Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ModelSizePrice24

Umowa-zlecenie a ubezpieczenie

Polecane posty

Gość ModelSizePrice24

Od stycznia rozpoczynam pracę na umowę zlecenie? Wraz z końcem września przestałam być studentką. Co z ubezpieczeniem? Mogę wykupić sobie jakieś ubezpieczenie zdrowotne w prywatnej firmie, typu AXA, Generali? Dopiero po okresie próbnym będę mogła przejść na etat, a do tego czasu wolałabym mieć jakieś ubezpieczenie, bo nigdy nie wiadomo co się może zdarzyć.

Gość chwila chwila
Na umowie zlecenie sa odprowadzane teraz obowiązkowe składki zdrowotne rentowe itp.Jedyna nieobowiązkową jest składka chorobowa czyli ta od L 4 .

tak na umowie masz : ) beda odprowadzac składki a co do emerytalnych to nie wiem jak tam masz : ) popytaj sie

Gość ModelSizePrice24
czyli bedac na umowie zleceniu mam tak samo ubezpiecznie zdrowotne jak bedac na etacie? Wiem to ze skladki na ubezpiecznie emerytalne nie są odprowadzane przy umowie -zleceniu ;)

Gość chwila chwila
W przypadku gdy umowa zlecenie będzie stanowiła jedyne źródło dochodów , będzie podlegała obowiązkowo ubezpieczeniu emerytalnemu, rentowemu oraz zdrowotnemu. Ubezpieczenie wypadkowe jest obowiązkowe od 01.01.2010. Dobrowolne będzie tylko ubezpieczenie chorobowe w przypadku , którego trzeba złożyć odpowiedni wniosek w celu objęcia tego typu świadczeniem. Ubezpieczenie chorobowe należy rozważyć jeżeli planujemy świadczenie w okresie macierzyństwa lub chcemy się zabezpieczyć w razie choroby.

Gość ModelSizePrice24
dziękuję bardzo za szczegółową informację ;)

Gość jedynie do emerytury
ci sie nie liczą lata pracy i kasa terz nie jest odprowadzana na twoja emeryture

Gość feear
Nie wiem, jak was, ale mnie przeraża stan polskiej służby zdrowia. Z mężem postanowiłam zabezpieczyć się dodatkowo ubezpieczeniem zdrowotnym (prywatna opieka). Nawet nie sądziłam, jakie są teraz świetne pakiety do dyspozycji. Podpisałam umowę za pośrednictwem specjalistów od polisadlaciebie.com. Korzystałam już z wizyt domowych, ze szczepień i z realnych konsultacji lekarzy specjalistów (właściwie od ręki). 24 h udostępnili mi infolinię. Rodzinny pakiet jest tańszy od indywidualnego. Ochrona prawidłowa. Korzystam często, nikt nie ma zastrzeżeń.