Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aparatka,.,.,.,.

aparat ortodontyczny-1 dzień;-(

Polecane posty

Gość powinnaś dostać taki
ja też sama zarobiłam :) tzn pozyczyłam od pracodawcy na 2 lata i oddałam co do grosza+ dobra wódka dla szefa :) było warto

Gość aparatka,.,.,.,.
;-)

Gość zazdraszczam
dziewczyny a musiałyście usuwać jakieś ząbki? ja mam naprawdę konkretnie krzywe i obawiam się, że będę musiała usunąć którąś 4:( słyszałam, że oprócz tylnych ząbków, to 4 jest często usuwana, żeby zrobić miejsce na "przemieszczenie" się zębów dzięki pocieszyłaś mnie:) u mnie też będzie tego sporo do leczenia, tylko odkładać kasę.

Gość aparatka,.,.,.,.
ja nie miałam żadnego usuwanego

Gość trubadurka88
Ciekawi mnie o jakiej separacji mówicie, bo ja nic takiego sobie nie przypominam.

Gość aparatka,.,.,.,.
nie o separacji tylko o separatorach;-)to takie gumki wkładane miedzy zęby tydzien przed założeniem aparatu ;-) (na zęby z tyłu)

Gość trubadurka88
Moja pomylka.:) Ciekawe czemu ja nic takiego nie mialam. Zaraz zacznę mieć wrażenie, że coś jest nie tak.

Gość powinnaś dostać taki
ja musiałam usunąć 2 zdrowe niestety :( żeby było miejsce na resztę przeżyłam :)

Gość aparatka,.,.,.,.
nie,nie każdy to ma,załezy czy miałaś szpary między zebami na założenie tego mocowania aparatu, ja miałam zeby bardzo ciasno stłoczone, więc trzebabyło zrobic miejsce

Gość trubadurka88
aż się przyjrzałam ząbkom i nie mam nic między 6 a siódmym zębem, żadnego drutu, więc dalej nie rozumiem o co chodzi z tym separatorem.:P

Gość a wiecie jak to jest jak
sie ma zalozona korone na jedynke? czy mozna zalozyc aparat na korone?

Separator to nie jest drut :) To taka jakby grubsza gumka wkładana pomiędzy zęby, aby zrobić miejsce do zamocowania pierścienia na którym trzyma się drut. Ja swój pierwszy separator miałam zakładany kilka mcy temu, a dziś orto powiedziała że tydzień przed kolejną wizytę musi mi założyć drugi. Trubadurka nie musisz sie aż tak przyglądać, gdyby orto założyła na pewno byś to boleśnie odczuła :) Mnie strasznie spuchło dziąsło i jeść nie mogłam...oj bolało bardzo...

ja nosze pol roku i juz mam proste ząbki :):):) A tu jeszcze tyle noszenia i męk przede mną nie wiem czemu ale prawie kazda wizyta to koszmar!!! potem umieram przez 3 dni a juz tym bardziej jak odkleja mi zamki i przykleja nowe... :/ Ale efekty sa super!! Pamietam ze przez pierwszy tydzien bardzo sie wstydzilam ale potem juz bylo ok Separatory tez nosilam ale nie kazdy musi Widocznie Ty nie musialas bo zeby mialy miejsce aby sie przestawic Ja mam aparat na gorze ale martwi mnie to ze dol mi sie jakos tak pokrzywil delikatnie przez wychodzace osemki... Zycze wytrwalosci bo efekty naprawde sa ekstra! Ja mialam malutką wade Gorna dwojka wsunieta za dolona szczeke ( przy zamknietych ustach) Po 3 miesiacach juz zeby byly na swoim miejscu :)

Gość gość
Ja teraz mam założyć u siebie stały aparat, trochę mam obiekcji;/

Gość flora345
mnie moja Pani doktor Iwona Gnach-Olejniczak wszystko dobrze wyjaśniła i nie posiadam takich problemów. Najważniejsze to nie nabawić się nadwrażliwości. :)

Gość Romanik
Ja na początku strasznie cierpiałem, zamki mi mocno podrażniały skórę, a do tego niestety i infekcje się wdawały, afrty itp. Jakiś czas temu ortodontka (ona też ma aparat) poleciła mi Lips żel firmy Pharma Labolatories. Naprawdę to działa . ;)

Gość gość
ech znam to :/ poranione dziąsła, ropne ranki, ból przy każdym ruchu buzi, nie wspominając o jedzeniu czy piciu. A jak się czasem zachaczy niefortunnie aparatem o to czymś, albo nie daj boże jakiś drucik peknie i tam ukłuje....brrrr. czasme przykładałam aż kostki lodu, żeby sie znieczulić, a teraz zdarza mi się to rzadziej, ale używam wtedy urgo

Gość georginia90
Jak ja nosiłam aparat to otoczenie pozytywnie na to reagowało. Wiadomo, że jest to poświęcenie, zarówno w kwestiach finansowych, jak i wiadomo, bólu i innych uciążliwości. Na wspomniane rany i bóle dziąseł stosowałam płyn z konopi do higieny ust firmy Annabis, który w wersji skoncentrowanej łagodził podrażnienia i przyspieszał gojenie a w wersji rozcieńczonej służył mi jako płyn do codziennej higieny :)