Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak z tym becikowym jest

To w koncu bedzie te becikowe czy nie?

Polecane posty

jak w temacie

Gość xzxzxzzx
czyli jakich?>

bylo tak ze kazda kobieta dostawala becikowe, wiem ze trzeba udokumentowac ze chodzilo sie tam od jakiegos tyg ciazy do lekarza. a co z zarobkami?

Gość do autorki pisze
TO!!!!!!!! becikowe tępa ruro

i nie chodzi mi o ten dodatek do becikowego

www.google.pl tam sobie wpisz np "nowelizacja becikowego 2012" i ci wyskoczy ileś tam stron i sobie znajdziesz szczegóły

Gość no ro to
póki co od 2012 roku wraca wymóg wizyty przed 10tc plus po jednej wizycie na kazdy trymestr. Zmiany jakie zaproponował Tusk jeszcze nie weszły w życie bo nie było póki co stosownej nowelizacji ustawy. Jeśli wejdą w życie to becikowe będzie tylko dla rodzin z dochodem z pierwszego progu podatkowego czyli poniżej 85tys. zł dochodu brutto rocznie.

Gość polpoli
no ro to..rodziny z dochodem powyzej 85 tysiecy tez dostana pod warunkiem ze maja dwoje i wiecej dzieci

Gość no ro to
polipoli, nie z tego co wiem to dwójka dzieci liczy się w przypadku odliczenia od podatku na dziecko dla osób pow. 85tys. zł. Przy becikowym nie było nic takiego mówionego.

Gość no ro to
"W expose premier Donald Tusk zapowiedział likwidację ulgi prorodzinnej dla rodzin z jednym dzieckiem, o dochodzie powyżej 85 tys. zł rocznie; także becikowe miałoby przysługiwać tym rodzinom, których dochody nie przekraczają 85 tys. zł. rocznie." jak widać info o rodzinach z dwójką dzieci tyczy się ulgi prorodzinnej a nie becikowego.

Gość ;)iooo
Mimo, że nowe reguły wchodzą w życie z początkiem 2012 roku, becikowe na nowych zasadach odbiorą dopiero te kobiety, które zaszły w ciążę w kwietniu 2012 roku lub później. Rodzinom, w których dochód przekracza rocznie 85 tys. zł, becikowe nie będzie przysługiwało. Takiego ograniczenia wcześniej nie było i Od 1 stycznia 2012 wchodzą przepisy, które mówią o tym, że becikowe będzie przyznawane tylko pod warunkiem przedstawienia zaświadczenia, że kobieta w czasie ciąży przebywała pod opieką lekarską, a pierwsze badanie przeprowadzono u niej przed upływem 10. tygodnia ciąży. Kolejne badania mają być przeprowadzane w każdym z kolejnych trymestrów

Gdzieś czytałam, że zmiany które ogłosił Tusk na expose obejmą dopiero kobiety, które zaszły w ciążę od kwietnia 2012. Póki co nie ma zmian w wypłacaniu becikowego, tyle, że wymagane jest zaśw o wizycie przed 10 tc.

Gość maomam27
a od kiedy ulge prorodzinna likwiduja?

Gość ;)iooo
czyli kobiety ktora zaszly w ciaze przed kwietniem 2012 roku dostana jeszcze becikowe na starych warynkach, a jezeli po kiwietniu to dochod nie moze przekraczac 85 tys

Gość maomam27
pensje by sobie obnizyl albo poucinalym przeloty co week do 3miasta a nie, az mnie trzesie

Gość no ro to
od stycznia 2012 trzeba do becikowego złożyć takie zaświadczenie: http://www.rzekun.pl/bipd/files/1348674790ec6/zaswiadczenie_lekarskie.pdf Aha i w tym momencie nie wazne jest sama data urodzenia dziecka ale kiedy złoży się wniosek o becikowe. A że jest na to rok czasu więc jesli ktoś urodzi w tym roku ale złoży w przyszłym to i tak musi składać pismo z podanego linku.

Gość Ann@23
Witam wszystkich mam pytanie w związku tego becikowego termin porodu mi wypada na marzec 2012r i na jakich zasadach będę mogła się starać o becikowe na starych czy nowych??Na karcie ciążowej mam wpisany pierwszy wpis 11tydzień badania a to było jeszcze w starym roku 2011 w sierpniu jak jeszcze nie obowiązywały zaświadczenia od 10 tyg. nawet nie wiedziałam że mają znowu nowe zasady wejść:( proszę o odpowiedz

Gość mou
nowe zasady obowiązują od 01.01.2012. Wymóg pierwszej wizyty przed 10tc oraz dodatkowe wizyty raz na trymestr obowiązuje każdą matkę która złoży wniosek po 01.01.2012. Nawet gdybyś urodziła w grudniu 2011 a wniosek złożyła w styczniu 2012 to i tak musiałabyś wg nowych zasad. Te wymogi obowiązywały już wcześniej ale zostały zawieszone na 2 lata.