Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hhfghffghfghgfghghfghg

kapusta z grochem

Polecane posty

Gość hhfghffghfghgfghghfghg

hej... mam do was pytanie... odnośnie takiej prawdziwej polskiej kapusty z grochem jak ja zrobić.. :) z tego co pamiętam jak rodzice robili to wiem, że była tam taka fasola taka duża i ziemniaki.. jakieś skwarki tez były.. możecie mi napisać jak zrobić taka kapuchę z grochem ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość arabella***
nie wiem, mój tatuś to robił czasami chyba na kiszonej kapuście. Nie było złe :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lena #
wpisz w google i ci wyskoczy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hhfghffghfghgfghghfghg
właśnie nie...bo mi wyskakują beznadziejne przepisy ze składnikami których tam nie było..ale wyczytałam że fasola się musi moczyć całą noc więc pozamiatane :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość arabella***
jaka fasola??/ czego nie rozumiesz we frazie KAPUSTA z GROCHEM???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hhfghffghfghgfghghfghg
mówię że zamiast grochu ma być fasola..ale chuj i tak nie robię bo za długo . nara

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ladaco jest z wami
przecież teraz dodaje się fasolę z puszki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hhfghffghfghgfghghfghg
z puszki ?? można? to będzie tak samo dobre ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ladaco jest z wami
i osobno podsmaża się kapustę a potem się je łączy z fasolą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ladaco jest z wami
10 razy krócej:classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ladaco jest z wami
jak nie było fasoli w puszce za komuny się namaczało i gotowało fasolę lub groch teraz się idzie na łatwiznę bo szkoda czasu a smak ten sam a może nawet lepszy:classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ladaco jest z wami
tylko fasolę odcedź

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kapusta kiszona + grosz niełuskany + słonina, sól pieprz do smaku. Groch należy namoczyć w wodzie, najlepiej na noc. Kapustę gotujesz w wodzie, w takiej ilości, aby ją przykryła. Gotujesz ok. 40 minut na małym ogniu / od zagotowania /. W oddzielnym garnku gotujesz groch, lekko posolony, aż się zacznie rozpadać. Nie może być dużo wody w nim, lepiej dolać w trakcie gotowania wody niz ma być z tego zupa. Ma być w miarę gęste. Kapuste ugotowaną odcedź, a nawet odciśnij, ma być lekko mokra. Wrzucasz do kapusty, groch, dobrze wymieszaj, i na małym ogniu grzej, często mieszając. W tym samym czasie trzeba stopić słoninę pokrojoną w kostkę i wysmażyć skwareczki. Jak już wszystko będzie ok, wlewasz tłuszcz wraz ze skwarkami, znowu dobrze wymieszać, trzymać cały czas na gazie , musi się wszystko dobrze zagrzać i mieszać często, bo lubi się przypalać. Do smaku dodaj soli i pieprzu. To nie może być mdłe. Smacznego. Taką kapustę można zamrozić, a odsmażana jest jeszcze lepsza niż świeżo ugotowana.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×