Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bubububub

Co oznacza 96 w siatce centylowej?

Polecane posty

Gość Bubububub

Mam pytanie do was mamy. Lekarka powiedziala ze moj syn ma 96pkt w siatce centylowej wg wagi co to oznacza? Dobrze czy zle czy za malo czy za duzo

Gość Bubububub
Aha czyli wychodzi ze jest za gruby?

Gość jablo
Oznacza to, że jest w normie dla swojego wieku ale raczej w wyższych partiach. Jak przylecą tu baby tłumaczące, że 96% dzieci jest lżejszych to nie wierz w te bzdety bo większość siatek centylowych nie pojmuje. Poczytaj o nich na necie. Ja nie mam czasu tłumaczyć niestety bo córka się budzi :)

Gość Bubububub
Podejrzewam ze duzo dzieci teraz jest w tej gornej partii siatki wiec nie rozumiem ze tylko 4proc dzieci wazy wiecej?

Gość a ja mam problem
Oznacza to ze jest jednym z ciezszych,ale do czasu kiedy sie miesci jest ok,o ile we wzroscie nie jest na poczatkowych centylach. jezeli lekarka nie miala uwag do sposobu karmienia to znaczy ze tylko Cie poinformowala.

Gość rozumienie siatki centylowej..
Dziecko, które do tej pory było przeciętne, np. na 50 centylu i nagle po roku jest na 96 - jest utuczone i należy coś z tym zrobić. Każde duże wahanie od stałego normalnego wykresu wzrostu czy wagi jest dziwne i należy się tym zainteresować. Ja jako dziecko byłam na 75 centylu i już lekarz i mama ustalali dietę... 96 centyl to bardzo dużo, ale jeśli np. wzrostowo też dziecko jest na ponad 90 centylu???? to może jest ok?