Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Krysztofson

Zgryz otwarty

Polecane posty

Gość gęś bez piór
jedynie aparatem idz do ortodonty

Gość gęś bez piór
no i co powiedział lekarz ?

Że być może będzie potrzebna operacja i nie wie czy jest ona refundowana przez NFZ. I dał mi numer od lekarza od stawów skroniowo-żuchwowych. ale nikt nie odbiera.

Gość lilablue
zalezy jak to wyglada? masz cofnieta zychwe wzgledem szczeki? czy to jest wlasnie juz zdiagnozowane jako zgryz otwarty-znaczy luka miedzy dolymi a gornym zebami taki zgryz myslze ze dobry ortodonta wyprowadzi a jesli to cos innego to moze tylko chirurg pomoc napisz dokladniej

lilablue Żuchwa jest cofnięta ale nie tak tragicznie(chyba), tak to zgryz otwarty, stykają mi się tylko 7, przerwa między resztą dochodzi , do o,3 cm.

Gość lilablue
ale co ortodonta powiedzial,bo troche siedze w temacie,i widzialam serio mega przypadki i aparatami pieknie powyprowadzali zgryz jesli CIE kieruja na szczekówke to chcą ingerencji chirurgicznej nie wiem do konca co ma w ofercie nfz ale przy np progenii-wysunieta zuchwa,moja znajoma kierowala pacjenta do chirurga prywatnie ,tylko,b droga sprawa,i bolesna

Gość lilablue
tak wypisz wymaluj otwarty zgryz:P

Gość lilablue
moze teraz wielu stomatologow ma wolne,wykorzystuja na koniec roku a kontrakty juz na ten rok zakonczone

To jeden z gorszych chyba przypadków nie? Zgryz otwarty? Ortodonta powiedział jeszcze że wcześniej miałem zgryz krzyżowy, ale przekształcił się w otwarty.

Dzwonię od dawna do niego. Znasz może namiary na jakiegoś stomatologa kto się zajmuje stawami skroniowo żuchwowymi?

Gość lilablue
oj....raczej nie co maja powiedziec ci co maja wysunieta zuchwe i np przesunieta jeszcze,trzeba zuchwe lamac,drutowac wszystko alabo jak cofnieta to tez lamac,i robic "wstawki"... to dopiero masakra

Gość lilablue
jutro zrobie wywiad,ale na Wwe chyba kolezanal miala namiary wrzuce CI tutaj poznym wieczorem ale szukaj na gogole w swojej okolicy a nuz...

Mieszkam 100 km od Warszawy czyli w sumie nie daleko. JA wiem, że wiele osób ma gorzej, ale nie widać za dużo takich na ulicach większość ludzi ma prawidłowy zgryz. Inna sprawa ,że wiele osób nie dba o zęby i często mają je strasznie zaniedbane, bądź z ubytkami.

Chirurg to chyba na wypadek operacji. Strasznie mam teraz przejebane....zgryz otwarty mam dopiero od około półtora roku.

Gość lilablue
ale ta klinika b dobrze "wyglada" spora kadra,a adiunkci i asystenci to napewno specjalisci w swojej dziedzinie bym radzila takiego szukac,zeby mial prywatny gabinet,tam pojsc na wizyte,a juz reszte on pokieruje i bedziesz jego pacjentem w Klinice jutro zostawie tu namiar naWarszawe pa🖐️

Gość lilablue
ale jesli wczesniej byl krzyzowy to tez wada zgryzu.wazne zeby to sie nie poglebialo,i w ogole zeby zrobic porzadek ze stawem bo wiadac cos jest nie teges

Gość fasolkkkka
Ja miałam bardzo zaniedbane zęby i przodozgryz byłam zmuszona na usunięcie 9 zębów.... :( i noszę częściową protezę,4 zęby wyleczyłam,został jeszcze jeden,do zrobienia protezę mam tak zrobioną że zęby o dziwo są równe jak od linijki maja prawidłowy styk z zębami dolnymi < dolne mam swoje wszystkie > górne 6 własnych reszta sztuczne.......

Ciekawe, ile mnie to wszystko wyniesie. Te prywatne wizyty i całe leczenie. Mam też drobne problemy z kręgiem szyjnym, ale to jest chyab przez te stawy skroniowo żuchwowe.

Gość lilablue
jest taka mozliwosc,ze sa te sprawy powiazane wydatki...:( ale to ma istotne znaczenie dla Twojego zycia i zdrowia

Gość lilablue
https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:OtdzHjL4dSsJ:www.nowinylekarskie.ump.edu.pl/uploads/issues/78/078_0366.pdf+&hl=pl&pid=bl&srcid=ADGEEShGYYgOUUqf6rnI-wULGf_YBZSK1WG0kbe8Git1nlj4AHg73iTIkrczx5_MUB7cFYKR087DkXbLJNXaLqqiC5_SA7wLoW1sUue7mIxag1OJhWGYClSnJ6jNYvshO5dK4e5QEtlj&sig=AHIEtbR2WwUHt6wn0L1H4CM1xkh_fmTpMw&pli=1 poczytaj tu,własnie wystarczy ortodonta,ale tu powiaznie z miniimplantami,