Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość okokokokokok

Prawa kobiety w ciąży pracujacej na umowe zlecenie

Polecane posty

Gość okokokokokok

Witam Otóż moja sytuacja wyglada nastepująco: Pracuje prawie dwa lata na umowe zlecenie.obecna umowa konczy mi sie 31 stycznia 2012r. W październiku dowiedzialam sie ze jestem w ciazy i zglosilam sie do oplacania dobrowolnych skladek chorobowych, tak wiec po 90 dniach moge isc na zasilek chorobowy ( czyli tak na poczatku stycznia) az do dnia porodu (w moim przypadk poczatek czerwca). tak wiec moje pytania brzmia: 1.Na ile lekarz wystawi mi zwolnienie czy jest mozliwosc wystawienia juz do konca ciazy, do dnia porodu? 2.Czy bedzie mi po urodzeniu dziecka przyslugiwal zasilek macierzynski? 3.A moze bedzie mi przyslugiwal zasilek dla bezrobotnych z urzedu pracy? Będę bardzo wdzieczna za odpowiedz:) pozdrawiam

Gość sssssssssssss
Jesteś pewna, ze mozesz iść na zwolnienie lekarskie? Według mnie na zleceniu nie przysługują Ci żadne prawa. OK, może i opłacasz składki, ale na początku L4 opłaca pracodawca, potem dopiero ZUS. Poza tym żaden lekarz nie wystawi Ci L4 na 6 miesięcy. No i przedłużenie umowy do rozwiązania + macierzyński reguluje kodeks pracy przy umowie o pracę, a nie przy zleceniu.

Gość xendźia
przy umowie zlecenie nie masz ŻADNYCH praw to zlecenie nie praca a że wykonujesz pracę to twoja umowa z szefem nie jesteś pracownikiem tylko zelceniobiorcą nie ma urlopów, zwolnień , bonów , zwrotów kosztu za wakacje itd nie jestes pracownikiem jesteś zleceniobiorczynia która zaszła sobie w cioąze i to twój problem opłacaj se składki bo jeszcze za poród będziesz musiała zabulić 5 tys jak nie miałas opłacanych składek zdrowotynych

Gość okokokokokok
składki zdrowotne mam opłacane, a chorobowe sa dobrowolne ( o czym sie dowiedzialm bedac w ciazy) tak mi kobieta w zusie powiedziala dlatego w pracy zglosilam sie ze chce je oplaca aby miec ten zasilek ale dopiero 91 dnia od momentu zgloszenia mnie do zusu bedzie mi przyslugiwal az do dnia porodu, pod warunkiem ze bede dostarcac zwolnienie lekarskie bez zadnej przerwy bo musi byc ciagłość. w tym wypadku za styczen wyplacilby mi jeszcze zaklad pracy a potem zus. a co do macierzynskiego to wlasnie nie wiem bo banka w zusie powiedziala mi ze nie bedzie mi przyslugiwal bo na dzien porodu nie mam umowy, a u mnie w pracy w kadrach dziewczyny powiedzialy ze przysluguje.

Gość okokokokokok
do xendżia widze ze to ty niedoinformowana jestes ja bylam w zusie jak masz oplacane dobrowolne chorowe skladki to normalnie zwolnienie ci przysluguje

Gość okokokokokok
i co widze ze zatkało kakao głupia sikso heheehe:):):)

Gość sssssssssssss
Ale do czasu trwania umowy. Zleceniodawca nie ma obowiązku przedłużyć Ci umowy, więc jak tego nie zrobi, to kończy Ci się L4.

Gość no co ty ty
jakie L4 do porodu? umowa konczy się 31.01 więc max do tego dnia masz L4. Pracodawca nie musi ci przedłużać umowy do dnia porodu. "Pani z pracodawcą ma zawartą umowę cywilnoprawną (umowę-zlecenia), w związku z czym nie jest Pani pracownikiem w rozumieniu art. 2 Kodeksu pracy, zatem nie znajduje bezpośredniego zastosowania gwarancja prawna ochrony stosunku pracy w okresie macierzyństwa określona w treści art. 177 K.p. Oznacza to, że pracodawca nie musi przedłużać umowy cywilnoprawnej (umowy-zlecenia) do dnia porodu." Co do macierzyńskiego to jesli umowa zakończy się w styczniu to nie będzie zasiłku: "zasiłek macierzyński w wysokości 100% będzie przysługiwał tym zleceniobiorcom, którzy podlegali w chwili urodzenia lub przyjęcia na wychowanie dziecka dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu. Zasiłek ten będzie przysługiwał przez okres ustalony w Kodeksie pracy, jako okres urlopu macierzyńskiego, okres dodatkowego urlopu macierzyńskiego, okres urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego lub okres dodatkowego urlopu na warunkach urlopu."

Gość okokokokokok
tak jak pisalam umowa mi sie konczy 31 stycznia i nie bede juz miala kolejnej

Gość xendźia
nie zatkał koakao tylko nie siedze na tym topiku nonstop bo jest govniany :O a ty jesteś głupia pinda zwolnienie masz ale własne dla siebie z powodu składki zleceniodawca nie ma z tym nic wspólnego i nie jest do niczego zobligowany

Gość sssssssssssss
No to co najwyżej płacone będziesz miała do końca umowy i tyle.

Gość xendźia
no co ty --przedewszystkim zleceniodawca bo ona nioe ma pracodawcy trzymajmy sie nazewnictwa zgodnego z prawem

Gość okokokokokok
tak zgadzam sie ztym ale kobieta w zusie mi powiedziala ze za zwolnienie za styczen placi zaklad pracy , akolejne juz zus do dnia porodu tylko musi byc ta ciaglosc

Gość okokokokokok
do xsendżia oj tam oj tam jaka Ty skrupulatna jestes:)

Gość no co ty ty
no zleceniodawca. :) Nic więcej nie dostaniesz jak tylko L4 do końca umowy zlecenia. chyba że potem zatrudnisz się gdzies indziej i będą opłacane składki. A tak to żadnej ciągłości do porodu nie ma bo nie ma już umowy zlecenia.

Gość yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
ale kogo na umowie zlecenie obchodzi Twoje L4? na zleceniu nie musisz siedzieć w biurze tylko zleca Ci się pewne zadania i tyle! nie masz urlopu wypoczynkowego ani zdrowotnego...

Gość zaden zasilek ci
sie nie nalezy z wymienionych ginekolog nie wystawi zwolnienia do dnia porodu jak nie ma wskazan w sumie nie masz zadnych praw dziwie sie ze w tej sytuacji sie rozmnazasz i bardzo dobrze ze zaden pracodawca na ciebie nie trafil bo przez takie jak ty larwy uczciwe kobiety mlode nie maja pracy bo sie ludzie boja ze zostana zaplodnione🖐️

Gość sssssssssssss
No ale Ty nie będziesz miała ciągłości przecież, bo kończy Ci się umowa w styczniu.

ale kogo na umowie zlecenie obchodzi Twoje L4? na zleceniu nie musisz siedzieć w biurze tylko zleca Ci się pewne zadania i tyle! nie masz urlopu wypoczynkowego ani zdrowotnego...

Gość sssssssssssss
No ale Ty nie będziesz miała ciągłości przecież, bo kończy Ci się umowa w styczniu.

Gość okokokokokok
Czyli sugerujesz ze tylko dostane za zwolnienie do konca stycznia i koniec?

Gość okokokokokok
Czyli sugerujesz ze tylko dostane za zwolnienie do konca stycznia i koniec?

Gość yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy

Gość no co ty ty
doczytałam i wychodzi na to że jeśli bedzie ciągłość to możesz chorować i do porodu.

Gość sssssssssssss
Kafe sie zawiesiło :) No z tego, co widzę, to tylko do końca umowy. Na macierzyński i zasilek na pewno nie możesz liczyć.

Tak! niestety tak to wygląda. nie masz stosunku pracy, bo wykonujesz tylko zlecenie. z tego co wiem ubezpieczenie zdrowotne (które płacisz dobrowolnie) zapewnia Ci jedynie opiekę medyczną, ale nie płacę za zwolnienia. Zobacz to byłoby bez sensu: masz umowę zlecenie: opracowanie raportu. zachodzisz w ciążę. i co? mają Ci do końca ciąży płacić za ten raport?

Tak! niestety tak to wygląda. nie masz stosunku pracy, bo wykonujesz tylko zlecenie. z tego co wiem ubezpieczenie zdrowotne (które płacisz dobrowolnie) zapewnia Ci jedynie opiekę medyczną, ale nie płacę za zwolnienia. Zobacz to byłoby bez sensu: masz umowę zlecenie: opracowanie raportu albo lepiej np sprzątanie biura zachodzisz w ciążę. i co? mają Ci do końca ciąży płacić za ten raport, czy za sprzątanie którego nie wykonujesz?

Tak! niestety tak to wygląda. nie masz stosunku pracy, bo wykonujesz tylko zlecenie. z tego co wiem ubezpieczenie zdrowotne (które płacisz dobrowolnie) zapewnia Ci jedynie opiekę medyczną, ale nie płacę za zwolnienia. Zobacz to byłoby bez sensu: masz umowę zlecenie: opracowanie raportu albo lepiej np sprzątanie biura zachodzisz w ciążę. i co? mają Ci do końca ciąży płacić za ten raport, czy za sprzątanie którego nie wykonujesz?