Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sercabicccie

Jezus to nie Bóg,tylko syn Boży!!!

Polecane posty

Gość następna chętna do
a gdzie ty usłyszałaś że Jezus jest Bogiem???? Zawsze była mowa o tym, że jest synem bozym a nie bogiem. Gdzie usłyszałaś że to bóg?

Gość to zrozumiałe i nic dziwnego
moc to jest praca w csie, więc nie picuj tu o grzechach

praca w czasie.

możliwe, ż Sobór Nicejski w 325 roku uchwalił, że Jezus jest Synem Bozym, ale moge sie mylić.

17:10 [zgłoś do usunięcia] następna chętna do a gdzie ty usłyszałaś że Jezus jest Bogiem???? Zawsze była mowa o tym, że jest synem bozym a nie bogiem. Gdzie usłyszałaś że to bóg? A ja się zastanawiam, gdzie Ty słyszałaś że jest inaczej? Jedynie, co jeszcze może Cię "usprawiedliwić" to to że jesteś Świadkiem. Bo chyba nie usłyszałaś tego na lekcji Religii.Tym bardziej że ta doktryna jest podstawą chrześcijaństwa. Co Wyście robili na lekcjach religii to ja nie wiem.. Chyba że to wina waszych pasterzy. Do nauki droga młodzieży http://pl.wikipedia.org/wiki/Tr%C3%B3jca_%C5%9Awi%C4%99ta

17:06 [zgłoś do usunięcia] gszekosz Ksiądz nas uczył w podstawówce i później w liceum, że Bóg jest jeden a Jezus nie jest Bogiem, jest synem bożym i ma zasiąść po prawicy Boga na tronie jako jego zastępca. Ksiądz zaczął negować dogmat o Trójcy Świętej. To czas chyba na zrzucenie sutanny. Chyba że Ty coś źle zrozumiałeś.

Gość aha ii ach
w katolicyzmie jest wyraźnie: są TRZY osoby boskie: Bóg Ojciec, Syn Boży i Duch Święty. Więc katolicy nie mogą protestować, że Jezus nie jest Bogiem, bo jest.

Gość naiustsr
Jezus jest synem Boga

Gość kattttaaa
ja mysle ze katolicy maja tego swiadomosc,ale nie chca mowic o tym na glos bo im nie wolno

Gość franiaaaaa
"Ja jestem drogą, prawdą i życiem. Nikt nie przychodzi do Ojca, jak tylko przeze mnie" J 14,6. " Tak bowiem Bóg umiłował świat, że Syna swego Jednorodzonego dał, aby każdy, kto w Niego wierzy, nie zginął, ale miał życie wieczne. Albowiem Bóg nie posłał swego Syna na świat po to, aby świat potępił, ale po to, by świat został przez Niego zbawiony" J 3,17 Ja się modlę do Jezusa, czy jest Bogiem czy nie

Gość mikikun
Albowiem jak Ojciec wskrzesza umarłych i ożywia, tak również i Syn ożywia tych, których chce. Ojciec bowiem nie sądzi nikogo, lecz cały sąd przekazał Synowi, aby wszyscy oddawali cześć Synowi, tak jak oddają cześć Ojcu. Kto nie oddaje czci Synowi, nie oddaje czci Ojcu, który Go posłał (Jn 5:21-23) Rzekł do nich Jezus: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Jeżeli nie będziecie spożywali Ciała Syna Człowieczego i nie będziecie pili Krwi Jego, nie będziecie mieli życia w sobie. Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym. Ciało moje jest prawdziwym pokarmem, a Krew moja jest prawdziwym napojem. Kto spożywa moje Ciało i Krew moją pije, trwa we Mnie, a Ja w nim (Jn 6:53-56). Ten, kto we Mnie nie trwa, zostanie wyrzucony jak winna latorośl i uschnie. I zbiera się ją, i wrzuca do ognia, i płonie (Jn 15:6). Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego (Mt 28:19). Łaska Pana Jezusa Chrystusa, miłość Boga i dar jedności w Duchu Świętym niech będą z wami wszystkimi! (2 Kor 13:13). To mówi Jahwe (Jr 2:5). To mówi Syn Boży(Ap 2:18). To mówi Duch Święty (Dz 21:11). Trzej bowiem dają świadectwo: Duch, woda i krew, a ci trzej w jedno się łączą (1 Jn 5:7-8).

Gość mikikun
Jestem święty po trzykroć i brzydzę się najmniejszym grzechem. Nie mogę kochać duszy, którą plami grzech, ale kiedy żałuje, to nie ma granicy dla mojej hojności, jaką mam ku niej. Miłosierdzie moje ogarnia ją i usprawiedliwia. Miłosierdziem swoim ścigam grzeszników na wszystkich drogach ich i raduje się serce moje, gdy oni wracają do mnie. Zapominam o goryczach, którymi poili serce moje, a cieszę się z ich powrotu. Powiedz grzesznikom, że żaden nie ujdzie ręki mojej. Jeżeli uciekają przed miłosiernym sercem moim, wpadną w sprawiedliwe ręce moje. Powiedz grzesznikom, że zawsze czekam na nich, wsłuchuję się w tętno ich serca, kiedy uderzy dla mnie. Napisz, że przemawiam do nich przez wyrzuty sumienia, przez niepowodzenie i cierpienia, przez burze i pioruny, przemawiam przez głos Kościoła, a jeżeli udaremnią wszystkie łaski moje, poczynam się gniewać na nich, zostawiając ich samym sobie i daję im, czego pragną. http://www.misje.diecezja.kalisz.pl/Faustyna/Slowa.htm

Gość dfhfghhgjhk
dogmat o trójcy wyraża pogląd że istnieją 3 osoby Boskie, równe sobie, bez początku i bez końca, kłóci się to niestety w wykładnia Biblijną, z wypowiedziami Chrystusa, który jest synem bożym, na fakt tego ze został zrodzony, czyli w w sposób odróżniający go od ojca, Jezus ma swój początek wskazuje ew Jana od 1 rozdziału i 1 wersetu

Gość dfhfghhgjhk
a jak pogodzić katolickie brednie z rzeczywistością?? to jak zwykle święta tajemnica, pozdrawiam ;)

to nie są 3 osoby ale jeden Bóg w 3 osobach . Tutaj trzeba wyrażać sie b. precyzyjnie, bo łatwo jest zgubić sens biblijnej nauki .

a wiara w Trójcę Św nie jest domeną tylko kościoła kat , ale wielu kościołów chrześcijańskich , gdzie podstawą jest Biblia , wyłączając ŚJ .

w Palestynie w czasach gdy żył historyczny Jezus, aż roiło sie od mesjaszy i synów bożych, a Jezus Chrystus był jednym z nich. Gdyby nie działalność misyjna Sw Pawła z Tarsu, o Jezusie, juz by dawno nikt nie pamiętał.

Gość Zdzisiek od kuz
przeczytałem tylko temat i chce wam powiedzieć że jest w któreś ewangelii taki moment że Jezus mówi że jest synem bożym i bogiem a kapłani chcą go ukamienować za bluźnierstwo w tedy Jezus odwołuje się do psalmu który mówi że wszyscy ludzie są bogami i dziećmi boga

pewnie ,ze tak , ale tylko Ten miał moc odpuszczania grzechów i wskrzeszania zmarłych . I Go wyróżnia z tłumu :)

Gość mikikun
„ Ja i Ojciec jedno jesteśmy. „ Żydzi znowu naznosili kamieni, aby go ukamienować. Odrzekł im Jezus: Ukazałem wam wiele dobrych uczynków z mocy Ojca mego; za który z tych uczynków mnie kamienujecie? Odpowiedzieli mu Żydzi, mówiąc: Nie kamienujemy cię za dobry uczynek, ale za bluźnierstwo i za to, że Ty, będąc człowiekiem, czynisz siebie Bogiem. (J 10: 31-33)

Gość fhuhh
allium a wiara w Trójcę Św nie jest domeną tylko kościoła kat , ale wielu kościołów chrześcijańskich , gdzie podstawą jest Biblia , wyłączając ŚJ . przede wszystkim jest domeną pogańska przedchrześcijańska, niemal w każdej Religi natrafić można na rożnego rodzaju trójce

Gość fhuhh
„ Ja i Ojciec jedno jesteśmy. „ Żydzi znowu naznosili kamieni, aby go ukamienować. Odrzekł im Jezus: Ukazałem wam wiele dobrych uczynków z mocy Ojca mego; za który z tych uczynków mnie kamienujecie? Odpowiedzieli mu Żydzi, mówiąc: Nie kamienujemy cię za dobry uczynek, ale za bluźnierstwo i za to, że Ty, będąc człowiekiem, czynisz siebie Bogiem. (J 10: 31-33) tak samo jak wy , żydzi kompletnie nie rozumieli o czym mówił Jezus

jak na razie odnosisz sie tylko , mocno niemerytorycznie do cudzych wpisów . Skoro taka mądra jestęś - oświeć nas :D

Gość mikikun
Odpowiedział im Jezus: Czyż nie napisano w waszym Prawie: Ja rzekłem: Bogami jesteście? (35) Jeżeli /Pismo/ nazywa bogami tych, do których skierowano słowo Boże - a Pisma nie można odrzucić (36) to jakżeż wy o Tym, którego Ojciec poświęcił i posłał na świat, mówicie: Bluźnisz, dlatego że powiedziałem: Jestem Synem Bożym? (37) Jeżeli nie dokonuję dzieł mojego Ojca, to Mi nie wierzcie. (38) Jeżeli jednak dokonuję, to choćbyście Mnie nie wierzyli, wierzcie moim dziełom, abyście poznali i wiedzieli, że Ojciec jest we Mnie, a Ja w Ojcu. (39) I znowu starali się Go pojmać, ale On uszedł z ich rąk. (40)

Gość mikikun
1.Jezus wykonywał funkcje, które tylko Bóg mógł czynić * Wybaczał grzech (Marek 2:1-12). * Stworzył wszystkie rzeczy (Ew. Jana 1:1-3; List do Kolosan 1:16-17). * Przejawiał wszechwiedzę (Jan 1:47-49). Wskrzesił samego siebie (Jan 2:19). 3. Jezusowi należy się chwała i uwielbienie Dlatego też Bóg Go nad wszystko wywyższył i darował Mu imię ponad wszelkie imię, aby na imię Jezusa zgięło się każde kolano istot niebieskich i ziemskich i podziemnych (List do Filipian 2:9-10; zobacz także Objawienie 5:6-14). Żadna dobra osoba nigdy nie otrzymała uwielbienia (Dzieje Apostolskie 14:8-15; List do Rzymian 1:25), a Bóg potępia uwielbianie kogokolwiek innego niż Trójca (Dzieje Apostolskie 12:20-23). Aniołowie nie odbierają uwielbienia (Objawienie Jana 19:10; 22:8-9).

Gość fhuhh
Jezus jest osoba zrodzona wyłącznie z Boga, dlatego nazywa się go jednorodzonym i pierworodnym, aktywnie uczestniczył w procesie stwarzania, on najdokładniej zna swego ojca, a jego sposób postępowania, jest taki jak ojca, w jego uczynkach i cudach przejawia się moc ojca które przez Jezusa bezpośrednio działa, dlatego Jezus może mówić, ze patrząc na niego widzą ojca, ze ojciec jest w nim a on w ojcu, to zwykła metafora

Gość mikikun
Chrystus „równy Bogu 15) J 5:18 „Właśnie dlatego Żydzi od tej chwili tym bardziej usiłowali go zabić, ponieważ nie tylko naruszał sabat, ale też nazywał Boga swoim Ojcem, czyniąc się równym Bogu. [Jest to myśl Jana, a nie Żydów, bo on nie polemizuje z tą wypowiedzią. Jezus rzeczywiście nie zachowywał szabatu, bo jak Ojciec jest On Panem szabatu (Mk 2:28) i tego dnia powiedział: „Ojciec mój działa aż do tej chwili i Ja działam (J 5:17) oraz „Weź swoje łoże i chodź J 5:8; por. Jr 17:21n., Ne 13:15-19. W związku z powyższym wszystkie 3 elementy tego wersetu trzeba potraktować analogicznie. Jezus jest więc równym Ojcu, bo czyni to samo co On (J 5:17, 19-23), jest Jego Synem oraz nie powstrzymuje się od działania w szabat, bo jak Ojciec ciągle działa.] 8:24 „Bo jeśli nie uwierzycie, że ja jestem, pomrzecie w swych grzechach.

Gość mikikun
1Kor 12:3 „nikt nie może powiedzieć: Jezus jest Panem!, chyba że za sprawą ducha świętego. [Fragment ten przytaczamy gdyż wskazuje on, że Jezus to nie jakiś tam „Pan, ale ten kto Go nazywa „Panem, robi to pod wpływem Ducha Świętego, zesłanego od Boga.]

Gość fhuhh
Bóg potępia uwielbianie kogokolwiek innego niż Trójca (Dzieje Apostolskie 12:20-23). a gdzie w podanych prze ciebie wersetach jest określenie : Trójca?? to nadinterpretacja