Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niunia---

PIERWSZA CIAZA !!

Polecane posty

Gość niunia---

Planujemy z chlopakiem nasze pierwsze dziecko . Dwa miesiace temu bylam u ginekologa na pierwszym badaniu . Wiem ze to glupio zabrzmi , ale mam 22 lata . Przepisala mi Luteine i globulki przeciwgrzybicze . Nieregularnie mieszaczkuje i dlatego przepisala mi na wywolanie . Teraz chce isc z chlopakiem na badania i nie wiem jakie badania zrobic aby dowiedziec sie czy mozemy miec dziecko . Pomozcie

Gość Matko święta
Po co ci robić jakies badania, jak chcecie mieć dziecko to najpierw próbujcie. Jak przez rok nic nie wyjdzie to wtedy dopiero pomyśl o badaniach. Prawie każdy gin ci tak powie.

Gość niunia---
Wolalabym sie przebadac i wiedziec czy mozemy sie starac .

Gość dziewczyno
skończyłaś studia? masz prace? co zapewnisz dziecku? i starasz się z chłopakiem? a może tak najpierw jakaś deklaracja w związku? ślub? narzeczeństwo chociaż? a poem założysz topik "mam 23 lata jestem samotną mama nie mam na pampersy"

Gość bardzo podstawowe badania
krew, mocz, ciśnienie, może hormon tarczycy, cukier - lekarz ogólny może wypisać skierowanie. i zacznij łykać kwas foliowy, bo nawet 3 m-ce przed ciażą się zaleca

Gość tego sie tak nie da poprostu
stwierdzic od razu na początku czy mozecie czy nie mozecie jak ty sie nawet jeszcze nie zaczelas starac:O

Gość kwas foliowy
i witaminy to powinna brać kobieta z 3 miesiące przed planowanym poczęciem dziecka no i racjonalnie się odżywiać, nie palić, nie pić, by stworzyć dzieciątku "dobre warunki"

Gość wydaje mi sie
wiesz ja tez tak kiedys myslalam, i psozlam do ginki pytac na co mam się leczyc,czy moge byc wciazy itd,co wspominam bardzo nieprzyjemnie bo to byla rzezniczka a nie kobieta w dodatku wyczula u mnie mały guzek na udzie i z całej siły zaczela to sciskac (!!!) a ja wtedy siedzialam rozkraczona na fotelui ginekologicznym ze sciagnietymi gaciami,wiec prawie nie wyladowałam z bolu na suficie. polecila mi zebym zrobiła miliardy badań bo mam mnostwo przeciwskazań do ciazy wiec wysłam i oczywiscie leniwie zaczelam te badania robic,a po prau miesiacach byłąm wciazy-teraz mam coreczkę,zdrową(!) i ja jestem zdrowa. do baby juz wiecej nie poszłam. tak wiec niezawsze warto wierzyc lekarzowi.

Gość kwas foliowy
22 lata hmmmmm ja urodziłam pierwsze dzieco mając 25 lat i powiem Ci, że było chwilami ciężko ..... byłam po studiach, 2 lata po ślubie, mieliśmy już mieszkanie - idealne warunki na pierwsze dziecko - jednak wpadłam w depresję poporodową i gdyby nie kochający mąż i rodzina nie wiem jakby się wszystko potoczyło ..... więc jeśli wahasz się w jakiejś z tych rzeczy zastanów się czy oby na pewno jesteś gotowa na dzieciątko - pamiętaj życie matki zmienia się o 180 stopni - nie za bardzo jest miejsce na JA - większość czasu zabiera Ci dziecko ......

Gość kwas foliowy
no i zgadzam się z moją przedmówczynią - nie koniecznie lataj po lekarzach - warto isc zrobic cytologie i nie musisz chwalic sie ze planujesz dzieck obo naciagna Cie na mase badan - jak juz bedziesz w ciazy to wszystkie potrzebne badania w trakcie bedziesz miala na NFZ

Gość aaassswe
Zwykłe USG i cytologia i jak dawno nie miałaś, albo wcale, to ogolna morfologia, ale jak się czujesz ok, to można odpuścić...i styknie, na początek.

przeciez to nie ma reguly na to ile trzeba miec lat aby zajsc w ciaze. jedna bedzie gotowa w wieku 20 a druga po 30stce. wiec jesli sie kochaja, wiedza ze chca byc razem to po co slub? nie kazdemu jest to potrzebne. znam takich co hajtali sie z wielkiej milosci a po 2 latach juz po rozwodzie byli...

Gość niunia---
Wiec takie podstawowe badania i nie mowic ze staram sie o dziecko?

Gość aaassswe
jak chcesz, to powiedź. ale szczególnie USG to polecam zrobić.

Gość wydaje mi sie
podstawowe badania ktore przepisac ci moze lekarz ogólny a gin niech ci zrobi cytologię achwalic sie ze planujesz ciaże lepiej nie mowic tego bo zaraz aferę wywołasz a pracujesz?(bo nei doczytałam moze) jesli pracujesz to sie lepiej tym nie chwal bo zaraz cie z pracy zwolnią. o planowanej ciazy,lub juz zaistniałej ciąży do pierwszego trymestru lepiej nikomu nie mow,jedynie najblizszym.

Gość kwas foliowy
mnie też pobolewał brzuch jak na @ ale wiedz, że każda kobieta inaczej znosi ciążę i jej objawy ...... ja jak szłam do lekarza to była zwykła kontrola podwozia, akurat przypadał czas cytologii więc się załapałam, planowaliśmy dziecko lecz nie mówiłam o tym gienkowi, w pracy badania okresowe zawsze miałam dobre, więc nie byłam w strachu, że coś mi dolega, ale jeśli masz wątpliwości idź do lekarza i porozmawiaj z nim - nie zawsze trafia się podła szuja - ja miałam na NFZ świetnego gienka

Gość niunia---
A moj chlopak musi jakies badania zrobic?

Gość tego sie tak nie da poprostu
jeszcze sie nie zaczelas starac a juz panikujesz bosheeeee:o nie przesadzaj

Gość niunia---
Poprodtu zalezy mi i chce wiedziec czy jestem zdrowa . Ogolne badania czyli mocz , krew , cukier mam wporzadku , mialam te badania trzy miesiace temu

Gość aaassswe
Dziewczyna poważnie podchodzi do tematu i dobrze! jak robiłaś ogólne badania kwi niedawno, to już nie rób, nie ma sensu. radzę to USG bo masz nieregularne cykle, więc może jakaś np.torbiel się czaić...

Gość niunia---
Wole zaplanowac ciaze i wszystko wiedziec niz wpasc i o niczym nie miec pojecia

Gość aaassswe
Masz rację! Ale wiesz, podstawowe badania ginekologiczne wystarczą na początek, tez nie ma co przeginać.