Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ania23laaaaaata

mam 23 lata i obcy ludzie mi mowia na ty

Polecane posty

Gość ania23laaaaaata

juz mnie to wkurza. obce babki nie raz mi mowia na ty ,albo np ludzie na ulicy jak sie o droge pytam. to normalne w wieku 23 lat? nie jestem jakas pania wielka ,ale jestem juz dorosla. chyba ,ze to normalne ,ze do 30-stki mowi sie ludziom per ty

nie przejmuj się...w pracy tak nie mam, ale jak idę do sklepu to nałogowo zwracają się do mnie na 'TY' :P Mimo,że mam 28 lat :P

Gość ja mam 16 lat i
prawie wszyscy do mnie mówią per pani,przez co czuje sie staro :o

Gość grzecznaaga
a na mnie też mówią NA "TY" ... I CZUJĘ SIĘ PRZEZ TO MŁODO . DODAM JA MAM 27 LAT:)

Gość dfbhfgchgfvbhnbgjnhkg
ja mam 27 i teź słyszę masz, weź itp. ostatnio pytali o legitymacje ubezpieczeniową tatusia a to była męża :-P

Gość eyyyy tyyy
kredka masz chukową czapkę

Gość lalalalalala321
Ja mam w prawdzie 19 lat, ale ostatnio przyszedł pan odczytać gaz i zapytał mnie czy nie ma nikogo dorosłego w domu :P a ja mówię nie ja mieszkam sama, a on takie oczy i przecież to nielegalne zabawne to było ;) nie ma czym się przejmować

Gość 65678956
@lalalalalala321 gazownik nigdy nie pyta o takie rzeczy, wyglądasz pewnie jak jego babcia i sypnął komplementem nielegalna kretynko

Gość ania23laaaaaata
nie no mnie za dziecko moze nie biora tzn nie pytaja sie czy nie ma tatusia w domu itd :P ale jednak czesto mi ludzie zupelnie obcy na ty wala. np jak sie pytalam o droge ,albo na basenie ostatnio w sumie dlaczego obca osoba ma sie czuc taka wazna zeby mi per ty walic

Gość ania23laaaaaata
wiec wkurza mnie to troche .oczywiscie mowia tez pani to zalezy od osoby

Gość górolka
a ja mam 25 lat, dwoje dzieci, wchodze ostatnio do sklepu a ekspedientka do mnie "co ci podac dziewczynko"...

A wiecie że w Australii, USA wszyscy mówią na Ty i żyją? "Panów już dawno nie ma". Pan, Pani to historyczna zaszłość z okresu podziały - szlachta, chłopy.

Gość górolka
Ale w polsce nie da sie powiedziec starszej osobie na "ty" bo by Cie wzieli za niekulturalna osobe bez szacunku tylko ze powinno to tez dzialac w druga strone - 40 latek do 20 latka tez nie powinien tak mowic bo przeciez to juz jest osoba dorosla, na pewno nie dziecko

Gość jkfdifoyfotgfoljhb
jak strasz ababka mówi do mnei w sklepie a Ty to czuję , ze mnei nie szanuje i traktuje jak smarkule a mam 24 lata, wole per pani

Gość jeszcze sie z tego ucieszysz
ja sie zaczelam cieszyc, jak mi pare razy powiedzeili ty ok 40tki...Miód na serce...

Oczywiście, że zwrócenie się per "Ty" to 70-letniej babci jest nietaktem. Jeśli jednak piszemy o ludziach dorosłych w wieku 20-50 lat - to ja nikomu z nich nie mówię per "Pani". Mamy XXI wiek ... nie XVIII.

Gość górolka
a ile masz lat?

Gość górolka
aha ok juz wiem bo sprawdzilam :)

Gość ccccverfcewfreff
JacekJ- bez przesady w Polsce dalej obowiazuja takie zasady ,ze powszechnie mowi sie ludziom ,,pan " i,, pani" powyzej ok 20 roku zycia co innego gdyby wszyscy mowili sobie na ty ,a autorka domagalaby sie innego zwracania sie do niej

Pracuje w firmie (w Polsce) gdzie wszyscy (2000 pracowników) od prezesa po sprzątaczkę mówią sobie per "Ty". W jednej z mniejszych firm (50 pracowników) w mniejszym mieście - też tak było - wszyscy per Ty. To pusty stereotyp że zwrot "Proszę Pani" oznacza szacunek a zwrot "Basiu" nie. Intencje, nastawienie, szacunek widać w innym miejscu i można kogoś obrazić per Ty - "Pani to chyba leczyła się w psychiatryku".