Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bardzo prosze o pomoc

czy jest na sali lekarz? pytanie o WZW B

Polecane posty

mam mieć mały zabieg (pierdoła: usunięcie pieprzyka). Byłam szczepiona na WZW B w 97 r. i ten lekarz który ma mi wykonać zabieg mówi że mam się doszczepić bo to było dawno. natomiast moja Pani doktor (ta od której mam skierowanie na wycięcie) mówi mi że nie ma potrzeby doszczepiania się nawet jeśli było to tak dawno, bo człowiek zaszczepiony raz jest chroniony do konca zycia. w necie znalazłam coś takiego: . U osób zaszczepionych, które wytworzyły w okresie poszczepiennym przeciwciała antyHBs nie ma takze podawania dawek przypominających nawet wtedy, gdy obecnie poziom przeciwciał jest niższy od 10 UI lub przeciwciała te całkowicie zanikły. Motywowawane jest to "pamięcią immunologiczną", która u osób kiedykolwiek uodparnianych na zakażenie HBV powoduje nagły wzrost przeciwciał i doskonałą odpowiedź immunologiczną w przypadku ponownego zetknięcia się z antygenem HBs. Badacze szwajcarscy udowodnili, że osoby wcześniej zaszczepione na WZW B, u których liczba przeciwciał jest skrajnie niska lub utracili oni ich obecnosć są chronione przed zakażeniem (przy ponownej ekspozycji na HBV) tak samo jak osoby z wysokim mianem przeciwciał antyHBs. wiecd wychodzi z tego że to Pani doktor ma rację a nie on. ale on odmawia mi zabiegu jeśli się nie zaszczepię. nie stac mnie na to, ta szczeopinka nie jest refundowana i kosztuje 180 zł:( kogo słuchać, kto ma rację?

bardzo prosze o jakąś pomoc:(

Gość alalalalong
dawka przypominajaca nie jest droga. Ja mialam poziom przeciwcial 100 i panie powiedzialy, ze szalu nie ma i musze wziac przypominajaca

Gość bccngcnng
trzeba się zaszczepić powtórnie po jakimś czasie

przeciwciała wyszły ujemne. dzisiaj byłam u Pani doktor i ona powiedziała że mimo to jestem chroniona ( w kalendarzu szczepień w ogóle nie ma doszczepiania). z tego tekstu który wkleiłam tez wynika że jestem mimo wszystko chroniona- ta pamięc immunologiczna. kurde, chcę usunąć tego pieprzyka ale nie stac mnie żeby dac 180 zł:( co mam zrobić?

Gość alalalalong
pytasz nas, co zrobic, a i tak wiesz swoje. i z drugiej strony wiesz, ze lekarz nie zrobi Ci zabiegu, jesli nie bylas szczepiona. jaki wniosek?

no, ale moja Pani doktor mówi co innego, więc dwóch lekarzy daje mi sprzeczny komunikat....

a czy lekarz może mi odmówic zabiegu jeśli mam skierowanie i bądź co bądź byłam szczepiona? wiesz, no mnie na prawde nie stać zeby teraz wywalić prawie 200 zł- to co odmówią mi zabiegu? można tak? szczepionka nie refundowana, a nie każdego stać....sama nie wiem

Gość śledź w śmietanie
poproś pana doktora o odmowę na piśmie :P

Gość alalalalong
dawka przypominajaca to koszt 50 zl. Lekarz chyba ma prawo Ci odmowic. Gdybys sie zarazila HBV, to by niezle za to beknal. Popros swoja pania doktor, ktora mowila ze nie trzeba sie szczepic o taka wypowiedz na pismie i ze bierze za Ciebie odpowiedzialnosc

śledź poważnie mówisz? ja naprawdę nie wiem co robić:( jestem w sytuacji patowej bo nie mam tych 200 zł, mam skierowanie, odmawia mi zabiegu mimo iż inny lekarz mówi że to jego widzimisię bo byłam szczepiona i nie ma obowiązku doszczepiania....:(

ale ona tez mi powiedziała, ze to ich obowiązek mieć czysty, wysterylizowany sprzęt i nie moze być tak ze on mi odmawia bo...no własnie bo co? bo nie zachowują zasad higieny? to on jako lekarz ma obowiązek zadbać zeby pacjent był bezpieczny. zaznaczę że to gdzie mam mieć to wycięcie to nie jest szpital, tylko przychodnia tylko problem w tym ze ja nawet bym się już na odczepnego zaszczepiła żeby nie robił problemów ale mnie nie stać:( własnie pytanie czy on moze odmówić w sytuacji kiedy byłam szczepiona (gdybym nie była nigdy szczepiona to ta odmowa byłaby dla mnie zrozumiała). moja lekarka twierdzi ze ostatnio była na sympozjum i był poruszany ten temat- było tam mówione ze osoba raz zaszczepiona jest chroniona i nie ma obowiązku się doszczepiać. zresztą w kalendarzu szczepień tez nie ma doszczepiania....

Gość śledź w śmietanie
nie, nie wiem... ja skonsultowałabym się z jakimś specjalistą od żółtaczki, żeby to wyjaśnił Mnie mówiono, że przyjęcie kompletu szczepień wystarczy, ale ile w tym prawdy to nie wiem.

czyli Ty śledź potwierdzasz wersję mojej pani doktor a nie tego lekarza. studiujesz medycynę?

Gość hthtuhtyhr
u mnie taka szczepionka kosztuje 30-50 złmax

Gość śledź w śmietanie
nie, nie mam z medycyną nic wspólnego. To tylko zdanie laika ... szczepionego na żółtaczkę :D

ale za jedną dawkę a on powiedział że jak wyjda niskie przeciwciała to mam powtarzać całą szczepionkę czyli 3 dawki- dzisiaj dzwoniłam- koszt 180 zł. a ona mi mówi że nie mam takiego obowiązku bo jestem zaszczepiona i na zasadzie pamięci immunologicznej ta szczepionka i tak mnie chroni. i już nie wiem, wyć mi sie chce:(

Gość Michał Michał
wyj może ilość przeciwciał ci wzrośnie :)

śmiej się śmiej z czyjegos nieszczęścia:(

Gość Michał Michał
no faktycznie nieszczęście, ja bym skoczył :O

jolu ale to ponoć mit że jest ważna 5 lat...w kalendarzu szczepień nie ma nawet obowiązku doszczepiania bo ona chroni....nie stać mnie:(

spadaj. dla mnie to jest naprawdę choojowa sytuacja, ciekawe co być zrobił na moim miejscu nie mając tej kasy a 2 lekarzy mówiłoby Ci coś zupełnie sprzecznego...co byś zrobił?

Gość śledź w śmietanie
faktycznie, coś kiedyś mówili o sprawdzeniu ilości przeciwciał...

ale ja badałam te przeciwciała i wyszły ujemne! ale wracam do tego że moja lekarka twierdzi ze nawet jeśli wyszły ujemne to na zasadzie pamięci immunologicznej jestem zawsze chroniona! o tym też jest ten fragment który znalazłam w necie (mój pierwszy post)

Gość bamboodoll
a na internet cie stac. to ciekawe

Gość olkaaaaaaaaaa12345123456
popros lekarke NA pismie o ta opinie.

dziewczyno czyli (jestem kompetentna bo z tej branży) jest w końcu ważna ta szczeopinka po 14 latach czy nie? i czy on ma prawo mi odmówić zabiegu jesli powiem ze nie będę się doszczepiała ?

dziewczynki znaczy się;) bo ja już w tej desperacji ( wiem, to niezbyt mądre) pomyślałam ze sama sobie go wytnę:( jest na brzuchu, nie duży, 4,5 mm...:(

Gość tak to jest...
Szczepienie na zoltaczke to bardzo niebezpieczne szczepienie i tylko w Polsce lekarze wymagaja zeby sie szczepic przed zabiegiem.Na zachodzie nie jest to konieczne bo lekarze wiedza jakie moga byc konsekwencje.Brak hogieny w szpitalach weiec lepiej niech sie pacjeci szczepia.