Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość piasek pustyni

przepisy praca kto wie????

Polecane posty

Gość piasek pustyni

hej. Mam pytanie. Czy jest tu ktoś, kto zna się na przepisach dotyczących czasu pracy i wynagrodzeniu? Juz pisze o co mi chodzi. Pracuje jako kosmetyczka 8 godz dziennie od pn do pt i w co druga sobote od9-16. Umowe mam na 3/4 etatu (poszłam szefom na reke, żeby placili mniejszy zus). Przy podpisywaniu listy płac zauwazyłam ze podpisuje sie tylko od pon do piatku a soboty sa wykreslone. Na reke zarabiam najnizsza krajowa czyli 1030zl netto(płaca jak za cały etat, a nie 3/4) Chodzi mi o te soboty. Czy pracodawca ma obowiazek płacenia mi za te 2 soboty? czy jak to jest? Bo sama nie wiem czy sie odzywac, ale dosyc mam wykorzystywania. Nie dosc ze płaca mniejszy zus za mnie, to jeszcze soboty robie za darmo

Gość piasek pustyni
podnoszę i z gory dziekuje za odpowiedz

To norma.U mnie w firmie jest identycznie.Pracujemy w soboty ale nie podpisujemy listy.Ja akurat mam stała płace ale reszta ludzi u mnie na godzine wiec im to pasi,ale ogolnie forma jest taka sama o jakiej Ty piszesz

Gość hujowy pracodawca
Nie zle cie wykorzystuja hehehe oczywiscie ze powinni ci placic za soboty. I to w dodatku + 50 %

Gość no a jak masz płacone
za dniówke czy jakos określoną kwote?

Gość dostajesz najmniejsza
krajowa ale jak za CALY etat, a ty calego nie masz, wiec i tak zarabiasz wiecej niz oficjalnie na 3/4

aha a najnizsza to 1300 z groszami.pozatym nie znam firmy,ktora trzyma sie przepisów i płaci za nadgodziny-niestety taka prawda

aha a najnizsza to 1300 z groszami.pozatym nie znam firmy,ktora trzyma sie przepisów i płaci za nadgodziny-niestety taka prawda

Gość dostajesz najmniejsza
najniższa krajowa wynosi 1032,34 zł netto / 1386 zł brutto..

Gość piasek pustyni
ja na papierku mam 3/4 etatu a pracuje cały i dostaje 1030 zł w tym miesiacu a w poprzednich dwoch 1000zł, kurcze to co? nie dosc ze mniejsze składki mi ida na zus to jeszcze wale w weekendy za nic??? Chyba sobie pogadam z szefowa przy najblizszej wyplacie. A sa jakies przepisy dotyczace tego 50%+???? Bo chetnie podparłabym sie takim papierkiem:)

to ty na reke dostajes tylko tyle?za mało jak na niby ,,cały etat'' .sa przepisy tylko ze jak sie upomnisz to jeszcze mozesz wyleciec z pracy

Gość piasek pustyni
no tak, tyle dostaje na reke. Jest to przeciez najnizsza krajowa. Pracuje od pn do pt po 8 godz dziennie, i w co druga sobote od 9-16 czyli po 7 godz. Jak macie namiary na te przepisy to podajcie prosze, nie dam sie wykorzystywac, bez przesady!!!

Gość hujowy pracodawca
Dodatek za pracę w godzinach nadliczbowych Pracownikowi, który wykonywał pracę w godzinach nadliczbowych przysługuje dodatek: 100 % jego stawki godzinowej za pracę w godzinach nadliczbowych , które przypadały w nocy, a także w niedzielę i święta, które nie są dla pracownika dniami jego pracy, 50 % jego stawki godzinowej za pracę w godzinach nadliczbowych w dni powszednie. Ja zarabiam najnizsza krajową od 5 lat w firmie-wyzysk :/, nie są chetni do podwyzek , jakichs dodatkow itd. pracuje od pn do pt po 8 g. Tak mam w umowie . Kazdą nadgodzine w tyg pierwsze dwie są placone + 50 % a 3 i dalej +100%, soboty jak sie zdarzają to 100% platne a niedziele 150% ale to sie kilka razy zdarzylo.raczej w niedziele nie pracujemy.

Gość hujowy pracodawca
A jak masz w umowie zawarte?? Ze dniami pracy są dni od pn do sob.?

Jak można nie wypłacać za nadgodziny, niedziele czy świeta... na samym początku pracownik powinien sie dogadać ile wynosi wynagrodzenie za takie dni i czy płacone jest 100 % za dzień lub nadgodzinę...

Jak można nie wypłacać za nadgodziny, niedziele czy świeta... na samym początku pracownik powinien sie dogadać ile wynosi wynagrodzenie za takie dni i czy płacone jest 100 % za dzień lub nadgodzinę...

Gość hujowy pracodawca
Nie musi sie pytac. Bo płacone powinna mieć zgodnie z kp . Wykorzystują jej naiwność i tyle, widac ze chca isc najmiejsza linią oporu, dogadali sie z nią na umowe 3/4 etatu po to by oplaty mieli mniejsze, pracuje na caly etat w dodatku soboty i ma placone najnizszą krajową , juz by mogli byc w porządku i o te miejsze oplaty mogliby jej dodac:/

Gość piasek pustyni
dokladnie, a zgrywaja takich super w porzadku i starajacych sie. A niech szlag ta polska rzeczywistosc!!!