Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malakitka

jak czesto mm?

Polecane posty

Gość malakitka

hej mamusie,mam pytanie dotyczace zywienia noworodka. Moja mala ma tydzien. W szpitalu(3 dni temu) dostawala mm- 40 ml. W domu czasami zje 40-50 ml i spi ok 3 h ale czasami zje 20 ml i wiecej nie chce. I tu moje pytanie. Jak mala zje 20 ml to po ok 1 h jest znowu glodna. Moge podawac jej jeszcze mm? bo czytalam ze pomiedzy karmieniami powinno sie odczekac min.3 h

Gość darkika
kazde dziecko jest przeciez inne moje od urodzenia w szpitlau wypijalo 90ml czasem nawet 150 taki glodomorek byl niby 3h sie czeka do nastepnego karmienia ale jezeli dziecko jest glodne to chyba raczej trzeba podac skoro wypija jak piszesz 20ml to wg to malo:) no ale mozliwe ze narazie tyle jemu wystarcza

Gość malakitka
mala nie potrafila zlapac cyca, gdy mialam nawal. A ja nie moglam dostac nigdzie laktatora i musialam karmic mm, ale teraz wlasnie laktator do mnie jedzie i mam nadzieje ze damy rade z moim mlekiem, chociaz mala nie bardzo chce ssac. Ale lepiej odciagnac i podac z butelki niz zrezygnowac:)

Gość darkika
ja tez sie meczylam z laktatorem a mialam reczny bo te elektryczne sa strasznie drogie no a moja mala jak sie urodzila pierwszy miesiac spedzila w szpitalu km ode mnie i dawali jej mleko ja odciagalam mialam malo tego mleka jakies 30-40ml a ona i tak byla dokarmiana po moim mleku mm bo sie nie najadala jak worocila do domu po miesiacu w szpitalu nie meczylam sie bo i tak sie nie najadala a ciagnac ciagnela ale i tak wolala takie mleko wiec odpuscilam...

Gość malakitka
tez zauwazylam ze moim sie nie najada( juz w szpitalu) ale zobaczymy jak to bedzie teraz w domu

Gość darkika
teraz ma 9 miesiecy i przezucilam ja na krowie mleko bo mm juz w ogole nie pije od jakis 4 miechow chyba no i jak przestala pic dawalam na 150ml wody 4 miarki mleka i 1miarke kaszki te ktore sie przygotowywuje z woda jakos pila jeszcze do teraz bo inny smak i bardziej slodkie bylo ale ostatnimi dniami wmuszalam w nia to mleko nie chce juz w ogole teraz pije mleko krowki i sie najada przesypia cale noce wczesniej tez bo tylko w sumie raz sie budzila w nocy do jedzenia i wszyscy sa zadowoleni

Gość mamam27
mnie uczono : 1 doba życia dziecko ma jeść 10 ml co 3 godz 2 doba 20 ml co 3 godz 3 doba 30 ml co 3 godz i tak do 7 doby gdzie ma jeść 70 - 110 ml co 3 godz i tak ma zostać przez pierwszy miesiąc jak źle je to po pierwsze jaką butelkę masz - moze dziecku smoczek nie pasuje - może jest za szybki, za wolny, za twardy po drugie i najważniejsze ile przybiera na wadze - ja miałam wage i ważylam sobie synka raz w tygodniu - jak dobrze przybiera tzn że tyle mu wystarczy jeść a jak za mało no to jest problem..

Gość mamam27
a i podawaj wode - jak dajesz mm to musisz dopajać - w ciągu całego dnia powinno dziecko wypić tyle ile max na jedno karmienie - czyli jak zajda nawięcej 100ml mleka na raz to tylke powinno dziecko wypić wody czy herbatki na dobe - podzielone na mniejsze porcje

Gość darkika
no wlasnie zapomnialam dodac o popijamiu dziecko w dniu powinno wypic ze 50-100ml glukozy lub herbatki:)

Gość malakitka
oo no tego to nie wiedzialam, dobrze ze napisalyscie;) a jaka herbatke podawac?

Gość malakitka
i apropo butelki-mam tomme tippee-z tej pije, z aventu nie chciala. Jak sie obudzi to potrafi wypic ok 60ml ale jak nie spi to pije mniej. Jeszcze nie wazylam jej

Gość darkika
mozesz sobie ugotowac glukoze - na 100ml przegotowanej wody ja daje 1,5-2 lyzeczki male curku- no a herbatke to jaka znajdziesz taka mozesz podac sa herbatki od pierwszegni dnia zycia i od pierwszego tyg zycia ja jaka kupilam w aptece taka uzywam mam na brzuszek herbatke z kopru wloskiego i jeszcze rumiankowa i na zmiane jej dawalam no i glukozy tez a co do butelki mam najzyklejsza kupiona w sklepie jaka wzielam taka uzywam ale to chyba z tego Cambol babies najtansze....