Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

GrzecznaAga27

czy jest kobieta, która zaszła w ciąże bo udarze mózgu??

Polecane posty

Gość gość
ja jestem w 20 tyg a 2 lata temu miałam udar krwotoczny

Gość Wiki7463
Ja mialam 3 miesiace po porodzie udar, procz tego 3 przemijajace niedokrwienia:-\. Mialam przetrwaly otwor owalny w sercu- co bylo przyczyna. Niestety jak sie okazalo byl pod innym katem i zwykle echo go nie wykrylo. Dopiero echo przezprzelykowe, ktore mi wykonali po udarze wykazalo ta wade.Zamykany otwor mialam amplatzerem, potocznie tzw parasolki. Mialam juz kontrole takze wszystko na swoim miejscu. Nie ukrywam, ze udar pozostawil po sobie slady... Bo te dretwienia sa paskudne, no ale wiadomo na mozdzku jes blizna poudarowa, ktora pozostaje i daje o sobie znac przy wysilku, w dusznych pomieszczeniach i duzym stresie niestety. Jednak mam nadzieje, ze sie ulozy. :-) Jednak wydaje mi sie, ze jak sie zdecydujemy to cesarka mnie czeka... a jaka u Was byla przyczyna?

Gość Wiki7463
Jaka byla przyczyna tego udaru krwotocznego? To 3 mam kciuki za pomyslne rozwiazanie:-)

ja założyłam ten temat, a nie zaglądałam przez dłuższy czas... powiem Wam że jestem w szoku... że tyle kobiet ma problemy. korakora: lekarz ma rację , trzy miesiące po zabiegu to za mało żeby starać się o dziecko. Możesz się starać po pół roku od zabiegu - pytałam się lekarza. Więc sądzę że wytrzymasz jeszcze 3 m-ce. ;). justi78 : a znaleźli przyczynę udaru mózgu? Ja też miałam udar prawostronny i wiem że nie jest Ci łatwo...ale ważne że żyjemy :) ŻYCZĘ CI SZCZĘŚLIWEGO ROZWIĄZANIA :) Ale pocieszę Was ... u nas robią zabieg zamykany otworu amplatzerem po 1 udarze, wcześciej nie było by szans żeby doszło do zamknięcia.... chyba że prywatnie. 30% osób na świecie ma "dziurę na sercu". A USA po drugim udarze robią ten zabieg... ale mało kto przeżywa 2 udar...

Gość gość
Grzeczna Aga- udalo Ci sie, zostalas matka?

Gość gość
zycze powodzenia :)

Gość katarzynienka
Cześć Dziewczyny. Jestem 1.5 roku po udarze niedokrwiennym lewostronnym. Okazało się, że oprócz wad naczyniowych w mózgu mam też wadę genetyczną- podwyższone czynniki krzepnięcia. Największy jednak problem polegał na tym, że mam również PCO i po wyłączeniu antykoncepcji hormonalnej natychmiast po chorobie miesiączkowałam tylko sporadycznie. Wczoraj zrobiłam test ciążowy, później drugi...i jeszcze jeden. Są 2 kreski! Jutro idę do gina umierając z niepokoju, ponieważ w moim przypadku powinnam mieć suplementowany kwas foliowy w końskich dawkach, żeby nie dopuścić do wad cewy nerwowej u dziecka :( dziewczyny, trzymajcie kciuki!

Gość Wiki7463
3mam kciuki, mam nadzieje, ze Ci sie uda. I co ginek mowil?

Gość gosia2002
ja tez jestem po udarze mam juz 2 dzieci ale pragne jeszcze jednego o ciazy mazylam jeszcze przed udarem .od udaru minelo prawie 4 lata .ale i tak sie boje

Gość malgorzata2002
ja tez jestem po udarze mam juz 2 dzieci ale pragne jeszcze jednego o ciazy mazylam jeszcze przed udarem .od udaru minelo prawie 4 lata .ale i tak sie boje

Gość Wiki7463
I co zdecydowałaś sie na dziecko:? :) Jak sie czujesz?

Gość Wiki7463
A czy zdecydowałaś się po udarze na drugie dziecko???

Gość Wiki763
No i powiedz mi czy w jakiś sposób Twój udar się powtórzył? Ja staram się z mężem o drugiego dzidziusia i gdzieś w środku troszkę się boję powtórki- wiadomo. jednak staram się nastawiać pozytywnie:)

Gość Adasiowo_mi
ja z kolei dostałam udar w czasie ciąży w 35 tygodniu...generalnie wyszłam nieomal bez szwanku bo tuz po udarze miałam sparaliżowaną prawą stronę ciała i nie widziałam na prawe oko generalnie cofnęło mi się wszystko prócz wzroku...ale też chciałabym zdecydować się na kolejne dziecko...u mnie przyczyną był prawdopodobnie zespół antyfosfolipidowy, ale pewności wciąż nie ma trwają badania...ciąże natychmiast po rozpoznaniu udaru rozwiązano, dziecko na szczęście jest w 100% zdrowe...mam nadzieję, że uda się z kolejnym, aczkolwiek baaardzo się boje....

Gość gość
Marzena 74 zdecydowalas sie po udarze na kolejne dziecko?

Gość gość
witam ja miałam udar niedokrwienny (w wieku20l.)8lat później urodziłam zdrowego syna,obecnie jestem w 14.tyg. ciąży drugiej.Wszystko w porządku więc jeśli nie ma przeciw wskazań medycznych to ciąża po udarze jest możliwa.Pozdrawiam i życzę Powodzenia.

Ciekawy temat został poruszony, bo ja myślę, że kobiety, które po udarze decydują się na dziecko są bardzo odważne, a co za tym idzie muszą być bardzo zdeterminowane. Tym bardziej takie osoby podziwiam, ale myślę też, że decyzja o dziecku musi być poparta odpowiednim przygotowanie i wiedzą.

Gość martanna
A jak rodziłyście po udarze? Cesarka czy naturalnie? jestem po kilku epizodach TIA i się zastanawiam jak najlepiej.

Gość gość
Ponawiam pytanie poprzedniczki. Ja tez jestem po udarze - przyczyny nie znaleziono. Mialam duzo szczescia bo normalnie pracuje i zyje aktywnie. Bardzo dlugo nie moglam zajsc w ciaze, robilismy in vitro, w koncu trafil sie cud ciazy naturalnej. Jestem w 18 tyg i zaczynam sie bac porodu. Rodzilyscie przez CC?

Gość gość
Witam, Mam 40 lat i mialam udar mozgu we wrzesniu 2010 czyli juz 10 lat temu, ale ten czas leci... .Moj udar byl spowodowany peknieciem tetniaka czyli nosilam bombe w glowie nie wiedzac o tym. Bylo to straszne przezycie zwlaszcza dla mojego partnera, z ktorym wlasnie wtedy planowalismy rodzine, ale wszystko sie zawalilo. Proces rekonwalescencji, przede wszystkim mojego partnera jest niestety nadal w toku, ale wiemy tez, ze mimo, ze bylo to tak straszne, bo mialam tylko 5% szans na przzezycie a chodze, mowie,tylko lewa strona jest niewladna, dziecko byloby dla nas wybawieniem i radoscia. Mam jednak obawy, bo to niestety 40 lat. No nic, jakos to bedzie. Pozdrawiam