Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kuchareczka mała

Łopatka na obiad

Polecane posty

Gość kuchareczka mała

Mam 1,5kg łopatki. Cóż wykombinować z tego na obiad? Macie jakieś ciekawe przepisy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jesli masz
lopatke bez kosci to zmiel i zrob kotlety nic mi innego do glowy nie przyszlo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość powiem i ja .....
Z łopatki można zrobić m.in: - zawijane roladki z boczkiem (tylko łopatka musi być bardzo chuda i mieć dość duży przekrój) i ogórkiem kiszonym - gulasz - bitki - można ją zmielić i zrobić: klopsy, kotlety, gołąbki, ja z łopatki robię pieczeń ..... wsadzam do worka plastikowego z oliwą, czosnkiem, pieprzem, solą, majerankiem i odrobinką wina czerwonego, liściem laurowym i zielem angielskim, zostawiam na noc w lodowce, a w południe wrzucam na blachę, zalewam bulionem wołowym i piekę w piecyku rozgrzanym do 180 stopni, potem przecedzam wywar i wlewam do garnka, dorzucam śmietanki z mąką i pyszny sosik gotowy do polania pieczeni ....pycha! a dzięki marynacie mięsko jest niesamowicie kruche i delikatne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zmiel, a pozniej: - kotlety mielone - pulpety - kotlety do hamburgerow - mieso do leczo - miesna zapiekanka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ach wy zboje jedne
Zamknąć Was powinni. moja koleżanka z magisterki nazywala się Łopatka. dawno jej nie widzialam-to już wiem co się z nią stało:) ja też z tego rodzaju robię pieczeń w woreczku, dodaje: zioła prowansalskie czosnek cebulę pokrojona w krążki pieprz sol pieczarki całe,ale małe marchew i pietruszke starte na grubej tarce pora pokrojonego w krazki cwierc kostki-25g masla czosnkowego. do tego robię sos pomidorowy- puszka całych pomidorów bez skórki, blenderuje, wlewam do garka, sole, pieprze, dodaje bazylie. siekam odrobine natki z pietruszki. do tego podaje ziemniaki, kluski na parze lub chleb.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ach wy zboje jedne
Madz mam pytanie-jak robisz leczo z mięsem mielonym? bo ja zawsze dawałam parowki i wolowine krojona w kostke i obsmażana.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ktktkt
(Wcinam się.) Jeej... dziewczyny, macie rewelacyjne pomysły. Jakoś nie trafiałam w serwisach z przepisami na nic tak prostego i przekonywującego (tzn apetycznego i na dodatek bez sztucznych dodatków). A macie jakiś pomysł na schab? Mogę prosić? Mam kawałek schabu i już dosyć kotletów schabowych i pieczeni w cebuli.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość powiem i ja .....
ktktkt....ze schabu też można zrobić roladki są pyszne i szybko się je robi ....rozbijasz jak na kotlety a do środka dajesz co tam Ci przyjdzie na myśl ....pieczarki.....może być żółty ser z odrobiną masła i porem....albo boczek ogórek i cebula ....zawijasz spinasz albo owijasz nitką podsmażasz ...podlewasz odrobiną wody i praktyczne w pół godziny są gotowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tosiek mosiek,,,
dziewczyny, a czym sie różnią zraziki od pulpetów

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość CZŁOWIEKU
Zrazy są z mięsa ubitego jak na kotlety schabowe ,zwiniętego z nadzieniem,pulpety to kulki z mięsa mielonego.wsio w sosie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hbgfvdcsxz
gulasz zrob z kasza...i kiszonym ogorem-bo ja wlasnie to na dzisiaj mam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja ze schabu lubię zapiekankę. Podstawa to kotlety schabowa tak minimum 4 duże, ziemniaki, ser żółty i cebulę. Można dodawać też pieczarki, marchew i inne warzywa, jeśli ktoś akurat ma w domu. Ziemniaki podgotowuje, choć nie każdy tak robi, ale ja tak z 10 minut je gotuję, żeby się lekko poddały, schabowe rozklepuję i wrzucam na olej z ziołami jakie kto lubi i tylko tak chwile z jednej i drugiej, żeby mięso się "zamknęło" :P Cebule kroję w piórka, ser tarty, ale ostatnio maiłam tylko w plastrach :P i też dobre wyszło :) Więc biorę naczynie żaroodporne, i układam warstwami jak w pomyśle na Winiary, ziemniaki pokrojone w plasterki, potem na to dwa kotlety na nie cebulę i na to ser żółty i potem znów ziemniaki i druga warstwa taka sama. Jak mam pieczarki to jeszcze daję warstwę pieczarek, kiedyś dałam marchew i selera tarte i tez super wyszło, tylko marchwi nie za dużo, bo będzie za słodkie. Zalewam to połowom szklanki śmietany wymieszanej z połową szklanki wody i przyprawami i piekę w piekarniku aż się upiecze :P Koło godziny myślę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość powiem i ja .....
CZŁOWIEKU....no widzisz zależy w jakiej części kraju się urodziłeś :D ja pochodzę z Wielkopolski i u nas nazwa zrazy kojarzy się z mięsem mielonym które doprawiasz formujesz takie spłaszczone kulki i smażysz na patelni ....pulpety zaś to dla mnie mięso mielone ....uformowane kulki ale ugotowane można je np zrobić w sosie pomidorowym albo koperkowym :D a Twój zraz ( chyba rejon śląska co ? ) to u mnie po prostu zawijany :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mama na etacie
uwielbiam mieso z lopatki jak dla mnie najlepszy kawalek swini, ja robie z niej pieczen ,gulasz ,zupe gulaszowa, chilli con carne rozbijam miele kroje :) w zasadzie uzywam tylko lopatki z miesa wieprzowego a schabu nie lubie wcale.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ach wy zboje jedne
Jak ktoś lubi mięso na słodko to może upiec schab ze śliwka,z ziołami i miodem. a jak nie to też upiec z przyprawami. można też zrobić roladki,ale ja robię takie mięsne-z szynką,serem i ogórkiem albo z serem i mięsem mielonym i papryka. może być też zrazik schabowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ktktkt
Gorąco dziękuję!! No to będą albo roladki, albo zapiekanka. (Piec ze śliwką to bym się bała, raczej by mi nie wyszło. W każdym razie na pewno wypróbuję i to, i to.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja jakos w zeszła niedziele zrobiłam z łopatki roladki jakby slaskie;P Z musztarda, grzybkiem suszonym, boczkiem i ogórkiem kiszonym. W sosie ciemnym do tego własnorecznie robione kuski i czerwona kapusta. Było pycha ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja zazwyczaj jak robie obiad, to zamawiam sobie wiecej miesa z tej masarni www.cezan-ubojnia.pl bo lubie swieze mieso i wiem, ze jest zdrowe i przede wszystkim smaczne, warto wspierac naszych rodzimych rolnikow i hodowcow :))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×