=96 o ile więcej stron jest w ksiązce jana brzechwy? 52-48=4 ile trzeba zapłacić za wszystkie książki brzechwy? 5*9z=45zł ile pieniędzywpłynie do kasy księgarni ze sprzedaży wszystkich książek? ksiązki tuwima-6*7zł=42 zł ksiązki brzechwy-5*9zł=45zł 42zł+45zł=87zł o ile więcej kosztują wszystkie książki brzechwy niż wszystkie ksiażki tuwima? 45zł-42zł=3zł ile kosztują książki ,które nie zostały sprzedane? 87zł-44zł=43zł

Gość ci ma ni
aniele :o a gdzie odp na zadanie??

Aniol ciemnosci... tak to jest to zadanie. ale dlaczego nie odpowiedzialas/es na ostatnie pytanie? nie napisalas/es go.

- Ile stron jest w 2 egzemplarzacg ksiezek JT? 2*48=96 - O ile wiecej stron jest w ksiazce JB? 52-48=4 - Ile trzeba zaplacic za wszystkie ksiazki JB? 5*9=45 -Ile ttzeba zaplacic za ksiazki JT? 6*7=42 -Ile pieniedzy wplnie do kasy ksiegarni za esprzedazy wszystkich ksiązek ?42+45=97 -O ile wiecej kosztuja wszystkie ksiazki JB, niz wszystkie ksiazki JT? 45-42=3 -Ile kosztuja ksiazki, ktore nie zostaly sprzedane ?97-44=53

błagam niech mi ktoś pomoże. moim zdaniem to jest nie do wyliczenia dla 9 letniego dziecka. w 3 klasie nie mam układu równań

Gość 4 tuwima 2 brzechwy
ckcc

ja tez uwazam ze nie doobliczenia ale zostawili duzo miejsca na obliczenie

Gość rabarbar na wietrze
5 tuwima 1 brechwy tylko tak mozna zrobic z dziewiatem i siodemek 44

rabarbar na wietrze JAK TO OBLICZYLAS?

Gość colly babe
6 ksiazek po 5 zl i dwie po 7 zl zeby byla koncowka 4 musi byc 2*7, zostaje 44 - 2*7 =30, tego juz nie da sie podzielic na 7 wiec dzielimy na 5, co daje 6 ksiazek po 5 zl

Gość colly babe
a nie, zle popatrzymal na cene, ze jest 7 i 5 to chyba tak trzeba jakos kombinowac, ale z 7 i 9

Gość Udalo mi się obliczyć
Co podniosło mnie na duchu :), ale nijak nie potrafię zrozumieć, do czego potrzebna tu informacja o stronach książek? Ja policzyłam tak: 9Brz + 7Tu = 44 9 Brz = 44 - 7 Tu Ponieważ wolno brać pod uwagę wyłącznie liczby naturalne (wszak nikt nie sprzedawal części książki), wystarczy odejmować kolejne wielokrotności 7 od 44 do momentu gdy wynik będzie podzielny przez 9, a więc 5 razy. Jest to zarazem jedyna możliwość uzyskania liczby podzielnej przez 9. Kiedy wiemy, że Tu czyli książek Tuwima sprzedano 5 po 7 zł, łatwo dalej policzyć, że zostaje w kasie akurat cena jednej brzechwy.\ Ale to bardzo amatorska matematyka.

Gość colly babe
ja bym liczyla tak: 44 jest niepodzielne ani przez 7 ani przez 9 wiec musi byc kombinacja jesli sprzedana jest jedna po 9, to zostaje 44-9 = 35, to dzieli sie przez 7 i daje 5 ksiazek po 7 jesli dwie po 9 to zostaje 44-2*9 = 26 niepodzielne przez 7 ani 9 jesli trzy po 9 to zostaje 44-3*9 = 17 niepodzielne przez 7 ani 9 jesli cztery po 9 to zostaje 44-4*9 = 8 niepodzielne przez 7 ani 9 jesli piec po 9 to zostaje 44-5*9 = -1 to juz za duzo mozliwa jest zatem tylko pierwsza kombinacja - 1 po 9 zł i 5 po 7 zł

jak to dziecko wytlumaczy jak jej sie w szkole nauczycielka zapyta?

Gość 22233311144
sprzedano 5 książek tuwima i 1 brzechwy

Gość Współlokator
odpowiedź mychola jest prawidłowa Wysłałem wcześniej ale coś sie kafe wiesza lbo nie wiem... DZIECI MAJĄ PO PROSTU WYMYŚLIĆ jak z liczb 7 i 9 dać 44 Jak dadzą np 3 książki po 9 pln nie wyjdzie im liczba 44 tylko 43 lyb 45. By wyszło 44 MUSIELI sprzedać 1 książke za 9 pln i 6 książek za 7 pln. A wy kurwa układ równań......... Można i układ w sensie x*7 + y*9 = 44 Dzielimy przez 7 i wychodza uje móje dla 3 klasisty. Dzieci mają się nauczyc ze nie ważna jest cała treść. A tylko istostne fakty

Gość colly babe
jak glupie to nie wytlumaczy

Gość Współlokator
sorki napisałem 6 a nie 5 :) a wytłumaczy dokładanie tak jak napisała ja bym liczyla tak: 44 jest niepodzielne ani przez 7 ani przez 9 wiec musi byc kombinacja jesli sprzedana jest jedna po 9, to zostaje 44-9 = 35, to dzieli sie przez 7 i daje 5 ksiazek po 7 jesli dwie po 9 to zostaje 44-2*9 = 26 niepodzielne przez 7 ani 9 jesli trzy po 9 to zostaje 44-3*9 = 17 niepodzielne przez 7 ani 9 jesli cztery po 9 to zostaje 44-4*9 = 8 niepodzielne przez 7 ani 9 jesli piec po 9 to zostaje 44-5*9 = -1 to juz za duzo mozliwa jest zatem tylko pierwsza kombinacja - 1 po 9 zł i 5 po 7 zł

Gość Udalo mi się obliczyć
Nie bardzo rozumiem też do czego ma służyć informacja, że Tuwima było wszystkich 6 a Brzechwy 5 czy coś tam - to nie ma związku z pytaniem,chyba na tym polega podchwytliwość zadania, żeby wyłapać niepotrzebne informacje :). Nie widzę też sposobu na tworzenie tu układu równań z dwiema niewiadomymi.

Gość ci ma ni
teżdawno wysłałam odp 5t i 1b ale gdzie mój post??? był przecież??/ właśnie dedukując dodawaniem i mnożeniem doszłam do takich wniosków - umysł 9latka mam :D zawsze coś