Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytający sółdzielca

pytanie do właścicieli lokali własnościowych spółdzielczych

Polecane posty

Gość pytający sółdzielca

cos się ostatnio mówi o przekształcaniu przez właścicieli mieszkań spółdzielczych własnościowych w odrębną własność. Oczywiście wiążą się z tym koszty nie byle jakie. Czy ktoś coś wie, jaka jest różnica w tych własnościach i czy takie wyodrębnienie jest jakimś gwarantem w razie bankructw spółdzielni?

nic o tym nie słyszałam mam spółdzielcze własnościowe, spółdzielnia raczej ma się dobrze grunt pod blokiem nie jest wykupiony ale to chyba za trudne na moją chorą główkę ;)

Gość eeewrfedrgdfhgfgjui
ewa grunt pod blokiem jest wykupiony ma go spoldzielnia. jest tylko nie podzielony tzn nie wyodrebniony pod kazda ksiege wieczysta do mieszkania. po przeksztalceniu grunt nie bedzie twoja wlasnoscia a bedziesz go miala w uzytkowaniu wieczystym. wiec nie placi sie nic potem tylko inaczej w czynszu. a tak to tylko za formalnosci.

Nie każda spółdzielnia jest włascicielem gruntu na którym jest polożona nieruchomość. Osobiscie uważam, że 90% spółdzielców nie dość, że nie wie o czym mówi to dodatkowo nie dba o swoje interesy.Olewa zebrania i godzi się na dziadostwo i nadużycia. A można sm prowadzić na światowym poziomie.

W przypadku bankructwa sm kazdy spółdzielca odpowiada tylko do wysokości swojego udziału wpłaconego przy wstępowaniu do sm.

Gość jak wykupisz masz pełną
własność, czyli plusy i minusy minus - nie dostaniesz dodatku mieszkaniowego jesli masz niskie dochody plus - jesteś pełnoprawnym współwłascicielem nieruchomości. koszty eksploatacji powinny byc takie same w obu przypadkach koszt takiej operacji nie jest powalajacy, rzędu 1000-2000 pln

Gość bfb tbthn
eeewrfedrgdfhgfgjui po przeksztalceniu grunt nie bedzie twoja wlasnoscia będzie, w części ułamkowej odpowiadającej wielkości mieszkania

I nie coś się ostatnio mówi, tylko od 2005 roku kiedy to weszła w życie nowelizacja ustawy o sm. Koszt usługi był podyktowany przez ministerstwo finansów,bodajże 3/4 najniższej krajowej, w praktyce ok 800 zeta, włącznie z wpisem do Ksiegi Wieczystej. Teraz nie wiem, bo zmiany miały być.

Koszty eksploatacji mogą być wyższe, bo np rezygnując z członkostwa nie można korzystać z pożytków z nieruchomości wspólnej (lokale użytkowe)

Gość pytający sółdzielca
no dobra, ale dalej nie rozumiem, po co wodrębniać swoją własność. Chodzi mi o to, czy taka operacja daje mi gwarancję, ze w razie jakiejś "ruchawki" nie utracę własności kupionej za ciężko zarobione pieniadze (rynek wtórny). Wszystkiego mozna się w naszym kraju spodziewać słuchając wiadomości, m.in. o "ruchach" w sprawie pełnopłatnych recept - PARANOJA!

Gość bfb tbthn
amita te zmiany, o których piszesz weszły wraz z początkiem 2010 r. - tamte przepisy już nie obowiązują, bo okazały się niezgodne z konstytucją. czyli te wykupy za przysłowiową złotówkę odeszły w niepamięć już 2 lata temu

amita - bajki opowiadasz wykupując pełna własnośc nie rezygnuje sie przeciez z członkostwa w spółdzielni to raz budynek może byc postawiony na gruncie w dzierżawie wieczystej - a wtedy nie stajesz się włascicielem gruntu ale jego dzierżawcą i kasę za dzierżawę odprowadzasz samodzielnie do miasta - to dwa a trzy - nie wiadomo co nas czeka, więc jesli nie planujesz komornika na karku, to lepiej jest mieć chyba pełna własność z KW niz prawo do...

Gość bfb tbthn
mając odrębną własność jesteś właścicielem, nie odpowiadasz za długi spółdzielni, a twój lokal nie podlega egzekucji komorniczej , w razie gdyby taki los spółdzielnię spotkał

Gość bfb tbthn
jak wykupisz masz pełną to mając prawo do... nie można mieć KW?

Np napisałam :) a wiem, że notariusze często namawiają żeby nie być członkiem spółdzielni. Właśnie planując komornika lepiej mieć pełną własność. Niż prawo do...to tylko slogan,bo zasadniczo różnic nie ma.

Gość bfb tbthn
ja to wiem, ale "oczywiście..." chyba nie :-)

Gość bfb tbthn
:-D miało być "jak wykupisz..."

Gość kajotka 22222
ja mam spółdzielcze własnościowe mieszkanie ale nie jestem członkiem spółdzielni bo nie muszę przecież...

a wiem, że notariusze często namawiają żeby nie być członkiem spółdzielni. No to robią ludzi w balona, bo tylko członkowi spółdzielni przysługuje prawo do pozytków z mienia spółdzielni to mając prawo do... nie można mieć KW? - mozna, ale włascicielem nieruchomosci nadal pozostaje spółdzielnia Właśnie planując komornika lepiej mieć pełną własność. kolejna bzdura... komornik musi ZNALEŹĆ majatek z którego ściągnie. pierwsze co zrobi - sprawdzi KW. A jak nie masz KW to raczej nie bedzie pisał po wszystkich spółdzielniach w tym kraju czy przypadkiem nie masz tam mieszkania...

Gość bfb tbthn
A jak nie masz KW to raczej nie bedzie pisał po wszystkich spółdzielniach w tym kraju czy przypadkiem nie masz tam mieszkania... zdziwiłbyś się :-P nie wiem w takim razie, po co to dodawanie "z KW" we fragmencie: to lepiej jest mieć chyba pełna własność z KW niz prawo do...

Gość kobietka po 30
amita ,,Właśnie planując komornika lepiej mieć pełną własność" Możesz mi napisać dlaczego ? Przecież chyba tylko wtedy komornik zajmie mieszkanie? Nie wiem,czy dobrze to rozumuję :-)

Poczytaj o eksmisjach. Własnościowe- czyli prawo własności, a spółdzielcze, bo zarządzane jak spółdzielcze.Sorki,z egzekucją-wziełam tylko pod uwagę egzekucję za długi wobec spółdzielni.

Gość cos takiego w GP
w gazecie prawnej jest o dlugach spoldzielni, tylko trzeba sie zalogowac, jutro popatrze, dzis juz pozno, ale moze byc ciekawe. Lokatorzy placa za dlugi spoldzielni http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/556774,spoldzielcy_placa_komornikowi_czyli_walka_z_dlugami_spoldzielni_mieszkaniowej.html

zdziwiłbyś się nie wiem w takim razie, po co to dodawanie "z KW" we fragmencie: to lepiej jest mieć chyba pełna własność z KW niz prawo do... no to raczej mało mozliwe, jesli ma sie mieszkanie w którym sie nie jest i nie było zameldowanym :P Po to, że nie istnieje pełna własnośc BEZ KW

amita Poczytaj o eksmisjach. no z tego co wiem, to sie SPORO ostatnio w eksmisjach zmieniło :O

Lokatorzy płacą za wszystko, jak wszędzie.Chyba nkt nie myśli,że zarzadzający płaci z własnej kieszeni? jedno co mnie dziwi niezmiernie.Każdy narzeka a na walne przychodzi 5 osób.Dodatkowo nie zapoznając się z dokumentami.

Gość kobietka po 30
amita tak też myślałam... Ja kompletnie nie mam pojęcia o spółdzielniach,bo nigdy nie miałam z nimi do czynienia. Mojemu byłemu mężowi komornik wpisał się na hipotekę-mieszkanie w bloku.Co dalej? Zlicytuje to mieszkanie,czy nie może?