Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maroo123321

Pytania ogólne o studia

Polecane posty

Gość maroo123321

Witam ! Jestem w 1 klasie LO prof. bio-chem .Mam kilka pytań odnośnie studiów .Jeżeli znajdzie się jakiś weteran w tych sprawach i odpowie na nie to będę wdzięczny :) 1.Uczelnie patrzą TYLKO na ilość puntów z matury ( np. ktoś idzie na polonistę to patrzą tylko ile miał procent z matury z pl,historii,wok itp . ) czy też na oceny na świadectwie na koniec lo też ? 2.Aby mgr zrobić ( i inne 'wyższe' studia ) trzeba jakiś licencjat robić ? Takie coś 3 lata się robi i dopiero potem ( znowy 3 lata ) mgr ? 3.Słyszałem ,że na studia najtrudniej się dostać,potem to już ok .Czy to prawda :) ? No to na razie tyle.Proszę ( jeżeli znajdzie się taka dobra osoba :> ) o odpowiedzi Pozdrawiam

Gość stuuuuudentka
na oceny nie patrzy się końcowe, tylko matura najłatwiej się dostać, potem też łatwo, zależy w sumie od przedmiotu i szczęścia medycyna jest ciągła inne studia są 3 lata licencjat- egzamin albo praca i magister, można robić z czegoś innego- 2 lata

Gość wieczna studentka:D:D:D
1. liczą się TYLKO punkty z matury. 2. w zależności od systemu studiów. Żeby zrobić mgr np z psychologii to robisz jednolite studia w 5 lat i zuyskujesz tytył magistra. jeśli chcesz zrobić np z filologi, ekonomii to robisz licencjat 3 lata. bronisz się, a następnie idziesz na dwuletnie uzupełniające magisterskie i znów się brobisz. uzyskujesz tytuł magistra, ale masz 2 specjalizacje. żeby zrobił mgr na kierunku technicznym robisz najpierw inżyniera, który trwa 3,5 roku, poźniej 1,5 roku magisterskie uzupełniające. otrzymujesz tytuł magister inzynier. żeby zrobic tytuł lekarza zakuwasz przez rowne 6 lat na medycynie. 3 w zaleznosci od kierunku. jesli myslisz o kierunkach humanistycznychlub filologicznych to rzeczywiscie najtrudniej sie dostac, pozzniej to pikus. gorzej z politechnika. tam biora wszystkich, ale utzymac sie to masakra. na koncu zostaje medycyna na ktora zarowno ciezko sie dostac jak i siei na niej utrzymac wyjasnilam troche? :)

1. tylko ilość procent z matury 2. najpierw licencjat (3 lata lub w przypadku studiów inżynierskich i pielęgniarstwa 3,5), później magisterka 2 lata lub 1,5 w przypadku inżynierskich. prawo i medycyna są jednolite 3. to nieprawda, dużo zależy od kierunku i uczelni W końcu nie bez powodu po pierwszym roku odpada prawie połowa :D

Popieram to co napisano powyżej, z jedną różnicą - wieczna studentka:D:D:D - nie wiem o jakich studiach humanistycznych mówisz, ale u mnie na filologii studia zaczynało 300 osób, a skończyło 118 :/ Także najłatwiej się dostać, potem bywa różnie.

Merry-Go-Round - od kiedy to pielegniarki maja tytul inzyniera?D::D:D psychologia tez jest jednolita ;]

Merry-Go-Round - skoro uwazasz, ze pielegniarki ucza sie 3,5 roku to jaki przez ten czasy mialy by miec tytul?:D:D:D nie wiem jak aktorstwo, ale wydzial wokalno-aktorki na am w gdansku trwa 4 lata licencjat ;) pielegniarki do licencjatu ucza sie 3 lata, chyba, ze sama skonczylas owe pielegniarttwo z polrocznym opoznieniem:D:D:D co do mojego nicku to nie zdazylo mi sie miec jakiegokolwiek roku w plecy, wiec nie wysuwaj blednych wnioskow:D:D:D

co do filologii to faktycznie nie jest lekko. mam kilku znajomych na filologii angielskiej i germańskiej - nauki mają naprawdę sporo. przedstawiam jak wygląda sprawa na uniwersytecie, na podrzędnych szkółkach nie wiem.

wieczna studentka nie podskakuj jak się nie znasz. mam koleżankę i kończyła pielęgniarstwo (tzn. licencjat) - bynajmniej nie miała pół roku w plecy. u nich na wydziale wyglądało to tak, że miały te 3,5 roku, broniły pracę i miały egzamin na oddziale na ocenę (licencjat) później pół roku przerwy i od października jest na magisterce, która trwa 2 lata.

hahaaaa nie podskakuj ojej ale sie wystraszylam:D:D:D:D

Gość maroo123321
Dzięki bardzo za odpowiedzi :) Pozdrawiam