Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość icpoes

inżynier na emigracji

Polecane posty

Gość icpoes

Hej! Kończę niedługo stacjonarne, inżynierskie studia na kierunku chemia i zastanawiam się nad wyjazdem z Polski, a właściwie to jestem już zdecydowana. Jest tu ktoś, kto po takich studiach zdecydował się na emigrację? Jak myślicie wyjechać od razu po studiach I stopnia czy lepiej skończyć II stopień i wtedy decydować się na wyjazd? Chemicy której specjalności są najbardziej poszukiwani? Sama myślałam nad chemią analityczną, bo ją uwielbiam, ale wydaje mi się, że synteza organiczna czy technologia polimerów są bardziej opłacalne. Jaki kraj daje największe możliwości do rozwijania się w tej dziedzinie? Czekam na jakiś odzew! Pozdrawiam!

Gość jaki znasz język?
od tego wyjdź. jeszcze w czasie studiów musisz pokombinować z ewentualnym załatwieniem sobie praktyk. Polecam maile do firm kosmetycznych, chemii gospodarczej, farmaceutycznych, ktoś się może odezwać i wówczas robisz swoją dalszą naukę pod konkretnego, przyszłego pracodawcę. Z jednej strony masz już jakąś praktykę(oni cię chętnie na wakacje wezmą), z drugiej oni mają "wychowanego przez siebie" pracownika. Jeśli masz język opanowany w stopniu komunikatywnym, to się naprawdę sprawdzi. Jest jeszcze jedna możliwość, a mianowicie prawo jazdy na wózki widłowe, na których wielu "chemików" po polskich szkołach pracuje. No ale sama musisz pokombinować, stać cię na to, żeby się przebić, czy będziesz szukać w ciemno. Bo teraz, w czasie studiów jest najlepszy czas, a czasem i jakieś stypendium na poczet przyszłego zatrudnienia da się załatwić. Kombinuj sama, jak masz szczęście, to ci się uda. Tą drogą niejeden już przeszedł, ale jeszcze raz na początek - język, język i jeszcze raz język!