Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Youneverknow

Jak Wam się żyje w Polsce tak szczerze?Proszę o opinie?

Polecane posty

zarelko wlasnej roboty nigdy sie nie zepsuje, wedzone szyneczki domowe, bigosik, kiszona kapustka...:-D A tak poza tymi pierdolami to ja bardzo sie obawiam powrotu, ze nie odnajde sie w tej szarej rzeczywistosci bardzo ciezkiej, ze dostane depresji jak mi biznes nie wyjdzie lub bede musiala zyc do 1 z oszczednosci z UK, sama mam wiele obaw, pewnie gdybym miala dziecko wybralabym UK

Gość dom kosztuje i to sporo
najelepiej chyba wziac urlop w uk i poszukac pracy w pl jak bedzie kiepsko zawsze mozna wrocic. mozna zyc marzeniami albo je spelniac. latwo sie mowi, ale raz sie tylko zyje.

Gość bunt na bounty
Art. 141. 1. Kto, będąc obywatelem polskim, przyjmuje bez zgody właściwego organu obowiązki wojskowe w obcym wojsku lub w obcej organizacji wojskowej, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5. 2. Kto przyjmuje obowiązki w zakazanej przez prawo międzynarodowe wojskowej służbie najemnej, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8. 3. Nie popełnia przestępstwa określonego w 1 obywatel polski będący równocześnie obywatelem innego państwa, jeżeli zamieszkuje na jego terytorium i pełni tam służbę wojskową.

Gość Madmłazelllll269
BRZYDULA30-CHWALISZ SIĘ CZY ŻALISZ? MY TEŻ RAZEM MAM OKOŁO 7-8TS MIESIĘCZNIE I WSZYSTKO POCHŁANIAJĄ RACHUNKI I BENZYNA, NAET ŻAŁUJE SOBIE NA DOBREGO FRYZJERA...

Gość No to ja powiem że
A ja myślę nad wyjazdem, tylko nie znam angielskiego jakoś super. Dogadam sie mniej więcej ale bez rewelacji i to mnie powtrzymuje, boje się że nie dam rady zwlaszcza z papierkowymi sprawami, jakąś umowe podpisac czy cos...

Gość rtyg
boutn- no wlasnie. Co ty myslisz ze oni tam sluzą tylko z polskim obywatelstwem?? Dostają belgijskie i inne i mają podwójne więc służą legalnie. Patrz punkt 3.

Gość bunt na bounty
patrz punkt 1 i 2 jak z neigo wynika nie zawsze dostaja, moj znajomy nie ma obywatelstwa inaczej chyba by nie bylo potrzeby tworzenia pkt 1 i 2 , nie sadzisz?

Gość Jesli mozesz to nie wracaj
Ja w ogole nie znam angielskiego, hah. Ale ucze sie z ksiazek, z netu, biore pozyczke z banku i ide na kurs w przyszlym roku i spadamy z facetem z tego kraju gdzie uczciwa praca tylko garba sie mozna dorobic

Gość ano od wyplaty do wyplaty ***
Tez tak kiedys jak i wy bylismy poza Polska i zarabialismy na wykanczanie domy ( najpierw na jego kupno a potem wykanczanie ) gdy urodzilam dziecko pracowal tylko maz siedzialam w domu i sie nudzilam , tesknilam za Polska maz wracal pozno przyszedl czas ze przyjechalismy , wykonczylismy dom , urodzilo nam sie drugie dziecko ( mieszkamy w malopolsce ) i ....sobie zyjemy a jak to zapewne cie zainteresuje pracuje tylko maz na budowie , ja jestem w domu bo z dzieckiem ( a nieoplaca mi sie wynajac opiekunki i isc do pracy ) maz srednoi zarabia 2500-3000 i nie jest za wesolo z jednej pensji dajemy rade ale zyjemy od wyplaty do wypaty mamy na utrzymaniu dwa samochody ( rodzice mi pomagaja ) oplaty , w zimie opal , moje leki i powiem ci ze czesto mam niezaladowana komorke bo szkoda mi 10 zl autem zawoze dziecko do szkoly i nigdzie prawie nie jedzie duzo dostaje ciuchow na dzieci i siebie od rodziny i nic wiele sobie nie kupuje a pieniadze tak topnieja ogolnie tez nie jemy sobie nie wiadomo co , synek niejadek no maz lubi piwo i kupuje ale ci powiem ze nie za wesolo z oplatami i wogole ciagle a to leki bo dzieci choruja a to ja , a to jakiies inne sprawy i na dzis maz dopiero pracuje od kwietnia nie mamy nic na koncie ...zyjemy od wyplaty do wyplaty dodam ze jeszcze na podworku maz cos robil a to teren rownal , ato koparka , ato taras a i tak jeszcze do konca nie mamy wykonczone tak jak powinno jednym slowem ciagniemy koniec z koncem wiem ze wiele ludzi ma gorzej ale nie o to chodzi pytalas wiec odpowiadam :)

Gość Madmłazelllll269
AUTORKO TUTAJ ZARABIA SIE ZNACZNIE MNIEJ A CENY TE SAME ALBO I WYŻSZE, NP. PORÓWNAJ CENY W USA A W PL CHOĆBY BENZYNY

Gość radzić Ci nie będę
ale ja nie mam powodów do narzekań. Od 5 lat sama wychowuję 2 dzieci, pracę mam [własna firma], kupiłam stary, poniemiecki, duży dom do remontu - nabiera blasku. Nie, nie jest łatwo, ale jak jeszcze ręce chcą pracować można żyć, pracy mam coraz więcej, tej fizycznej, bo tę "wystudiowaną" już dawno spuściłam w maliny.Do niczego mi się nie przydała.

Gość rtyg
W tym co cytujesz chodzi o to że nie można bezkarnie służyć w obcym wojsku. Kropka. Jeżeli masz inne obywatelstwo - możesz. Legia Cudzoziemska jest specyficznym wojskiem, bardzo specyficznym, gdzie nie biorą ludzi z łapanki. To jest skomplikowana prodecura zeby się tam dostac i jezeli rzeczywiscie masz kolege którego przyjeli z polskim obywatelstwem, i który nie zakumał że w ten sposob łamie prawo, to świadczy tylko o tym. Inna sprawa że nie wiem jak to zrobił i jakie miał nadprzyrodzone zdolnosci ze powiedzieli mu "jestes zajebisty, bierzemy cie!" :D:D Zwykle dostaje sie inne obywatelstwo, bo czasy kiedy w LC słuzyli kryminalisci juz minęły.

Gość bunt na bounty
widocznie, nie minely gdyby minely nie byloby potrzbene prawo, ktore karaloby za wstapienie

Gość rtyg
hhahahah:D Przeciez cytujesz polski prawo!! W LC go nie ukarają za wstąpienie, spokojnie :D

Gość bunt na bounty
a teraz mu grozi nawet do 8 lat wiezeinia a taki patriota z niego... tez jestes jednym z tcyh patriotow? :P

Gość rtyg
Zrozum że to co cytujesz nie dotyczy tylko Legii Cudzoziemskiej. Jest OGÓLNY zakaz służby dla obcych wojsk. Przykładowo nie moze polask służyć w armii rosyjskiej, bo będzie miał problemy w Polsce. Ale jezeli ma podwójne obywatelstwo, to już może. Z Legią cudzzoziemską jest tak samo, ale żeby zapobiec takim sytuacjom, i z kilku innych powodów, ludziom wstępującym do LC nadaje się obywatelstwo np belgijskie. Czego Ty nie rozumiesz??

Gość bunt na bounty
matko boska no mowie o polskim prawie :O ze niby on taki wielki patriota a zdecydowal sie wstapic do obcej armii a w Polsce jest potencjalnie scigany kafe mnie rozbraja czasami :D

Gość rtyg
Swoją drogą serio jestem ciekawa jakim cudem mu nie nadali żadnego obywatelstwa. I dlaczego się o to nie stara teraz - dostałby bez problemu prawdopodobnie.

Gość bunt na bounty
zrozum, ze on nie ma obywatelstwa przynajmnij rok temu mial taka sytuacje i twierdzil ze w PL moze za to siedziec nie wiem po co mialby wymyslac, patriota jeden :D

Gość rtyg
Rozbraja Cie bo cytujesz akty których nie rozumiesz i jeszcze uważasz że wiesz najlepiej :D . To czy jest patriotą czy nie to akurat nie mój biznes, niech robi co uważa, nie znam człowieka, nie oceniam.

Gość rtyg
To mu powiedz że może się bez problemu starać o obywatelstwo Belgijskie, Szwajcarskie, lub nawet francuskie (ale tu moze byc trudniej) i wtedy wróci do Polski bez najmniejszych problemów.

Gość bunt na bounty
siedzisz w LC ze wiesz co sie tam dzieje?? oficjalnie moze nadaja obywatelstwo, ale nieoficjalnie moze jest czarna strefa ludzi, ktorzy nie maja tego obywatelstwa myslisz ze tak latwo wszystkim dac obywatelstow? ludziom ktorzy nie znaja jezyka dopiero co przyjechali? logiczne, ze nigdzie tym nie beda chwalic??

Gość bunt na bounty
ok , powtorze mu ale mysle ze on sie orientuje lepeij niz ty w tych kwestiach, nie sadzisz? :D

Gość rtyg
Nie siedzę ale interesowałam się tematem. Ile on już w niej jest że nie ogarnia języka i że nie chcą mu dać obywatelstwa? Moze w ogóle się nie starał o to?

Gość bunt na bounty
wiem, ze jak wstepowal nie znal mysle, ze siedzi juz ok 3 lata

Gość rtyg
Ok, w takim razie się nie dziwię że nie ma :D Siedzieć 3 lata w LC i nie nauczyc się języka - MEGA :D tez bym mu nie dała obywatelstwa :D

Gość bunt na bounty
jak sam przyznjesz nie zawsze mozna dostac obywatellstwo ;) szczerze, nie zal mi go patriota jeden :D

Gość bunt na bounty
poza tym droga kolezanko nigdzie nie napisalam ze on tego jezyka nie umie :D widzialam na facebooku ze czasem klika cos po francusku, ale na jakim to jest poiome?

Gość bunt na bounty
moze cos sie tam poduczyl..