Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość święta święta i po

święta tuż tuż-menu

Polecane posty

Gość święta święta i po

macie już menu na wigilię i święta ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Miraculum5
Ja nie mam... Spędzamy święta bez rodziny, tylko we 3, ja, mąż i maleństwo. Ja niewiele mogę jeść, jak to karmiąca, czasu na gotowanie też za wiele nie mam. Będę robić barszczyk czerwony chociaż ciut dla męża, zrobię rybę po grecku, uszka jak będę mieć czas, jak nie, to kupię... Zrobiłabym kilka chociaż krokietów z pieczarkami i jajkiem, ale wątpię czy mała mi pozwoli i przespi grzecznie kilka godzin pod rząd :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gbbn
o ja się dołączam do pytania ja na razie wiem jakie zrobię ciasta...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość święta święta i po
a jakie ciasta robisz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jakie ciasta
-dobre -makowo jabłkowe orzechowiec napoleonkę i sernik pbowiązkowo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gbbn
na pewno piernik :) sernik, shrek, 3bit, i ostatnio znalazłam przepis na takie ciasto bajka a no i jeszcze makowiec nie wiem czy coś jeszcze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gbbn
do jakie ciasta: a ja robi się makowo jabłkowe???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gbbn
a jutro biorę się za pieczenie ciasteczek :) a ze słonych rzeczy to sałatka jarzynowa ryba po grecku ryba po japońsku jakąś kaczkę chce w tym roku upiec i w galarecie jakąś rybkę jeszcze...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jakie ciasta
makowo jabłkowe-pó70 deko jabłek na tarce do tego 70 deko mielonego maku.ubijasz szklankę cukru z 5 jajami i połową kostki masła do tego dodajea mak i starte jabłka oraz pół szklanki kaszy manny jak lubisz to rodzynki orzechy aromat jakiś itp. mięszasz to wszystko łyżką i do piekarnika na ok. godz.na 180 stopni. mnie smakuje bardzo jest wilgotne nawet jak dłużej postoi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jakie ciasta
aha i nie ma szans na zakalec nawet jak ktoś jest laikiem w pieczeniu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gbbn
aha :) a co robicie ze słonych rzeczy??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jakie ciasta
ze słonych to rogaliki drożdżowe z pikantnym nadzieniem pieczarkowym śledzie w pomidorach na ostro pieczarki w cieście sałatkę z pora i pieczarek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nestea......
a co robicie na swieta z mies bo szukam inspiracji :) ma byc smacznie i szybko ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nestea......
bo poki co mam zamrozony tylko bigos.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość święta święta i po
no właśnie nie wiem i pytam :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gbbn
hmm... to ja znowu zapytam jak robi się te rogaliki drożdżowe z pikantnym nadzieniem pieczarkowym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jakie ciasta
z mięs to schab trzeba go rozkroić nie w plastry a na prostokąt posmarować ziołami według upodobań rozłożyć plastry wędzonej lub zwykłej szynkii zrolować upiec w rękawie do pieczenia najlepiej- lub odfiletować 2 kurczaki natrzeć czosnkiem i solą włożyć jeden w drugi spiąć wykałaczkami i upiec

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jakie ciasta
rozpuszczasz pół paczki drożdży w pół szklanki letniego mleka ubijasz 4 jaja ze szczyptą soli rozpuszczasz pół szkl. masła do tego ok.kilo mąki zarabiasz z tego drożdzowe i do wyrośnięcia w tym czasie pieczarki zcierasz na tarce na dużych oczkach tak.ok.kilograma dusisz to z odrobiną oleju solą pieprzem i czili na koniec posiekana zielona pietrucha ciasto jak wyrośnie wałkujesz na okręgi to tniesz nożem na trójkąty na każdy trójkąt pieczarki i zwijasz w rogaliki trochę jaest roboty ale wychodzi dużo i można jeść na zimno albo na chwilę przed podaniem do mikrofali i na ciepło np. z barszczem czerwonym a i pieczesz ok.25 minut w 180

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tryczkaaaaaaaa
Karkówka duszona: karkówkę kroisz w dość cienkie plastry. Przyprawiasz porządnie delikatem i ziołami, i do lodówki na noc, żeby przeszło przyprawami. Obtaczasz karkówkę w mące i delikatnie obsmażasz z obu stron, tylko chwilę, żeby zamknąć w środku soki. Układasz w naczyniu żaroodpornym, zasypujesz na górę dwoma pokrojonymi w półksiężyce cebulami, zalewasz bulionem z jednej kostki rosołowej tak, aby całość była 'zakryta' bulionem. Do piekarnika na bite 2h. To się sobie tam dusi. REWELACJA. To jedyna postać pod jaką akceptuję karkówkę. Łatwe i smaczne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja nie wyobrażam sobie w tym roku świąt,zawsze na wigilię szliśmy do babci.zawsze to ona przygotowywała wszystkie pyszności-barszcz z uszkami,racuszki,kluski z makiem.............ale niestety moja ukochana babcia odeszła miesiąc temu ...te święta będą już zupełnie inne ..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gbbn
fajne te rogaliki chyba spróbuje zrobić dzięki za przepis

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×