Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Madlennn

Mamy czy wasze dzieci tez broja do 23godz?

Polecane posty

Gość Madlennn

Moje dziecko ma 11m i zasypia dopiero miedzy 22 a 23. Ja juz ledwo widze na oczy... A jak u Was

Gość Taka jedna Ola :)
Mój też tak harcował, już dosyć miałam. Wyeliminowałam mu ostatnią drzemkę (zasypiał ok. 16.30 na pół godzinki, czasem troszkę ponad) i teraz kładę go ostatni raz ok. 15-tej :) Dzięki temu już o 19. zaczyna być śpiący więc jedzenie, kąpiel, w piżamkę i ok 20-20.30 zasypia bez większych kłopotów. Ma 10 miesięcy

nie,dziecko powinno juz spac o tej porze Ja trzymam dyscypline tzn.trochę rutyny (kapiel po 19) i potem idzie spać po 20,nawet jak nie zasypia odrazu,to lezy w lozeczku np.nawet i pol godziny ale nie pozwalam biegac po domu do 23

Gość nie moje dziecko nigdy
nie zasypialo o tak pozniej porze. ok 11 miesiaca wprowadzilam 1 drzemke dluga zamiast 2 krotszych, troszke trwalo zanim sie przestawila ale bylo lepiej. tylko ja od 1 dnia w domu uczylam ze o 19 jest kapiel jedzenie i spanie, i tak jest do dzisiaj ma 1,5 roku i najpozniejsza godzina kiedy zasypia to 20. o 19 kapiemy 20 po 19 jest w lozeczku i albo zasypia od razu albo sie troche pokreci. spi to 6-7 i drzemka ok 11, 2-3 godzinna

o nie :) moje dziecko jak miało niepełny rok zasypiało ok 20 i spało do 5/6. w dzień miał 2 godzinne drzemki - ok 11 i ok 15. teraz zasypia pomiędzy 19 a 20 i wstaje ok 7.

Moja ma 2 lata i od początku tak chodzi spać. Zadna dyscyplina nic nie daje bo jak na sile usypialam ok 20 to godzinke sie przespala i bylo jeszcze gorzej bo wtedy do 1 nie chciala spac. Lekarze mówią ze ona taka jest i nic jej nie zmieni.

Gość Madlennn
No,ale za to spi do godziny 9..nie chcialabym zeby mnie dziecko budzilo o 5,czy 6 i co bym miala robic siedziec na kqfe? Przeciez to noc...

znam dzieci na ktore zadne przesuwanie drzemek nie dziala, i wlasnie dzieje sie tak jak u kolezanki powyzej. ja osobiscie bym tego nie wytrzymala:D a o ktorej wasze dzieci wstaja jak chodza tak pozno spac?

ja jednak wole miec spokoj wieczorem, mam czas dla meza, mam czas na sprzatanie, na zrobienie obiadu na drugi dzien, a o 7 jak wstajemy to juz jestem wyspana bo sama chodze spac o 22-23. a gdyby dziecko mi o tej porze zasypialo to zanim bym wsyztsko zrobila to juz bylby srodek nocy i na nic nie mialabym sily.

moje dziecko miało okres kiedy chodzio spać o 23.30 i żadna siła na świecie nie była w stanie zmusić go do spania o ludzkiej porze. to była tragedia bo młody wstawał o 8 i za dużo też w dzień nie pospał. Podejrzewam że to był jakiś skok rozwojowy bo cały nasz harmonogram poszedł w ... potem na spokojnie wypracowaliśmy nowy i maluch zasypia ok 21 ( warunkiem na to jest ostatnia drzemka nie później niż o 16 )

Gość Mamamma :)
No moja mała ma 20 miesięcy i spać chodzi między 18 - 19 tak było od zawsze ja mam wieczór dla siebie jedynym minusem jest to że wcześnie wstaje 5 - 6 :)

Gość jakie wy wszystkie madre
jestescie... moj synek tez chodzi spac o 23 i moge sobie robic co chce,nie zasnie wczesniej i koniec..wystarczy mu,ze przespi sie 15min w ciagu dnia i juz ma dosc sil by szalec do 23.czasem zdarza sie,ze nie pojdzie spac w dzien to wtedy i owszem,zasnie kolo 21,ale co?mam go w ciagu dnia budzic elektrowstrzasami?? czasem siedzi na kanapie i czasem po prostu zasypia..

wstaje ok 9,czasem nawet o 10

To nie o mądrość chodzi ani dyscypline po prostu od samego początku jak się urodziła ustaliłam sobie plan dnia i nigdy nie miałam problemów. A wy jak robicie raz tak raz tak to nic z tego nie bedzie dziecko musi mieć ustalone wtedy czuje sie bezpiecznie :)

ja mam taki cyrk od 5 lat :D:D:D moja córa nigdy nie chodziła spać wcześniej jak o 22, a teraz i syn jej w tym pomaga :/ zasypiałją mięczy 22-24 i nic tego nie zmieni :/ oboje wstają o 7 rano córa już w dzień nie śpi od momentu jak miała 1,5 roku syn śpi 2 razy po jakieś 40min (raz koło 10 i drugi raz koło 15) i koniec nic tego nie zmieni oni tak po prostu mają i kropka

Gość indiaindia
Rzeczywiście stały rozkład dnia od urodzenia wiele daje. Tylko trzeba być bardzo konsekwentnym i przetrwać takie zmiany, jak pisze mrówa. Zawsze pilnowałam kąpieli o 19tej i kładzenia do łóżek o 20tej. Do dziś nie ma problemu.

no tak bo dziecko to robot,ktorego mozna zaprogramowac...poza tym mi moje dziecko nie przeszkadza..jak decydowalam sie na nie,to wiedzialam,ze nie bedzie czegos takiego jak "spokoj" nie bede dziecka zmuszac do czegos dla swojej wygody..:o

czasami i taki stały dzień nic nie daje wiem bo próbowalismy i z córą i z synem i wiecie jaki był skutek? jak poszli spać zgodnie z moim widzimisie o tej 20 to o 2-3 w nocy się budzili wypoczęci i szaleli do 6 rano dzięki wielkie nie skorzystam :/

no właśnie o to chodzi wiele matek tak robi. Tylko trzeba tak od poczatku bo ciężko by było nauczyć tak dziecko które ma 2 latka :)

ale tu nie chodzi tylko o wygode. Przykład - mały był u teściów i uspali go o 18. skutek był taki że dziecko poszło spać o 23, wstało o 8 i całe dzień byo rozdrażnione, nie chciało spać, jeść. Nic mu nie pasowało. Dziecko to nie robot, rzeczywiście. Ja też nie dlatego lubie mieć chwile dla siebie wieczorem. a, i to nie jest tak że dziecko, o 21 co do sekundy leży w łóżku ;) wczoraj poszedła spać o 21:30 i nic nikomu się nie stało :P

Moja cóka idzie spać o 19.30 najpóźniej i wstaje rano o 7.00 alesasiadki w podobnym wieku idzie spać koło 21 iciagle narzeka ze jest zmeczona usypianiem.

Gość Delfina malaaa
wsciekla mrowa wczoraj poszedła spać o 21:30 i nic nikomu się nie stało ale sie usmialam hahahha do szkoly motlochu a nie na kafe siedzisz

moje 3 letnie dziecko chodzi o 22:30 spac (kladzie sie do lozka) i tak o 23 juz zasypia,.Pozwalam jej do pozna wyglupiac sie , wczesniej i tak by nie znasnela a nam ona nie przeszlkkadza,nie widze nic w tym zlego

Gość a myślałam ze tylko
mój synek tak późno chodzi spac, ma 6mies kiedys zasypiał o 20 a teraz 23 a czasami nawet bliżej 24 . niestety nie ma jak wyeliminowac mu drzemki którą ma 17 do 18:20 bo jest straszny płacz , marudny itd juz sama nie wiem co robic