Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

GrzecznaAga27

czy jest kobieta, która zaszła w ciąże bo udarze mózgu??

Polecane posty

Jest późno. Większość mamusiek śpi, ale myślę, że jutro od rana posypią się odpowiedzi :) Spokojnych snów :)

Gość autorko znam taką osobę
:) jestem pełna podziwu dla niej:) w wieku 36 lat urodziła całkowicie zdrową córkę:) MOŻNA:) Tobie też życzę wszystkiego dobrego, na pewno uda się i Tobie:)

moja mama :)) a kolejny udar niestety dostala w ciazy i musialam sie urodzic cc wowczas :/ trzeci miala 9 lat pozniej

aha:) to jest szansa, że ja też będę szczęśliwą mamą:) A"autorko znam taką osobę" i myszsza brały leki?? I była pełnosprawna??

aha:) to jest szansa, że ja też będę szczęśliwą mamą:) A"autorko znam taką osobę" i myszsza brały leki?? I była pełnosprawna??

moja mama dodatkowo miala nadcisnienie i zaszla w ciaze zaraz po usunieciu woreczka zolciowego, nikt nie dawal szansy ze sie urodze i w dodatku zdrowa, oczywiscie bylo goraco bo w dniu kiedy sie urodzilam a mama dostala udaru lekarze nie dawali nam szans ale jakos wyszlysmy z tego calo obie :) mama cala ciaze brala leki, to chyba oczywiste, powodzenia! ciaza po udarze to ogromne ryzyko ale ejst mozliwa ze szczesliwym zakonczeniem :)

hmmm no jest mama niepelnosprawna ale to tak nie do konca widac, kustyka na jedna noge to jedyne co widac golym okiem :) pierwszy rok po tym ostatnim udarze nie chodzila i nie ruszala reka, teraz ma mniej sprawna lewa strone cala i czesto jej dretwieje reka i udo, ale normalnie funkcjonuje, natomaist po tym udarze co dostala w ciazy zle mowila przez dluzszy czas ale nic wiecej, bardziej po tym pierwszym udarze miala problem z paralizem ruchowym, ale o tym niewiele wiem bo jakos nigdy nie rozmawialysmy o tym, natomiast teraz od ostatniego udaru ciagle jest na lekarstwach, jak nie wezmie lekow to zwykle laduje w szpitalu z niedotlenieniem itp

aha :) ..starałam się o dziecko chyba przez 2 lata, "PANI DOKTOR" przepisała mi hormony od których po 3 miesiącach dostałam udar niedokrwienny mózgu- porażenie prawostronne z afazją motoryczną.i jestem niepełnosprawna ;( Dodam, że mam 27 lat... udar był bardzo rozległy... Do tej pory mam problemy z chodzeniem, mową, a ręka jest sztywna i zaciśnieta... i chcę mieć dziecko...:(

wspolczuje, ciaza to duze ryzyko przede wszystkim dla Ciebie ale jesli bardzo chcesz i jestes gotowa zaryzykowac to dzialaj :) moja mama mnie urodzila majac 36 :) kolejny udar miala majac 45 wiec tez duzo starszy organizm od twojego

ale ja znam przyczynę dlaczego miałam udar... dziura na sercu (która już jest zacerowana;) )i hormony:) miejmy nadzieje że ten udar nigdy się już nie zdarzy...:)

Gość korakora
Ja mam 30 lat i jestem po udarze niedokrwiennym(po antykonceopcji) i tez mialam dziure w sercu, na szczęście nic mi nie pozostało po nim(poł roku temu) . Obecnie chcialabym zajść w ciążę ale lekarze odradzaja mi glownie ze wzgledu na ten zabieg na sercu(3 mies. temu),bo ryzyko oderwania sie skrzepliny i kolejenego udaru jest duże:(

Gość justi78
ja bedac w ciązy w 15 tygodniu dokładnie 13 wrzesnia w piatek w wieku 35 lat,dostałam udar niedokrwienny niestety nikt nie dawał mi szans na dalsza ciąze ratowali mnie lezałam na OIOM 1,5tyg niestety nie mowiłam prawa częśc miałam sztywna ,prawa reka,prawa noga i twarz teraz pomału dochodze do siebie reka noga sa jeszcze słabe ale juz mowie duzo daja lekcje u logopedy obecnie jestem w 29 tygodniu ciazy ciagle wszpitalu na potrzymaniu na poczatku dziecko sie nie rozwijało po udarze myslałam ze nic ztego nie bedzie .czekam na szczesliwe rozwiazanie

Gość gość
Justi trzymam kciuki za Ciebie i malenstwo ❤️

Gość Wiki7463
Ja tez mialam udar niedokrwienny mozdzku z powodu dziury w sercu. Dostalam go 3 miesiace po porodzie. Miesiac spedzilam w szpitalu... Ciezki okres:-( ale wszystko wrocilo do normy. Jedynie przy duzym wysilku miewam dretwienia w lewej czesci twarzy. Moj maluszek za tydzien ma juz 2 latka:-) i powli zastanawiamy sie nad rodzenstwem dla malego.:-) Owszem troche sie boje, ale jak to lekarze mowia... Przyczyna zostala wykryta i mozna miec dzidzie:-) Takze mam nadzieje, ze przelamie lekki i synus bedzie mial rodzenstwo. A ja pokonam lek:-)3 mam za wszystkie kciuki:-)

Gość gość
a pracujecie czy jakieś renty macie?

Gość gość
Dziewczyny o co chodzi z ta dziura w sercu i udarem?

Gość gość
Wiki-- co bylo przyczyna twojego udaru w czasie ciazy

Gość gość
tzn nazwij tą chorobę bardziej konkretnie a nie że dziura w sercu gdyby była dziura to by się nie żyło .... Co miałaś niedomykanie zastawek czy co ????

Zapewne chodzi o przetrwały przewód Botala i otwór owalny, wbrew pozorom częsta wada u kobiet, nie dająca żadnych objawów. Pierwszym objawem jest zazwyczaj udar w młodym wieku. Smutna sprawa ;/

Gość gość
A na echo serca widac ta wade, i czemu przyczynia sie do udaru?

bo sieje skrzeplinami, powodując udary niedokrwienne (nigdy krwotoczne). Każdy dodatkowy "zachyłek", nawet powiększone uszka przedsionków, które są fizjologią, przy sprzyjających okolicznościach (np antykoncepcji) mogą spowodować zawał mózgu

Gość gość
Ok rozumiem.. ubytek wypelnia sie plytkami i moze poestac skrzep, ktory sie oderwie

Nie chodzi nawet o to że płytki wypełniają otwór. Skrzep i skrzeplina to też nie to samo ;) Cholera, to skomplikowane jak diabli jest ;D

Gość gość
Hgg jestes lekarzem