Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdruzgotana:(

czy pracodawca mógł tak postapic???

Polecane posty

Gość zdruzgotana:(

witam pracowałam jako niania dwojga dzieci w wieku 2 l i 9 lat do dzisiaj... gdy starsze dziecko wrocilo ze szkoly,podczas zabawy z młodszym zwalił telewizor ze stolika(ja w tym czasie odgrzewałam im obiad) telewizor nowy,panstwo kupili go jakies 3 tyg temu byłam tak roztrzesiona jak zadzwonilam do mamy chlopcow a ona mi powiedziała,ze porozmawiamy pozniej po powrocie z pracy wszystko jej powiedziałam jak to sie stało a ona mi na to"place pani za opieke nad dziecmi,skoro ich pani nie upilnowała czego konsekwencja jest uszkodzony tel,wobec tego pokryje pani koszt z wlasnej kieszeni" dzisiaj byl dzien wyplaty i kobieta odliczyła sobie 1000 zł za ten telewizor a mnie wyplacila tylko 500 i kazała wiecej nie przychodzic(pracowałam na "czarno") jestem załamana!!! czy tamta kobieta miała racje i czy mogla tak postapic? przepracowałam listopad prawie za darmo:(

pracowałaś bez umowy, więc miała prawo do wszystkiego niestety. gdybyś pracowała na podstawie umowy, to musiałaby udokumentować, że telewizor kosztował 1000 zł (np. faktura) i dopiero wtedy odliczyć Ci od wynagrodzenia (należy jej się pełna wysokość z tytułu poniesionej szkody). gdyby dziecko wyskoczyło przez balkon też tłumaczyłabyś się, że odgrzewałaś obiad więc nie miałaś kontroli nad dziećmi? wiem, że to przykre, ale niestety prawo jest po stronie tamtej kobiety.

Gość kasf
Miała prawo, naraziłaś dziecko na niebezpieczeństwo a ją na zniszczenia - byłaś tam po to, zeby pilnować dzieci!

Gość zezowata baba
więc miała prawo cię zwolnić ale nie miała prawa zabrać ci pensji idź do sądu pracy ta baba zapłaci jaszcze za to że pracowałaś na murzyna i odda ci kase

Gość Annnnnnnnnnnnnnna qwertyczka
Oczywiscie ze miala prawo. Az dziw ze sie skarzysz! Dziecko moglo sie zabic a ty myslisz tylko o kasie :-O

Gość Beciakkka
Tak, leć na policję, tylko nóg nie pogub! Baba na głupią nie wygląda, oskarży cię o kradzież i to ty będzeisz mieć "karana" w papierach.

Gość no commmmment
Pracodawca mógł tak postąpić, w każdym zakładzie pracy czy w firmie kazaliby ci zapłacić za szkody materialne wynikające Z TWOJEJ WINY (byłaś zatrudniona właśnie do tego, żeby takim szkodom zapobiegać). Mieliby ci płacić za niewykonywanie pracy? I tak postąpili fair, bo zapłacili ci pozostała kwotę - jełśi pracujesz na czarno to mogli cię w takiej sytuacji wypieprzyc na pysk w tej samej chwili, bez płacenia czegokolwiek.