Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szczęśliwa :)

100 zł na święta, jak mam je wyprawić?

Polecane posty

szkoda gadać, da się wyprawić święta za 100 zł?? śmiać się czy płakać? i jak ja mam się cieszyć z świąt :(

jak ktoś potrafi wyprawić z tego ochłapu święta to proszę o przepis bo mi ręce opadają :(

kup sobie rybkę chleb i barszcz w papierku-na slodko zrob kluski z rodzynkami i makiem a pół litra wódki.zapijesz by nie pamiętać,że tak beznadziejnie....:)

Gość Don Oskaro
Nie obchodź świąt, te święta to z okazji urodzin Żyda.

Gość jhgjhgj
kompot z jablek barszcz torebki plus uszka mrozone ryba po grecku makaron z makiem sledzie nie przesadzaj, za 100 zl spokojnie cos zrobisz makaron nie kosztuje 20 zl a ryba 50

Gość a na ile osób?
wydaje mi się, ze da radę

Gość granatowakroowa
u mnie nie robi się 12 dań.więc tak drogo nie wychodzi. Zupa grzybowa z ryżem,albo barszcz z torebki z uszkami,na drugie ziemniaki,karp smazony,kapusta z grzybami,kompot z suszu. Nie masz szans na żadne dodatkowe grosze? ile osób masz na święta?

na 3 osoby Barszcz z torebki z uszkami to dobry pomysł mała rybka też Jak czytam ile ludzie na święta wydaja to aż mi przykro, wystarczyło by mi 300 zl ale jakoś musze dać rade ale o prezentach wszyscy muszą zapomnieć

a na ile osób te święta? no i na pewno masz jakieś zapasy w domu? mąka, cukier, olej, makaron, przyprawy... barszczu nie kupuj z torebki, to syf i wcale nie taki tani, kilo świeżych buraczków kosztuje 1-1.20zł czosnek, na pewno masz w domu i przyprawy żeby doprawić. uszka mrożone też badziew, zrób sama a wyjdzie Ci więcej i będą przynajmniej smaczne. jak nie masz suszonych grzybów, to nawet z pieczarek mozna zrobić, do tego cebulka i farsz gotowy. kapusta kiszona też nie jest droga, a już tym bardziej groch do kapusty. ryby kup mrożone, kto powiedział że to musi być świeży karp? pierogi ruskie to też nie duży koszt, ziemniaki plus trochę sera białego i cebulka. pierogi z kapustą też drogo nie wyjdą wiecej napisze jak napiszesz na ile osób te święta mają być i kto na nich będzie? czy chodzi Ci tylko o wigilię, czy też o całe święta?

szczęśliwa :) a to nie ty przed chwilą prosiłaś o pożyczkę 300zł na święta?

chyba jednak nie poszła i naciąga dalej-w tamtym temacie powklejałam linki z jej innymi wątkami-wszędzie ta sama magiczna kwota 300zł

Gość Bigos ze slodkiej kapusty albo
kwasna nie jest taka droga, z kielbasa zwyczajna i pieczarkami sledzie w platach w cebuli inna ryba np. mintaj zamiast karpia pierniczki albo jakies tanie ciasto, np. babka pierogi sa tanie w netto buraki na barszcz 1zl Salatki raczej nie robimy bo droga, kupimy ogorki konserwowe Do tego jakas ogonowka (w moim sklepie wedliny nakrojone rano po poludniu sa tansze) + jajka na twardo + majonez Prezenty: jakis lakier do paznokci za 2zl, herbaty owocowe, czekolady ok. 1,30 (symboliczne) Powinno starczyc na 3 osoby

Jak tak czytam wasze przepisy to nie wydaja się drogie a smacznie brzmią :D myśle że skromnie ale dam rade :D jak słuchałam w radio że przeciętny polak wydaje min 1000 zł na święta to aż mi się buzia otworzyła :D wow! Ps nie to nie ja pisałam o jakąś kase, wiem że sporo tu takich, ja dam sobie rade tylko pomysłów na tanie dania świąteczne mi zabrakło

Szczęśliwa kilka propozycji 1. barszcz z uszkami, tak jak pisałam zrób sama barszczyk i uszka, barszczu zrób więcej będzie też na obiad na 1 dzień świąt. 2. ryba, ale nie kupuj w markecie na promocji, bo tam jest 50% lodu, więc tak naprawdę płacisz za wodę, dobre są mintaje w kostce w biedronce, 6 sztuk za 10 złotych ale praktycznie zero glazury. samo mięsko i nie mielone a w kawałkach. rybkę opanierować w jajku i bułce, do tego ziemniaczki i buraczki z barszczu utarte i ewentualnie doprawione. 3. kapusta z grochem, też można więcej zrobić, a na drógi dzień dodać do tego kiełbaskę i przecier i taki bigosik. aha, groch kupuj luzem, nie pakowany bo wiadomo pakowany jest droższy, to samo kapusta kiszona z beczki jest tańsza jak w woreczkach. pierogów też możesz narobić więcej. u nas się jeszcze zawsze robi pierogi z jabłkami ale takie pieczone w piekarniku. 4. na kompot z suszek można kupić owoce na rynku, kup po trochu jabłek, gruszek i sliwek. suszek nie trzeba Ci dużo na kompot. do tego jakaś niedroga sałatka i ciasto. na pewno dasz radę. 100 złotych to nie mało na 3 osoby. moja mama na święta wydaje 200-300 złotych w tym że na wigilii jest 10-15 osób i na święta minimum 8 osób. nie ma co szaleć. kup jakiegoś kurczaka, to będzie można upiec w drugi dzień świąt, bo w pierwszy zjecie po kolacji wigilijnej.

Gość gość
Filozofia jajka w majonezie 8zl Ryba po grecku 13zl Sledzie ze sloika albo w smietanie z pudelek mozna dwa rozne smaki 12 zl Salatka warzywna gotowa ok 1 kg 15z Zrobisz z warzyw ktore ci zostana z ryby i jajek w majonezie Uszka albo pierogi 6 zl Ja to robie dla 4 osob i styka to tylko kolacja nie wesele za reszte kup dziecku cukierki do paczki na swieta i co da sieda

Gość gość
Nie załamuj się, te świąteczne potrawy nie sa takie drogie:) najdroższa jest ryba i mięsko gdybyś chciała zrobić 1 i 2 dzień świąt.. Kapusta, buraki, ziemniaki, do miesa kluski, pare śledzików z cebulką i ogórkiem np.. zrobisz więcej kapuchy i już możesz zrobić pierogi lub krokiety. I Wystarczy:) Ja też nie robie 12 potraw dlatego ze tego jest po prostu zbyt dużo by jednego wieczoru zjeść:)