Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Stella Polare

Duphaston / luteina a spodziectwo

Polecane posty

Dostalam od lekarza duphaston z powodu bolu brzucha. Zaczelam go brac kilka dni temu 2 razy dziennie po 1 pigulce. Przeczytalam na ulotce i w necie, ze zwieksza zagrozenie spodziectwem u dzieci 'ponad dwukrotnie' - nie wiem, czy to oznacza x2,5 czy x10 - to i to jest ponad dwa. Zastanawiam sie, czy nie przestac tego brac - bol brzucha w ciazy to ponoc normalna sprawa i da sie z tym zyc. Oczywiscie po konsultacji z lekarzem. Najpierw jednak chcialam zapytac te z dziewczyn, ktore braly luteine/duphaston w ciazy - ile czasu bralyscie, w ktorych tygodniach, jakie dawki, czy Wasze dzieci urodzily sie zdrowe. Bardzo prosze o odpowiedzi - pomoga mi podjac odpowiedzialna decyzje.

Gość a ja.....
w dwóch ciążach właściwie całe ciąże w zależności od etapu 3-6 tabletek na dobę, luteina, dzieci zdrowe

W 1 ciąży brałam duphaston 2x dziennie od 14 do 36 tyg, w drugiej luteinę 2x dziennie do 37 tyg i wszystko jest ok :)

Gość moze ja teraz..////
duphaston.2x1 tab.od 7/8tc do 16tc.synek zdrowy.duphaston brałam z powodu plamien.

już śpiąca jestem i masło maślane wyszło, ale wiadomo o co chodzi :)

Gość fruziaaaa
minia o co chodzi z Twoja stopka? po tyg zauwazylas ze dziecko jest innej plci?

Gość cap2size
brałam duphaston I trymestr z powodu krwawienia... mój syn ma spodziectwo i jest już jednym sabiegu... długoodcinkowym wyprowadzeniu cewkii i prostowaniu prącia, plastyce napletka. w przyszłym tygodniu ma drugi. kiedy brałam lek zależało mi na utrzymaniu ciąży i nie myślałsm o... no właśnie dlaczego nie myślałam...

Gość bralam do konca
2trymestru luteine, dziecko zdrowe

Gość poiuyt12345
tak to jest jak się bierze duphaston i nie mieszaj w to luteiny!!!! nie czytałaś ulotki to pisz pierdół i nie strasz innych !!!! bo te dwa leki nie mając nic wspólnego ze sobą . Luteina to czysty progesteron a duphaston to syntetyczna pochodna progesteronu -progestagen -dydrogesteron,wystarczy przeczytac uloteke na ulotce z luteiny nic takiego nie pisze !!

Gość nilla20
Brałam duphaston i luteinę przez pierwsze 4 albo 5 miesięcy ciąży, dziecko zdrowe, ale mam dziewczynkę. A spodziectwo jest u chłopców. I to duże dawki brałam, że zaczęła mnie wątroba boleć.