Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gg555ff

boze narodzenie...cyrk

Polecane posty

Gość gg555ff

sluchajcie, czy u was wszystkich sa prezenty na Boze Narodzenie???? Bo ja pochodze z podkarpacia, ze stolicy tego wojewodztwa i prezentow u nas w domu nie ma!!! Dobiero od kilku lat wchodzi ta chora moda...Powiedzcie jak to u was jest??

Gość a odpowiem
od kiedy pamietam byly:D a jestem z wielkopolski ;)

Gość u mnie były zawsze
i mam nadzieję,że zawsze będą! :-D

Gość u mnie były tylko
wtedy jak ja i brat byliśmy dziećmi. Od kilku ładnych lat już się tego u nas nie praktykuje z czego ja osobiście jestem zadowolona.

Gość a odpowiem
ja tez mam tak nadzieje :) niekoniecznie dostawanie, bo dawanie to tez super sprawa:)

Gość a ja.....
od zawsze były dolnośląskie

A ja tez pochodze z podkarpacia ( bieszczady) I u nas na swieta nie ma prezentow, jak juz to na Mikolaja 6grudzien.

Gość co z tego wynika?
Że rzeczywiście na podkarpaciu bida piszczy, bo nawet nie ma za co kupić prezentów na Boże Narodzenie :-P

Gość gg555ff
powiem tak ja na podkarpaciu bidy ie widze...uwierz mi, zapraszam do Rzeszowa to sobie zobaczysz:))) a prezentow nie ma bo to durny amaerykanski zwyczaj ot co, na pewo nie polski tradycyjny...

Gość gg555ff
halo halo a jak jest w innych regionach ??

Gość Aśka38
u nas zawsze był ten zwyczaj :) A mam 38 lat i dostawałam od "Gwiazdora". W książkach Musierowicz z lat 60 czy 70tych jest to opisane. To nie jest wcale amerykański zwyczaj.

Gość gg555ff
ok, ale nie jest to zwyczaj czysto polski.... ja go nie neguje, spokojnie, probuje po prostu ustalic gdzie ten zwyczaj byl, gdziej jest - bo dopiero teraz wchodzi, przepraszam ale w okresie wczesnego PRL nie bylo tego ...

Gość odnośnie Euphorii
dolny śląsk- to jesteście dziwni, u nas prezenty zawsze były i zawsze będą!

Gość Aśka38
może u ciebie nie było. U nas(woj łódzkie) był. Mam rodzinę w różnych stronach Pl i wszyscy dostawali prezenty ponad 30lat temu w dzieciństwie

Gość u mnie były tylko
Ja jestem z mazowieckiego i tu też zawsze był taki zwyczaj. Ale tak jak pisałam na szczęście u mnie już tego zaprzestano.

Gość gg555ff
aha, u nas ie ma i nie bedzie, choc owszem, szal w galeriach jest i wszyscy prezenty kupuja... w aszej rodzinie obchodzi sie mikolaja 6 grudnia

Gość odnośnie Euphorii
a co ma mikołaj do tego? pood choinką prezenty zostawia Gwiazdor- Mikołaj z 6 grudnia to inna sprawa. u nas jest tak, ze na Mikołaja kupujemy sobie tylko np. czekoladę albo jakiegoś mikołajka z czekolady- ot tak by tradycji stało się za dość. a pod choinką leżą już prezenty- ale bez szaleństw

Gość gg555ff
a mikołaj ma to do tego, ze to zwyczaj typowo polski, a kupowanie prezentow na boze narodzenie, to naped kapitalizmu i tyle..

Gość podkarpacie
okolice przemyśla, u nas na szczescie tez nie ma tego zwyczaju, na wigilie najważniejsze jest dla nas zeby byc razem, prezenty dostaja dzieci 6 grudnia od mikołaja, co za szczescie ze nie musze przed swietami biegac w tym całym szale po sklepach i szukac prezentów, czyli najczesciej pierdułkow, ktore później ktos schowa głeboko do szafy...

Gość gg555ff
taaa XVIII wiek....brawo za znajomosc historii, najpierw poczytaj ,a potem sie wymadrzaj...

Gość a ja.....
to ty widać próbujesz być najmądrzejsza. Skoro skąpisz na prezenty to ok, ale zrozum, że większość ludzi od dziesiątek lat je dostaje. Nawet moja babcia wspomina Aniołka, który zostawiał prezenty pod choinką.

Gość myszaaaaaaaaaa
prezenty były od zawsze (lubuskie)

Gość myszaaaaaaaaaa
a co ma mikołaj do tego? pood choinką prezenty zostawia Gwiazdor- Mikołaj z 6 grudnia to inna sprawa. Gwiazdor to zastępcza nazwa Mikołaja wprowadzona w latach 50 XX wieku w niektórych województwach (na dawnych terenach zaboru pruskiego) w celu wyparcia kultury chrześcijańskiej ze świąt bn. Wcześniej zawsze był Mikołaj na gwiazdkę i tradycyjnie od św Mikołaja biskupa się wywodzi. Choć tu i ówdzie masz Aniołki, Dzieciątka, Gwiazdki i Dziadka Mroza :)

Gość myszaaaaaaaaaa
A zwyczaj nie durny amerykański, polski też nie. W Niemczech, gdzie choinka się pojawiła, zaczęło się od wieszania słodyczy na choince dla dzieci, co potem przerodziło się we wręczanie prezentów dzieciom, a ostatecznie wszystkim. W Polsce ewoluowało to tak samo.

Gość a odpowiem
u nas w poznanskim jest gwiazdor ;)

pochodzę z dolnośląskiego- dostawałam prezenty. Z tego co mama mówi, to też dostawali.

Gość ananananas
podlasie, warmia-mazury prezenty są odkąd pamiętam! I nie tylko w mojej rodzinie, ale u każdego znajomego

Gość myszaaaaaaaaaa
u mnie dziadek, jeśli dobrze pamiętam, mówił o gwiazdorze. potem jakoś został tylko Mikołaj.

Gość myszaaaaaaaaaa
ale ciekawe jest, że dopóki jako dzieci dostawaliśmy prezenty na 6grudnia, to ten gwiazdor się przewijał, potem znikł na rzecz mikołaja. ale u nas 6grudnia zawsze był trochę lekceważony :)