Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość krasnoludka28

Czy placicie swojej mamie za opiekę nad dzieckiem?

Polecane posty

Gość krasnoludka28

U nas jest taka sytuacja, ze moja mama ma bardzo niską emeryturę i zeby jako tako zyc dorabia sobie. Niedlugo urodzi się nam dziecko i po macierzynskim chcialabym wrocic do pracy, a mamie powierzyc opiekę nad maluchem kiedy ja bede w pracy. Zastanawiam sie czy to dobry pomysł zeby mamie placic tak jak niani. Czy jest ktos w takiej sytuacji?

Gość krasnoludka28
Ja tego nie traktuje w takich kategoriach. Chciałam poprosić ją żeby zamiast opiekować się cudzym dzieckiem (jest niania) zaopiekowała się swoim wnukiem. Ale wtedy straciłaby dodatkowy dochód. Sytuacja nie jest prosta i zastanawiam się jak z tego mądrze wybrnąć.

moja mama obraziłaby się na taką propozycję. Lepiej Jej daj bez powodu pieniądze ale nie mów, że to za opiekę :o

ja uważam, że to bardzo dobry pomysł... możecie się umówić np na połowę takiej kwoty jaką płaciłabyś niani, Ty trochę zaoszczędzisz a mamie będzie łatwiej skoro ma niską emeryturę, zwłaszcza że pewnie musiałaby zrezygnować z tej dodatkowej pracy jaką ma teraz poza tym babcie jak pilnują wnuków to właściwie codziennie jakieś pieniądze wydają, bo tu jakiś soczek, tu drożdżówka itd, wiadomo że to trochę później ale z doświadczenia wiem, że zawsze jest coś

uważam ,ze to bardzo dobry pomysł . Od strony technicznej łatwiej i tobie i mamie będzie opiekować sie " wspólnym " ;) dzieckiem a i aspekt finansowy jest nie do pogardzenienia , skoro mama i tak to robi za pieniądze .

Gość a ja.....
gdybym musiała prosić mamę lub teściową o pomoc, na pewno bym w jakiś sposób zapłaciła. To jest Twoja mama, porozmawiaj z nią, powiedz, że chcesz zapłacić. Moja nie miałaby z tym raczej problemów, jeśli by nie chciała to raczej focha by nie strzeliła. Jeśli się nie zgodzi, np. rób jej zakupy i nie bierz pieniędzy

moim zdaniem jeśli powiesz, że przecież gdybyś oddała dziecko pod opiekę niani to wydałabyś o wiele więcej i Tobie jest to również na rękę to mama nie powinna się obrazić bo taka jest prawda, że nawet gdybyś miała mamie płacić normalnie to na pewno wolałabyś oddać dziecko pod opiekę babci niż obcej osoby

Gość a ja.....
-_-_- obraziłaby się? Jeśli ledwo wiązałaby koniec z końcem. Bez obrazy, ale dziwne. Co innego, jeśli sytuację ma super, ale nie w takiej jak mama autorki- Ona musi dorabiać.

Gość koci koci koci
jesli mama nie bedzie chciała przyjąć pieniążków do ręki,mozesz jej np.opłacać rachunki za prąd/gaz/mieszkanie-na jedno by wówczas wyszło:)

Gość no wlasni
skoro wiesz,ze mamie cięzko,a moglaby bawic wnuka ,a chcialabys jej placic to np mozesz oplacic jej czynsz -na pewno bedzie zadowolona:))

Gość tikal
moi rodzice opiekuje sie naszym synem. Rodzice sa w dobrej sytuacji finansowej. Nie placimy im, ale dajemy prezenty: np. przed rozpoczeciem opieki dlaismy im pieniadze na krotki wyjazd. Co miesiac dajemy im zapas kawy i innych eksluzywnych prosuktow jak wino itp. Poza tym od czasu do czasu kupuje im to co wiem, ze im sie przyda. Moja propozycja: zaproponuj mamie pieniadze, jesli nie wezmie to umow sie z nia ze bedziesz jej oplacac czynsz, leki, nie wiem bilet miejski, prad, gaz czy tam cokolwiek ma ze stalych oplat, no i kupuj jej wtedy np. jakies zapasy zywnosci,

Gość hm hmmmmmm
dlaczego ma nie przyjąć?? moze byc normalnie zatrudniona i gmina będzie opłacać jej ZUS

Gość krasnoludka28
Zdecydowanie wolałabym swoją mamę niż obcą osobę albo żłobek. Myśle, ze mama się nie urazi. Będzie to dla niej trudne brac od nas pieniadze - bo rodzice są zwykle od tego zeby pogac dzieciom, wiec czeka mnie szczera rozmowa ktora musze dobrze zaplanowac. Niestety czasem układa się to tak, ze to dzieci pomagają rodzicom. Moze to trudno sobie niektórym wyobrazić, bo maja inna sytuacje. Mysle, ze gdyby to szlo w druga stronę, to kazde "dorosle dziecko" wyciagnelo, by lapki po dodatkową kasę od rodzicow i nie miało by oporów.

nie nigdy nie płaciłam moim rodzicom ani teściom za opiekę na małym myślę a raczej na pewno obraziliby się

Gość krasnoludka28
te ZUSy nie sa potrzebne, bo mama ma juz emeryturę Ale faktycznie jest taka możliwość.

a moja teściowa zażyczyła sobie od własnej córki 600zł za siedzenie z dzieckiem na dodatek u siebie w domu gdzie mogła ugotować sobie itd. ....

ja uważam, że rodzina powinna sobie pomagać, kiedyś to rodzice pomagali mi finansowo, a teraz moja mama została sama z niską emeryturą i jak tylko będę w stanie to na pewno będę jej pomagać finansowo, dlatego autorko nie masz się co przejmować, że to Ty możesz pomóc mamie, bo w końcu obie na tym skorzystacie

jeżeli Twoja mama ma niska emeryturę i będzie musiala zrezygnować z dodatkowej pracy to nie ma innej mozliwości - musisz jej pomóc finansowo. jak nie bedzie chciala pieniędzy rób duże zakupy dla niej, kup np. węgiel (jesli potrzebuje ;) ), płać jakies rachunki, albo po prostu rób jej przelew na kono bez gadania.

Autorko nie ma co pisać frasesów...brak kasy to brak kasy. Jak mama będzie ledwo wiazać koniec z końcem i to - z powodu konieczności rezygnacji z dodatkowej pracy - trochę z Twojego powodu to musisz mamie pomóc i Ty najlepiej znasz swoją mame i wiesz jaka forma jest najlepsza... Powodzenia

Gość madzialena86m
Uważam, że to świetny pomysł. Moja mama też ma niską emeryturę i pomagam jej finansowo w zamian za opiekowanie się wnukiem i jest ok :) Nie widzę w tym nic złego.

Gość krasnoludka28
Asilma bardzo dobry pomysł z tym przelewem:-) Myślę, ze zapłacimy jej troche mniej niz niani, ale za to będzie miała u nas wyżywienie+ jeszcze jakas wałówkę do domu.

Gość krasnoludka28
Dziękuję wszystkim za rady:*