Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hhfghffghfghgfghghfghg

kapusta z grochem

Polecane posty

hej... mam do was pytanie... odnośnie takiej prawdziwej polskiej kapusty z grochem jak ja zrobić.. :) z tego co pamiętam jak rodzice robili to wiem, że była tam taka fasola taka duża i ziemniaki.. jakieś skwarki tez były.. możecie mi napisać jak zrobić taka kapuchę z grochem ??

Gość arabella***
nie wiem, mój tatuś to robił czasami chyba na kiszonej kapuście. Nie było złe :)

Gość lena #
wpisz w google i ci wyskoczy

właśnie nie...bo mi wyskakują beznadziejne przepisy ze składnikami których tam nie było..ale wyczytałam że fasola się musi moczyć całą noc więc pozamiatane :O

Gość arabella***
jaka fasola??/ czego nie rozumiesz we frazie KAPUSTA z GROCHEM???

mówię że zamiast grochu ma być fasola..ale chuj i tak nie robię bo za długo . nara

Gość ladaco jest z wami
przecież teraz dodaje się fasolę z puszki

z puszki ?? można? to będzie tak samo dobre ??

Gość ladaco jest z wami
i osobno podsmaża się kapustę a potem się je łączy z fasolą

Gość ladaco jest z wami
10 razy krócej:classic_cool:

Gość ladaco jest z wami
jak nie było fasoli w puszce za komuny się namaczało i gotowało fasolę lub groch teraz się idzie na łatwiznę bo szkoda czasu a smak ten sam a może nawet lepszy:classic_cool:

Gość ladaco jest z wami
tylko fasolę odcedź

kapusta kiszona + grosz niełuskany + słonina, sól pieprz do smaku. Groch należy namoczyć w wodzie, najlepiej na noc. Kapustę gotujesz w wodzie, w takiej ilości, aby ją przykryła. Gotujesz ok. 40 minut na małym ogniu / od zagotowania /. W oddzielnym garnku gotujesz groch, lekko posolony, aż się zacznie rozpadać. Nie może być dużo wody w nim, lepiej dolać w trakcie gotowania wody niz ma być z tego zupa. Ma być w miarę gęste. Kapuste ugotowaną odcedź, a nawet odciśnij, ma być lekko mokra. Wrzucasz do kapusty, groch, dobrze wymieszaj, i na małym ogniu grzej, często mieszając. W tym samym czasie trzeba stopić słoninę pokrojoną w kostkę i wysmażyć skwareczki. Jak już wszystko będzie ok, wlewasz tłuszcz wraz ze skwarkami, znowu dobrze wymieszać, trzymać cały czas na gazie , musi się wszystko dobrze zagrzać i mieszać często, bo lubi się przypalać. Do smaku dodaj soli i pieprzu. To nie może być mdłe. Smacznego. Taką kapustę można zamrozić, a odsmażana jest jeszcze lepsza niż świeżo ugotowana.