Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sercabicccie

Jezus to nie Bóg,tylko syn Boży!!!

Polecane posty

Gość sercabicccie

Czyz nie? Dlaczego religia katolicka nazywa Jezusa Bogiem?? Jezus to Jezus...a Bóg to Bóg-jego ojciec!

Gość mzxzxz
ja jestem katolikiem i tez uwazam ze Jezus to Jezus,a Bog to Bog

Gość sercabicccie
allium Nie

Gość uvczepan
W Ewangelii Jana 17:3 (BT) „( Jezus rzekł w modlitwie do Ojca:) „A to jest życie wieczne:, aby znali Ciebie, jedynego, prawdziwego Boga, i Tego, którego posłałeś, Jezusa Chrystusa. Jedynym prawdziwym Bogiem Jezus nie nazwał siebie, tylko swego Ojca w niebie. Czy Jezus mógłby kłamać, albo w jakikolwiek sposób zaciemniać prawdę? A w 1 Liście do Koryntian 8: 5, 6 czytamy: „A choćby byli na niebie i na ziemi tak zwani bogowie jest zresztą mnóstwo takich bogów i panów- dla nas istniej tylko jeden Bóg Ojciec, od którego wszystko pochodzi i dla którego my istniejemy, oraz jeden Pan Jezus Chrystus, przez którego wszystko się stało i dzięki któremu także i my jesteśmy

Gość sercabicccie
jestem katolikiem,ale z tym ze Jezus jest Bogiem sie akurat nie zgadzam...

Gość myszaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
"są trzy osoby boskie (...)"

Gość wiecie??????????
Bog jest tylko jeden,na imie ma Jahwe

ale i tak mówi Pismo : (8) Rzekł do Niego Filip: Panie, pokaż nam Ojca, a to nam wystarczy. (9) Odpowiedział mu Jezus: Filipie, tak długo jestem z wami, a jeszcze Mnie nie poznałeś? Kto Mnie zobaczył, zobaczył także i Ojca. Dlaczego więc mówisz: Pokaż nam Ojca? (10) Czy nie wierzysz, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie? Słów tych, które wam mówię, nie wypowiadam od siebie. Ojciec, który trwa we Mnie, On sam dokonuje tych dzieł. (Ew. Jana 14:8-10, Biblia Tysiąclecia)

Więc jest jeden Bóg pod trzema postaciami (Trójcy Św)

Gość jak przenies,
Bóg ojciec Syn Bozy Duch Swiety

Gość bujdsie
trojca sw.to wymysl katolikow

może i wymysł Katolików, może i nie - ale o tym właśnie wyznaniu rozmawiamy.

Gość to zrozumiałe i nic dziwnego
14. Stworca z blyskiem w oku podniosl glowe, widac bylo, ze podjal decyzje. 15. I rzekl: "Mam plan". * * * 1. Gdy Wszechmogacy wypowiadal te slowa, stalo się cos dziwnego: 2. Stworca nie byl juz sam. Obok stal drugi Stworca, calkiem do niego podobny, ale duzo, duzo mlodszy, o lnianych wlosach i blond brodzie nie wysmarowanej zoltkami jaj. 3. Nad nimi fruwal trzeci Stworca podobny do nich jak dwie krople wody, czyli tak, jak podobny jest golab do Boga, ktory stworzyl czlowieka na swe podobienstwo; ten trzeci Bog mial postac i wielkosc golebicy, czyli damskiego golebia, unosil sie na bialych skrzydlach i wydalal biale gowienka, a aniolowie bili sie, by moc zebrac odrobine boskiej substancji. 4. Bog widzial to i byl zadowolony. 5. Bylo dokladnie tak, jak sobie zaplanowal. 6. Od tej chwili nie by juz po prostu Bogiem, stal sie: Bogiem Ojcem, choc od zarania dziejow zawsze byl Bogiem Ojcem, 7. Ale byl tez Synem Bozym, ktory zaistnial w tym momencie i ktory od tej chwili istnial od poczatku wiecznosci. 8. A obaj byli jednoczesnie Duchem Swietym, a Duch Swiety byl zarazem kazdym z nich z osobna i nimi trzema razem, 9. Mozna ich bylo ustawiac trojkami na wszystkie mozliwe posoby, jednego na drugim, jednego w drugim, na waleta, w trojkat, w gwiazde, jak ruskie lalki. 10. Suma zawsze dawala trzy i zarazem jeden 11. I od chwili, kiedy postanowili byc, istnieli od poczatku wiecznosci, 12. Ale na moment przed ta chwila ich wiecznosc jeszcze sie nie zaczela. 13. Nazywa sie to dogmatem Trojcy Swietej. Nikt nie moze pojac dogmatu. 14. Chyba ze sie jest Bogiem 15. Lub zalanym w pestke.

Askoro wierzysz w Boga , a Biblia mówi wyraźnie ,zę do Boga możemy dostać się TYLKO przez Jezusa , to jak możesz w Niego wątpić ?

Gość omijijo
Nikomu nie bronię wierzyć w to, w co chce, ale nie wiem czy zdajecie sobie sprawę, że wiara jest tylko po to, żeby trzymać ciemnogród w ryzach. Każda wiara została wymyślona i wprowadzona po to, żeby w jakiś sposób zapanować nad ludźmi i wprowadzić do społeczeństw jakieś reguły (np. 10 przykazań). Była to najskuteczniejsza metoda wpojenia ludziom jakichkolwiek wartości, którymi powinni się kierować. Teraz ludzie mówią o tym, że postępują zgodnie z jakimiś zasadami, ale kiedyś ludzie nie mieli takich zasad i dlatego należało jakoś ich ucywilizować. Prawa "boskie" były we wszystkich wierzeniach jeszcze zanim powstały prawa stworzone przez ludzi, a prawa stworzone przez ludzi wzorowały się na prostych prawach "boskich". Dlaczego ludzie wierzą w coś czy kogoś, czego lub kogo nigdy nie widzieli i nie ma żadnego namacalnego dowodu na jego istnienie? Dlatego, że ludzie zawsze bali się i boją nieznanego. Nie wiedzą co ich czeka po śmierci i starają się przynajmniej zapewnić sobie jakąś nadzieję. Teraz z trochę innej beczki. Często ludzie mówią, że wierzą i bronią tej wiary, bo to wiara ich ojców, dziadów i pradziadów.... Więc cofnijmy się (przykład Polski) do czasów Mieszka I. Skąd się wzięła wiara katolicka w Polsce? Mieszko I musiał przyjąć chrzest (wcześniej wyznawane były inne wiary), ponieważ katolicy wprowadzali swoją wiarę ogniem i mieczem. Nie zostaniesz katolikiem i nie ochrzcisz się, to urżniemy ci łeb i spalimy chałupę, albo całą wieś!!!! Jaka to jest wiara naszych ojców???? Zastanówcie się......

Gość kajauate
Jezus to Syn Boży a nie Bóg. Bóg Ojciec jest jeden niepodzielny. Podobna sprawa ma się chyba z Janem Pawłem II - większość z Polaków uważa go za świętego. Ja wolę uważać Go za człowieka który nie musi być świętym by być bliżej Boga. Wystarczy być człowiekiem. dlaczego w naszym narodzie jest takie parcie na to by wynieść JP2 na ołtarze? czy nie lepiej powiedzieć - zobaczcie - człowiek przez całe zycie był człowiekiem wiary - pozwólmy mu pozostać człowiekiem.

Gość 314adad
Jezus Bogiem? Madrzy Katolicy przeciez Jezus jest synem Boga,mowicie... W Imie Ojca i Syna...zreszta Biblia jest tego najwiekszym przykladem...Jezus zwracal sie do Ojca i wypelnial jego nakazy

Gość olkabolika
!!Jezus powiedział,że nie jest Bogiem. Poczytaj ewangelje św. Marka 10;17-18 gdzie pisze: A Jezus odrzekł:Czemu mnie nazywasz dobrym? Nikt nie jest dobry, tylko jeden Bóg.

Skoro Jezus nie jest Waszym zdaniem Bogiem , czyli Istotą Doskonałą , Bezgrzeszną to jaki jest sens Jego śmierci i zmartwychwstania ?

Gość gszekosz
Ksiądz nas uczył w podstawówce i później w liceum, że Bóg jest jeden a Jezus nie jest Bogiem, jest synem bożym i ma zasiąść po prawicy Boga na tronie jako jego zastępca.

Gość uróózga
allium.........z przykrością oświadczam, że teologiem NIE zostaniesz. Podstawa: Bóg - ojciec stworzyciel wszelkiego istnienia Jezus - jego syn zrodzony przez Maryję dziewicę

Gość to zrozumiałe i nic dziwnego
jaki on tam syn boży. Pedał, o wdzięki którego pobiło sie dwóch gejów, Jan i Judasz Iszkariota, a sam bidulek zadyndał na krzyżu z wyroku Piłata Poncjusza.

Gość 0-99ola
Skoro Bóg jest Istotą najdoskonalszą, może być tylko jeden, podobnie jak jeden tylko może być najwyższy szczyt w górach. Nie ma innych istot równych Jemu. Cokolwiek istnieje oprócz Boga jest Jego stworzeniem, Jego dziełem. Nie ma wielu bogów ani bóstw. Istnieje tylko jedna Istota nieskończenie doskonała, duchowa, będąca samą Prawdą i Miłością.

uróózga allium.........z przykrością oświadczam, że teologiem NIE zostaniesz. I nie mam takiej potrzeby ,ale skoro już sie wypowiadasz to moze na moje pytanie odpowiedz ? Jeśli potrafisz , oczywiście.