Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jang M Mamuśka

Pytanie do pracujących mam

Polecane posty

Gość Jang M Mamuśka

Mamy, wiem, że powinnam zadać pytanie to innym wątku ale tam brak odpowiedzi. Stąd moje pytanie, może akurat jakaś mama mi pomoze :-) Chcialabym pracowac w ksiegowosci, ale nie mam w tym dziale doswiadczenia. Od kilku lat pracuje, ale w zupelnie innej branży. Ukonczylam studia ekonomiczne, mam dodatkowo zrobiony kurs..no i to tyle.. Wyslalam juz mnostwo zapytan do biur rachunkowych itd ale zero odpowiedzi, tzn dostalam chyba 4 odpowiedzi ale negatywne..Chcialam cokolwiek, jakakolwiek szanse, nawet staz, praktyke, cos bezplatnego..i niestety nic. Czy to juz koniec, mam sie poddac? Chyba juz nie mam wiecej opcji?

Gość ale z takim wykształceniem
i bez doświadczenia to może być co najwyżej kontystką czyli takim klepaczem co pomaga normalnym księgowym i zarabia 1200 zł na rękę...

jestem w podobnej sytuacji,w ciąży mając duzo czasu skończyłam kurs,,samodzielny księgowy,, oraz,,kadry i płace,,. Moja wcześniejsza praca nie polegała na księgowości ale robiłam duzo rzeczy z nią związanych,niestety w papierach tego nie mam.;/ Jedyna szansa to iść popracowac za darmo albo załatwić sobie staż z urzędu pracy-pytałaś tam?

ale z takim wykształceniem-to niby uważasz,że są na świecie ludzie,którzy rodzą się z ,,doświadczeniem,,? Każdy musiał je gdzieś przeciez zdobyc

a zaznaczałaś w aplikacjach że jesteś gotowa na bezpłatne praktyki ? bez minimum doś lezysz , wiedza i prawo jedno - praca księgowej drugie.

Gość ale z takim wykształceniem
chodzi mi o to, że jakby była po rachunkowości bez doświadczenia to miałaby o wiele większe szanse na znalezienie pracy w księgowości, a z ekonomicznym wykształceniem i bez doświadczenia w księgowości to co najwyżej będzie kontystką za marne pieniądze...

Gość Jang M Mamuśka
probowalam juz chyba wszystkiego :-)

Gość nie wiedzialam ze to az tak...
a moja mama ma biuro rachunkowe od 1996 roku i ostatnio zaproponowala mi ze mnie nauczy wszystkiego i ze mnie zaatrudni i zebym w ostatecznosci przejela interes bo ona zbliza sie do emerytury i jest zmeczona. ja jestem tylko technikiem ekonomista o specjalnosci finanse i rachunkowosc a studia skonczylam polonistyczne wiec niby nie za bardzo sie nadaje ale moja mama twierdzi ze technik o takiej specjalnosci plus pare lat pracy u niej zagwarantuje mi uzyskanie certyfikatu ministra finansow. zastanawiam sie czy to dobra opcja dla mnie (niedlugo wracam do polski po dosc dlugim pobycie za granica) ale widze ze to taki pozadany zawod wiec moze sie skusze.

no chyba studia ekonomiczne jak najbardziej przygotowują do pracy w ksiegowości, ja skończyłam i to na kierunku transport morski i jestem specjalistą d/s księgowosci :D co prawda dorobiłam potem magisterkę z zarządzania finansami, ale wiekszość rzeczy nauczyłam się w pracy załap się do jakiegoś biura rachunkowego, popracujesz, nabierzesz praktyki, pooglądasz i możesz startować wyżej w księgowości liczy się praktyka a nie szkolne wykształcenie

Ale czy obecnie nie jest tak, ze pracując w biurze rachunkowych trzeba mieć certyfikat MF? W naszych czasach kontystek juz raczej nie ma, wszyscy robią wszystko, do tego trzeba znać ogrom przepisów i interpretacji, które się ciągle zmieniają. Łatwiej juz pracować w większej firmie, bo wtedy dostajesz wycinek, który łatwiej jest opanować. W biurach rachunkowych dostajesz kilka firm i robisz wszystko - księgowanie, deklaracje, sprawozdania, często również płace.

Gość nie wiedzialam ze to az tak...
nie, pracujac w biurze rachunkowym nie trzeba miec certyfikatu MF. Trzeba go miec, zeby zalozyc biuro, ale nie zeby w nim pracowac. Przeciez zeby otrzymac certyfikat, trzeba miec 3 lata udokumentowanej pracy w takim np biurze. wiec sie w nim pracuje bez certyfikatu

Gość Jang Mamuska
nie wiedzialam ze to az tak - to tylko pozazdroscic ze mama ci daje taka szanse. ja niestety nie moge na cos takiego liczyc.

a może lepiej poszukac pracy nie w biurze rachunkowym ? A w jakiejś zwykłej firmie która prowadzi ksiegowość we wlasnym zakresie. W biurach rachunkowych juz chyba nie potrzebują ludzi na przyuczenie , tam robią wszystko sami , zwłaszczaw w małych biurach , gdzie tną koszty i rodzielaja dodatkową prace miedzy sobą . Ja zaczynałam jako sekretarka w firmie średniej wielkości , potem byłam fakturzystką , potem pomagałam w księgowości a teraz jestem główną księgową :)

Na pewno bardzo ważne jest, żeby cały czas się dokształcać, zdobywać nową wiedzę i być na bieżąco z aktualnościami z branży - nawet, jeśli dopiero szukasz pracy w tym zawodzie, zawsze będziesz mogła błysnąć na rozmowie kwalifikacyjnej, a to bardzo ważne. Na pewno na bieżąco powinnaś śledzić różne branżowe portale, takie jak np. http://www.isk.infor.pl/ - tam masz też forum, gdzie możesz popytać o jakieś oferty pracy itd., także warto się tam udzielać. Powodzenia!