Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zielone_wody_zuza

zielone wody płodowe

Polecane posty

Gość zielone_wody_zuza

Jak wyglądał u was poród z zielonymi wodami ?????

Gość ja miałam zielone
wody i wyglądało to normalnie, tylko u mnie wody odeszły dopiero przy 7 cm. więc dopiero wtedy okazało się, że coś jest nie tak. Po porodzie Mały miał trzy razy pobieraną krew i sprawdzane crp żeby upewnić się, że wszystko jest ok, jeśli coś by wyszło musiałby dostać antybiotyk.

Gość zielone_wody_zuza
a mojemu dziecku nic nie sprawdzali

Gość zielone_wody_zuza
w którym miejscu jest ten wpis??

Gość jakijakijogi
ksiazeczka chyba nie ma tysiaca stron zebys nie mogla znalezc:O

Gość stuku_puku
przy zielonych wodach płodowych pobiera się badanie nazywane RKZ, którego wyniku nie wpisuje się do książeczki. CRP pobiera się z zupełnie innych powodów.

Gość ja miałam zielone
w naszej książeczce strona 12 - badanie noworodka w dniu wypisu ze szpitala, na dole są badania obrazowe i tam jest informacja, że były zielone wody i dopisane że 3x było robione crp i było ujemne.

Gość stuku_puku
zielone wody płodowe są wykładnikiem niedotlenienia okołoporodowego. badanie CRP jest wykładnikiem toczącej się infekcji a nie niedotlenienia. widocznie u ciebie podejrzewano infekcję okołoporodową i na tym tle niedotlenienie u dziecka.

Gość ja miałam zielone
i właśnie dlatego robią crp - jeśli dziecko napije się zielonych wód zazwyczaj kończy się to infekcją górnych dróg oddechowych.

Gość zielone_wody_zuza
właśnie sprawdzałam już wcześniej i teraz i nic nie ma, 0 wpisu

Gość stuku_puku
równowaga kwasowo- zasadowa jest zależna od natlenienia , badanie RKZ robi się tylko i wyłącznie w tym celu, tzn. żeby określić czy mózg i tkanki dziecka są prawidłowo natlenione. :)

Gość ja miałam zielone
a zielone wody mogą świadczyć nie tylko o tym, że dziecko jest niedotlenione ale także o tym, że dziecko jest przenoszone i zrobiło po prostu pierwszą kupkę - smółkę, która tak zabarwia wody. Co miało miejsce u mnie - poród był wywoływany z powodu "przeterminowania" się ciąży :)

Gość stuku_puku
a pić zielonych wód może do bólu :) chodzi o to żeby nie zachłysnęło się nimi

Gość zielone_wody_zuza
czyli poród SN jest normalny przy zielonych wodach ??

Gość do stuku puku
wez ty poczytaj troche bo sie osmieszasz kobieto piszac, ze RKZ robi sie "badanie RKZ robi się tylko i wyłącznie w tym celu, tzn. żeby określić czy mózg i tkanki dziecka są prawidłowo natlenione" wiekszej głupoty dawno nie czytalam podstawowe badanie u noworodka z ciazy z zielonymi wodami to CRP!!

Gość stuku_puku
płód oddaje smółkę tylko z powodu niedotlenienia, a nie dlatego, że już się miał urodzić więc sobie zrobił pierwszą kupkę.

Gość ja miałam zielone
najwyraźniej lekarz uznał, że nie ma potrzeby, jeśli z dzieckiem jest wszystko ok to nie masz się czym martwić.

ja tez mialam zielone wody. pozrod byl prosty, bez komplikacji i szybki (1,5h od odejscia wod), a to bylo pierwsze dziecko. corce robili CRP, bo ja mialam przy porodzie paciorkowca i niestety mala skonczyla z antybiotykiem na 7 dni :/

Gość zielone_wody_zuza
u mnie też poród był wywoływany 8 dni po terminie, dodatkowo miałam paciorkowca, lekarz podczas badania stwierdził zielone wody i słabe tętno na ktg poniżej 100, zadecydowali że mam sama urodzić, poród był strasznie trudny, ponad 10 godz, zakończony użyciem kleszczy. Nie zgodzili się na cesarkę. Zastanawiam się czy postępowanie lekarzy było właściwe? wyszłyśmy ze szpitala 2 tyg temu i na razie jest jak jest

Gość ja miałam zielone
stuku_puku - moje dziecko ani chwili nie było niedotlenione, bo byłyby problemy z tętnem. Smółkę może wydalić choćby przez stres w trakcie porodu - no ale widzę, że dyskusja z Tobą nie ma sensu, bo znasz się lepiej niż mój lekarz który był obecny przy porodzie :P

Gość stuku_puku
dobra nie ma co dyskutować...:)skoro wiecie lepiej...:) pozdrawiam dr med. A. S.... specjalista neonatolog 15 lat stażu pracy w ośrodku III stopnia referencyjności buziaczki

Gość zielone_wody_zuza
to zamiast się kłócić może odpowiecie mi na moje pytanie? z ostatnego postu

Gość ja miałam zielone
i jesteś pewna, że dziecku nie robili żadnych badań? Bo w przypadku paciorkowca zarażenie jest bardzo proste, wystarczy że dziecko połknie wody płodowe, wiem, że jak się go ma to w czasie porodu podają jakiś antybiotyk ale szczegółowo nie wiem, bo paciorkowiec na szczęście mnie ominął.

Gość ja miałam zielone
stuku_puku tak, tak, tutaj co drugi jest specjalistą w neonatologii :P nawet z 20-letnim doświadczeniem :D lepiej zajmij się swoimi "pacjentami" ;)

Gość zielone_wody_zuza
ja dostawałam antybiotyk na 3 dni i podczas porodu mąż też mówi, że nie było żadnego badania

ja miałam zielone wody a raczej zgniły szlam.córka urodziła się po 13 godzinach z niedotlenieniem .leżała 3 dni w inkubatorze .miała robione różne badani między innymi serca,uszu ,oczu i td. przez pierwsze dwa lata byliśmy pod opieką centrum zdrowia dziecka.córka ma 6 lat i jest wszystko ok.

Gość zielone_wody_zuza
strasznie mnie wymęczyli podczas porodu, na pewno nie zdecydujemy się na drugie dziecko. teraz boję się o córkę. czy nie będzie powikłań w przyszłości

Gość zielone_wody_zuza
mam żal, że nie zrobili cesarki, tylko czekali tyle czasu

Gość Potrzebny CI donos dla rekalmy
U mnie przed porodem zrobili badanie na czystość wód. Było 2 tyg po terminie i wyszło, że zielone wody. Od razu na porodówkę i wywoływanie porodu. Ale niestety skończyło się cesarką