Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość okokokokokok

Prawa kobiety w ciąży pracujacej na umowe zlecenie

Polecane posty

Gość okokokokokok
no ale ja bylam w zusie w tym tygodniu i pani mi powiedziala ze zasilek chorobowy bede miala płatny do dnia porodu. a że macierzynski to mi nie bedzie przyslugiwal bo w tym czasie nie mam umowy

Gość okokokokokok
no ale ja bylam w zusie w tym tygodniu i pani mi powiedziala ze zasilek chorobowy bede miala płatny do dnia porodu. a że macierzynski to mi nie bedzie przyslugiwal bo w tym czasie nie mam umowy

Gość sssssssssssss
To po co pytałaś o macierzyński skoro wiesz, że Ci nie przysługuje? Zadzwoń może jeszcze raz do ZUSu i się dowiedz, bo może pani Cię źle zrozumiała.

Gość yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
czyli opiekę medyczną masz do końca ciąży, ale nie jest to wynagrodzenie. Niestety z tego co ja wiem nie przysługuje Ci wynagrodzenie w okresie ciąży a tym bardziej macierzyński. Nie możesz poprosić szefa o umowę o pracę na czas określony? wtedy miałabyś płacone do końca ciąży.

Gość sssssssssssss
Przecież szef nie da jej umowy, żeby od razu poszła na L4, też mi pomysł :o

Gość sssssssssssss
A jak to się ma do Ciebie?

zależy od szefa i jak się pogada. w sumie co mu zależy skoro to i tak ZUS płaci. tylko pierwszy miesiąc płaci pracodawca (z tym się może można jakoś dogadać)

Gość okokokokokok
co do umowy to na pewno jej nie dostane a co do zasilku dla bezrobotnych chyba tez mi nie bedzie przyslugiwal bo musze wykazywac co naimniej 12 miesiecy w ktorych mialam minimalne wynagrodzenie brutto

Gość angela.......
Zeby cokolwiek Ci przysługiwało to musisz składki opłacac przez minimum 6 miesięcy , fakt pracodawca do końca umowy Ci będzie płacił natomiast później zus. Od jakiej kwoty odprowadzasz składki ?

Gość sssssssssssss
Jak pójdzie zaraz na L4 to ZUS się do niej przyczepi, ze szukała pracy tylko po to, zeby miec zwolnienie. Wiem, bo moja koleżanka miała podobnie.

Gość okokokokokok
z ta umowa to nie ma szans, mam do konca stycznia i juz kolejnej na pewno nie dostane:(

Gość sssssssssssss
Myślałam, ze wklejając ten link chcesz nam udowodnić, ze dostaniesz zasiłek. Tak, musisz mieć w ostatnich 18 miesiącach 365 dni ciągłości pracy przy kwocie równej co najmniej minimalnemu wynagrodzeniu.

Gość okokokokokok
kiedys było 180 dni, terz jest 90 dni oplacania skladek chorobowych przy zleceniu bo przy umowie o pracy 30 dni a to ma jakies znaczenie od jakiej kwoty? bo u mnie z ta kwota to roznie bo ja ma stawke godzinowa, i zalezy ile godzin w danym miesiacu wypracuje to od tej kwoty mam potracane te 2,45 % na składki chorobowe.

Gość okokokokokok
do yyyyyyyyyyyyyyyy co to jest za link?

Gość angela.......
No ważne od jakiej kwoty . Ehh na pewno jest 180 dni bo sama sie teraz ubezpieczam dobrowolnie! W zalleżności od jakiej kwoty asz odprowadzane tyle kasy dostaniesz . I jesli masz odbrowolne chorobowe to tak samo mas zpotracanme reszte śwaitczen tj emerytalne rentowe itd .

link do artykułu na ten temat... poza tym: Jeżeli umowa zlecenia wykazuje cechy umowy o pracę tzn. jest wykonywana w warunkach podporządkowania, w określonym miejscu i czasie, osobiście i odpłatnie, to kobieta może wystąpić z powództwem do sądu pracy o ustalenie, iż umowa zlecenia była faktycznie umową o pracę. i wtedy mogłabyś pójść na zwolnienie

Gość angela.......
do yyyyy : ja np pracuje na zlecenie a spełniam warunki um o prace pisałam do PIPu , i przyznali mi rację, ale jak wniosę sprawę do sądu to mnie zwolnią. To nie jest takie łatwe niestety

Gość okokokokokok
Do YYYYYYYYY Spoko dzieki

Gość angela.......
zwracam honor faktycznie 90 dni jest teraz :)

ok, w takim razie godzisz się na takie warunki pracy... co ja mam Ci powiedzieć? w Polsce są takie realia, ale jeśli chcesz mieć urlop macierzyński, wypoczynkowy i płacone za okresy choroby to trzeba walczyć o swoje prawa. a jedyne wyjście to porozmawiać z pracodawcą? a czemu nie chce Ci dać umowy o pracę?

Gość okokokokokok
no wlasnie to mialam napisac ze na pewno jest 90 dni bo w ZUS-ie mi tak powiedzieli . ja sie zglosilam dochorobowego 4 pazdziernika tak wiec 90 dni mi mija 1 stycznia a 91 dnia tj 2 stycznia moge juz isc na chorobowe

Gość okokokokokok
no wlasnie to mialam napisac ze na pewno jest 90 dni bo w ZUS-ie mi tak powiedzieli . ja sie zglosilam dochorobowego 4 pazdziernika tak wiec 90 dni mi mija 1 stycznia a 91 dnia tj 2 stycznia moge juz isc na chorobowe

Gość angela.......
Wiesz dobrze płacą, będę teraz walczyć od stycznia o unmowę, a wczesniej nie chiceli mi dac bo byłam studentem. Jest jak jest w Polsce i niestetyu trzeba się nakombinowac, żeby było dobrze . A wiesz, że jak pójdziesz na chorobowe to dostanies ztylko 80 % sredniego wynagrodzenia ?

Gość okokokokokok
do yyyyyyyyyyyyy Na umowe o prace nie mam co liczyc. ja pracuje tam juz prawie 2 lata, a sa i osoby ktore pracuja po 3-4 na zleceniu, przy czym te umowy są prezedluzane roznie raz co miesiac, dwa lub trzy. u mnie w dziale tylko 4 osoby maja umowe o prace a pozostałych 20 pare zlecenie. wiec nie mam na co liczyc... ostatnia umowe tez mialm do konca listopada, a potem chciala dac tylko do konca grudnia a ja dopiero od 2 stycznia moge isc na chorobowe to zabrakłyby mi te dwa dni i ledwo ja wybłagałam zeby mi dala do konca stycznia

Gość okokokokokok
do angela w ciąży przysługuje 100% wynagrodzenia

Gość okokokokokok
najkorzystniej by bylo jakbym miala conajmniej do czerwa poniewaz w czerwcu na poczatku ma termin i wtedy bym miala macierzynski ale niestety nie chciala mi dac na tak dlugi okres , ledwie do stycznia sie zgodzila

tu nie jestem pewna... bo z tą ciążą to jest już regulowane kodeksem pracy, który Ciebie nie obowiązuje...

Gość okokokokokok
do Angela a dlugo juz pracujesz na zleceniu? jako student tez wiecej zarabiasz a ja juz skonczylam studia wiec tez mam duzo wiecej potrącanego podatku:(