Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mamatatababadziadzia

Mamy jedenastoletniego chłopca i teleskop

Polecane posty

którym chcemy go zainteresować-jaki wybieramy Drodzy Rodzice poradźcie....

Gość feadwa
a jaka kwotę masz do dyspozycji na ten teleskop?

a czy syn przejawia jakiekolwiek zainteresowania w tym kierunku? bo prezent super moim zdaniem, ale jak chłopaka zupełnie to nie interesuje to trochę nietrafione będzie, może się z nim najpierw wybierzcie w weekend na wycieczkę do planetarium i zobaczycie czy go to zakręci? bo mam nadzieje że nie jest to na zasadzie realizowania niespełnionych ambicji rodziców ? moja kuzynka uczy gry na fortepianie dzieci od 5 do 10 roku życia, dla większości z nich to kara i nie rozumieją czemu rodzice im każą, a CI rodzice potem chodzą i opowiadają jakie to maja cudowne dzieci, 2 jeżyki, i pianino a dziecko ma raptem 6 lat... dlatego uważam że takie prezenty sa cudowne, ale dla kogoś, kto chce tego :) mam nadzieje że nie uraziłam, bo zupełnie nie miałam zamiaru i mam nadzieje że kiedyś dla synka tez będe myślała o takich prezentach :)

Jest to na zasadzie rozbudzania jego zainteresowań ukrytych albo bardziej na zasadzie odwrócenia uwagi od komputera i gier więc model Opticon 76F700 wchodzi w grę na lepszy nie ma funduszy... Zastanawiam się czy coś takiego zdoła go ucieszyć i czy nie jest to tandeta

Przepraszam miałam gościa przed chwilą i dlatego nie było mnie tak długo...

Bardzo niepochlebnych opini doczytałam sie w sieci na temat sprzętu tej klasy jak i tego konkretnego modelu,ale chciałabym by ktoś jednak sie wypowiedział,kto może używał i...... Piszcie..każda opinia na temat mi pomoże ...

Gość parkoja
Mój mąż jest maniakiem astronomii i powiem Ci, że jeżeli chcesz rozbudzić zainteresowania dziecka, to lepiej poszperajcie po forach branżowych i pojedzcie kiedys na takie bardziej zaawansowane obserwacje. Pasjonaci astronomii, maja w całej Polsce takie swoje ulubione miejsca i co jakiś czas robią zloty. Tam można poobserwować na w miarę profesjonalnym sprzęcie. Wiem, że jeśli da sie dzieciakowi byle jaki teleskop to prędzej się go zniechęci, bo do obserwacji potrzebny jest dobry sprzęt. Mój maż pierwszy teleskop kupił chyba z 15 lat temu, dał za niego wtedy ponad tysiac złotych i spasował. Dopiero poznal gościa, który się astronomia trochę więcej zajmował i ten mu pokazał co widać przez naprawdę dobry sprzęt.

Ja tam pamiętam że mialam lunete i na księżyc patrzyłam widząc tylko lekkie zbliżenie więc czasami jak był bliżej to obserwowałam i jako taka właśnie 13latka wówczas miałam frajdę widząc jedynie większe kratery. Szkoda że nikt nie opisze mi tutaj co nią można zobaczyć ma teleskop zwierciadłowy i okularki min 20mm

Gość parkoja
zapytam męża co tym można zobaczyć ici napiszę, ale nie wiem czy dzisiaj zdążę

Gość parkoja
a kratery na księżycu to dobrą lornetką można zobaczyć ewentualnie napisz jaką kwotę masz do dyspozycji to zapytam męża co przyzwoitego w takiej cenie można by polecić;