Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bozenka_lenka

MIESZKANIE doradzcie które wybrać?

Polecane posty

Gość bozenka_lenka

Mam mozlwiość kupienia mieszkania. Trafiają się 2 w podobnej cenie, nie wiem które wybrać??? 1. dwa bloki za moją siostrą i blisko rodziców moich, 3 pokoje 50 m, ale z dużego pokoju wchodzi się do 2 mniejszych (do 2 mniejszych sa osobne drzwi , tyle ze z duzego pokoju), plus ze tu dziecko chodzi w tym rejonie do szkoly juz. 2. w innej dzielnicy, pieszo droga niezbyt mila, ok 15-20 minut, tez 3 pok, tez ok 50 m ale wszedzie sie wchodzi osobno (do kazdego pokoju drzwi sa z przedpokoju), problem z przenoszeniem syna do szkoly innej (on nie chce, tu ma kolegow), a jak byśmy to mieszkanie nr 2 kupili w innej dzielnicy to problem z dowożeniem, sam nie pojdzie bo to 1 klasa, droga ruchliwa, niezbyt uczeszczana tez przez pieszych (miejscami odludna) Którą opcję wybrać? ?? Kuszą te oddzilelne wejścia do pokoi w opcji nr 2 , ale tam będziemy sami, a tu obok rodziny. W sumie opcja nr 1 ten rozklad pokoi nam az tak nie przeszkadza, mamy 1 syna i z duzego pokju bysmy korzystali wszyscy a syn mialby swoj i my swoja sypialnie.

Gość made yowa
nie wzięłabym tego z przechodnimi pokojami, to straszne, dziecko rośnie i będzie wam to przeszkadzać, szukałabym dalej, może coś się znajdzie, nie warto brać takie mieszkanie, nawet jeśli lokalizacja jest super, chyba, że można tam coś przearanżować

ale co ma do rzeczy, że dziecko rośnie jest sypialnia dziecka i sypialnia rodziców, do obu sypialni wchodzi się ze wspólnego salonu, więc nie widzę problemu jeśli pozostałe cechy mieszkań/lokalizacji są podobne, to pewnie wybrałabym mieszkanie nr 1

Gość bozenka_lenka
nie bardzo rozumiem, w czym dziecko będzie nam przeszkadzac? skoro bedzie mieć swój pokój i my też swoją sypialnie???

Gość dom wlasnosciowy 80m kw
z tych dwoch zdecydowanie wybralabym pierwszy, opcja przechodniego pokoju w ogole mi nie przeszkadza

Gość krzaczasta elwira
do kuźwa bierz, co się pytasz jak głupia

Gość bozenka_lenka
Okolice , wszystko poza rozkladem tych poki przemawia za tym by wybrac opcje nr 1, jedynie rozwazam opcje nr 2 bo fajnie byloby miec wszedzie osobne wejscia, ale co mi po tych osobnych pokojach jak do siostry, mamy , szkoly dalej juz. A tu na tym samym osiedlu to wszedzie "rzut beretem". Znajomi maja tu takie mieszkania i nawet po 2 dzieci w nich i jakoś mieszkaja, a my z 1 źle bysmy nie mieli. A wygoda jak rodzina pod reką, zwlaszcza ze sie dobrze obchodze z siostra.

Gość dalekoblisko
po co pytasz skoro juz wybralas mieszkanie kolo mamuśki?

w domach jednorodzinnych czy na filmach ludzie maja salon przechodni, z niego sie wchodzi dalej, wiec nie widze problemu w opcji nr 1. a innych zalet z ato jak pisalas jest wiecej to bralabym opcje nr 1, bo wygoda jak sama pisalas i syn szkoly nie bedzie musial zmieniac. tu mama, tata, siostra obok, zawsze w razie co odbiora ze szkoly, u nich posiedzi, a tam jak niemila droga to kto pojdzie pieszo i jak czesto do was?

Gość fajjjjjjnie
to ze wspólnym salonem wydaje się dużo lepsze - więcej plusów niż minusów!

Gość fgbdgbd
zawsze mozna jeden pkoj przeniesc do kuchni a kuchnie zrobic przechodia z salonu

Gość bozenka_lenka
na 100% nie wybralam, bo kuszą mnie te osobne wejscia do pokoi w opcji nr 2. i nie ze wzgledu na mamuske tylko raczej wole opcje nr 1 a ze wzgledu na siostre, dzieci siostry maja bliskie relacje z moim synem, dzieki czemu nie nudzi sie, ma z kim pogadac, pobawic sie. poza tym bliskosc mamy tez ma zalety zawsze w razie potrzeby szybko przyjdzie czy my damy syna do niej czy siostry. bez problemu bedzie przejsc 2-3 bloki dalej niz 20 minut drogi. poza tym syn nie chce zmieniac otoczenia, ma tu kuzynow, kolegow, szkole.

Gość bozenka_lenka
do fajniieee - a jakie plusy wg Ciebie??

Gość buehehehehehehh
ale 50 metrów i 3 pokoje - to chyba dość ciasne te pokoiki są?

Gość fajjjjjjnie
blisko do rodzinki, dziecko nie musi zmieniać szkoły, dobra okolica - według mnie to wygrywa

Gość bozenka_lenka
ten duzy pokoj jest spory 20 m, sredni 14 m, najmniejszy ok 10 m. malutki przedpokoj, lazienka z wc razem, kuchnia tez mala. w tym drugim podbnie, duzy pokoj nawet mniejszy bo ok 15 m, sredni 12 , maly z 8 m, pokoje w opcji nr 2 sa nawet mniejsze bo tam jest rozkdlaowy przedpokoj wiekszy i osobno wc, lazienka.

Gość fajjjjjjnie
no i masz kolejny plus - większe pokoje w pierwszym mieszkaniu:)

Gość bozenka_lenka
No tak, większe, ale za to kcuhnia i przedpokoj mniejszy, ale lepiej miec pokoje większe bo w pokojach sie siedzi...Jedynie w opcji 2 sa wejscia osobne, ale nam z 1 dzieckiem pasuje opcja nr 2. Siostar ma takie samo jak opcja nr 1 i ma 2 dzieci , znajomi tez w takich mieszkaja. Ale kolazanka z pracy sie dziwi, mowi ze nie chcialaby takiego, przechodniego.I tak pod wplywem jej gadania tak rozwazam teraz...

Gość fajjjjjjnie
koleżance może nie odpowiadać mieszkanie przechodnie, ale wiesz co? to nie ona będzie w nim mieszkać :D wszystko zależy od organizacji - tak jak pisały tu dziewczyny, jeśli ten przechodni salon będzie właśnie wspólnym salonem, a nie czyjąś sypialnią, to gdzie tu problem??? nawet jak dziecko wyjdzie nocą na siku czy wy z mężem wyskoczycie do kuchni po seksie, to nikomu to nie będzie przeszkadzać, prawda?>

To koleżanka będzie tam mieszkać czy Ty? Każdy ma inne potrzeby, inna okolica mu pasuje, każdy chce inną ilość pokoi. Są rodziny które w 4 osoby mają 1 pokoj czy 2 albo 5-6 pokoi. Jak dla was wg mnie mieszkanko idealne opcja nr 1, w dresie do siostry wyskoczysz, syn nie musi zmieniac otoczenia. A opcje nr 2 wezmiesz bo tak kolezanka radzi i sama bedziesz miala daleko do rodzicow, siostry, syn do szkoly. Co Ci po tych osobnych pokojach jak sama bedziesz tam siedziec,a w opcji nr 1 zawsze masz blisko do rodziny, znajomych ktorcyh masz jak piszesz na tym juz osiedlu z opcji 1. Wg mnie opcja 1. W przechodnim salonie mozna znlaezc zalety. Jak pisalas znajomi, czy siostra mieszkaja tak z 2 dzieci i nie narzekają.

Gość bozenka_lenka
Tak rozwazam, bo decyzji potem nie zmienie juz jak kupie. Wazniejsza jest dla mnie okolica, ze opcja nr 1 mam blisko rodzine, szkole, tu sie wychowalam. A tam w opcji nr 2 bylabym faktycznie "sama" by isc do siostry musialbym sie specjalnie szykowac i isc pieszo czy brac auto, a na tym samym osiedlu to raz dwa. Czy prowadzic syna do kuzynow, kolegow - to samo.Koleżanka może by wybrala opcje nr 2 ale jak jej rejon obojetny, to latwo jej tak mowic, myslec. Nie będe patrzec na nią, a na swoją wygodę.

Patrz na siebie, wygode swoja i syna. Jak syn zzyty tutaj z kuzynami czy kolegami to będzie go tu do nich ciągło, będziesz go tak tu wozić? Czy podrośnie raźniej mu będzie z kolagmi gdzieś isc, bezpieczniej razem wracac a nie on sam na inne osiedle, nawet za kilka lat po dyskotece. Czy Ty jak syn starszy bedzie i zacznie zyc swoim zyciem bedziesz sama w opcji nr 2 siedziala, a w opcji 1 szybko wyskoczysz na kawe do mamy czy siostry, a tam w nr 2 nudzic sie sama bedziesz.Więc co ci po radzie 1 kolezanki, ze ona wolalaby osobne wejscia do pokoi, a coz takiego w tych pokjach robci by miec koniecznie osobne?

Mieszkanie kupujesz na całe życie. To sobie wyobraź, czy wolisz tak całe życie własnie biegać między swoim osiedlem, a osiedlem siostry i mamy, szkołą syna, kuzynami itp. Na pewno na nowym osiedlu też by poznał kolegów, ale też chciałby czasem przyjśc na znane już osiedle, na którym spędził już parę lat.I Ty musiałabyś go wozić, czy martiwć sie jak sam pokona tą drogę.By iść do rodziny musiałabyś specjalnie się "szykować" . Kupując obok rodziny o ile jak piszesz relacje macie bardzo dobre to wygoda dla Ciebie, syna, który bedzie miał blisko do szkoły, do kuzynów. 5 minut i będzie u nich. Ty zawsze nawet na chwilę wyskoczysz do mamy, siostry w miedzyczasie nawet gotując obiad skoro 2 bloki dalej. Więc ja widzę same zalety opcji nr 1. Co po pokojach z oddzilenymi wejściami jakbyś tam sama siedziała, syn też, bo zanim by się zaklimatyzował, poznał kolegów. W dodatku tak teraz w środku roku szkolnego jak został uczniem 1 klasy ma zmieniać już szkołę, panią, kolegów? Pokoj salon przechodni nie jest problemem, zwlaszcza jak macie 1 dziecko to ono ma swój pokój , wy z mężem swoją sypialnię.

Gość ddwdf
dzieci rosną , a moze pojawia się kolejne i wtedy salon zsjmą rodzice i pojawia się problem no chyba , ze planują później zmienić mieszkanie

Gość bozenka_lenka
Jakoś ludzie mieszkają w takich z 2 dzieci, nawet z 3 znam rodzinę. a jeśli chodzi u nas o dziecko to mamy tylko 1 i tak już bedzie na 100% ze względów zdrowotnych, nie będzie u nas więcej dzieci, więc tym bardziej takie mieszkanie biorę pod uwgę. Siostra ma 2 dzieci i na razie mają wspołny pokój, a ona z mężem sypialnię.jak kupię , wyszykuję to nie zamierzam już zmieniać. Inni mają np tylko 2 pokoje i też po 2 dzieci i jakoś razem mieszkają w pokoju,a rodzice nie mają sypialni i śpią w dużym, wspolnym pokoju, więc nawet przy 2 dzieci nie byłoby tragedii w takich mieszkaniu z salonem przechodnim, a u nas jak pisałam 1 syn tylko.

Gość ^Tancerka^
szukaj dalej a najlepiej domu :)

Gość Wiecie co#
wlasnie jest zajebiste mieszkanie na sprzedaz- malopolska, 102 m2 nowe budownictwo za 280 tys dwupoziomowe!!! z calym umeblowaniem, 2 lazienki, garderoba, suszarnia, 4 pokoje, kuchnia, 2 piwniece.

Gość bozenka_lenka
Nie szukam domu, gdyż wole mieszkanie w bloku, gdzie nie trzeba palic w piecu, mieszkania w bloku sa lepsze bo w centrum. Poza tym dom więcej kosztuje i jest droższyw utrzymaniu. Gdybym miala 3 dzieci to bym moze i zmienila zdanie i wolala dom, a w mojej sytuacji wolę bloki. Mieszkanie 3 pokojowe , a dawniej nawet myślalam o 2 pokojowym.

Gość ^Tancerka^
"Wiecie co" za kwote 280 tys to ja mam już dom może bez umeblowania ale wlasny nowy dom z własną działką!!! Autorko ja mieszkam w domu i mam co gazowe... :O gdzie twoja inteligencja? :O w blokach mieszkają nieroby!!!! i wszytko słychać!!! :O nie wiem jak można się gnieść w 50 m2 :O

Gość eeeeeeeeeeeee..........
1. Mieszkanie przechodne- dzisiaj masz jedno dziecko, a może będziesz miała drugie i trzeba sie będzie przenieść do głównego pokoju z sypialni- udostępnić pokuj młodszemu dziecku......... 2. Mieszkanie w innej dzielnicy- wszędzie masz daleko. Szukałabym jeszcze innego mieszkania.